English
Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας Τμήμα Τελωνείων Λογότυπο Τμήματος Τελωνείων

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Ειδική Αναζήτηση             
Φόροι Κατανάλωσης - Συνήθεις Ερωτήσεις σε θέματα Φόρων κατανάλωσης
ΕκτύπωσηΕκτύπωση
English
Πίσω στην προηγούμενη σελίδα
Συνήθεις Ερωτήσεις σε θέματα Φόρων κατανάλωσης

1. Επιθυμώ να παραλαμβάνω ενεργειακά προϊόντα. Τι άδειες χρειάζονται από το Τμήμα Τελωνείων;
2. Επιτρέπεται η διενέργεια αναμείξεων σε πετρελαιοειδή που βρίσκονται σε Αποθήκες Τελωνειακής Αποταμίευσης / Φορολογικές Αποθήκες;
3. Ποιο είναι το ύψος της εγγύησης που απαιτείται για / ή χορήγηση αδειών Αποθηκών Τελωνειακής Αποταμίευσης και Φορολογικών Αποθηκών Πετρελαιοειδών;
4. Σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται η συναποθήκευση πετρελαιοειδών;

1. Επιθυμώ να παραλαμβάνω ενεργειακά προϊόντα. Τι άδειες χρειάζονται από το Τμήμα Τελωνείων;
Ως «ενεργειακά προϊόντα» καθορίζονται τα προϊόντα που αναφέρονται στο άρθρο 33(1) του
περί Φόρων Κατανάλωσης Νόμου αρ. 91(Ι)/2004 και επιβαρύνονται με ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) σύμφωνα με το άρθρο 36 του εν λόγω Νόμου με βάση τους συντελεστές που καθορίζονται στο Πρώτο Παράρτημα του ιδίου Νόμου και εκτίθενται απέναντι από κάθε προϊόν αντίστοιχα. Επιπρόσθετα, όταν εισάγονται από τρίτες χώρες επιβαρύνονται με τους συντελεστές εισαγωγικού δασμού που καθορίζονται στο Κοινό Δασμολόγιο.

A. Στην περίπτωση που επιθυμείτε να παραλάβετε από Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενεργειακά προϊόντα υπό καθεστώς αναστολής της επιβολής των Ε.Φ.Κ., θα πρέπει να εξασφαλίσετε τις σχετικές άδειες από το Τμήμα Τελωνείων.

Οι άδειες αυτές θα αφορούν τόσο την ιδιότητα σας ως προσώπου που θα εμπλέκεται στην κατοχή και ενδοκοινοτική διακίνηση των προϊόντων, όσο και τους χώρους στους οποίους θα παραλαμβάνετε τα ενεργειακά προϊόντα.

Ανάλογα με την ιδιότητα σας ως παραλήπτη, θα πρέπει να εκδοθούν οι ακόλουθες άδειες:


    1. Εάν θα παραλαμβάνετε τα ενεργειακά προϊόντα υπό καθεστώς αναστολής των Ε.Φ.Κ. σε δικά σας υποστατικά, θα πρέπει να εξασφαλίσετε ειδική άδεια από τη Διευθύντρια Τμήματος Τελωνείων για έγκριση των υποστατικών που θα χρησιμοποιείτε ως Φορολογικές Αποθήκες με βάση το άρθρο 9 του Νόμου 91(Ι)/2004 και την Κ.Δ.Π. 311/2010. Επιπρόσθετα απαιτείται ειδική άδεια από τη Διευθύντρια ως εγκεκριμένος αποθηκευτής κάτοχος φορολογικής αποθήκης, σύμφωνα με το άρθρο 10 του ιδίου Νόμου και την Κ.Δ.Π. 312/2010.
    2. Εάν θα παραλαμβάνετε τα ενεργειακά προϊόντα υπό καθεστώς αναστολής στα υποστατικά άλλου αποθηκευτή, θα πρέπει να εξασφαλίσετε σχετική άδεια από τη Διευθύντρια ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιείτε εγκεκριμένη φορολογική αποθήκη που κατέχει άλλος εγκεκριμένος αποθηκευτής με βάση το άρθρο 10 του Νόμου 91(1)/2004 και την ΚΔΠ 312/2010.
    3. Εάν θα παραλαμβάνετε τα ενεργειακά προϊόντα με την καταβολή των Ε.Φ.Κ., θα πρέπει να έχετε εξασφαλίσει ειδική άδεια από τη Διευθύντρια, εγγεγραμμένου παραλήπτη, σύμφωνα με το άρθρο 13 του Νόμου 91(Ι)/2004 και τις ΚΔΠ 313/2010 και 314/2010.
Με την έκδοση των αδειών αυτών θα σας δοθεί ο αριθμός Μητρώου Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης ο οποίος θα σημειωθεί στα διάφορα διοικητικά έγγραφα τα οποία θα συνοδεύουν τα προϊόντα κατά την διακίνηση των.

B. Στην περίπτωση που θα παραλαμβάνετε ενεργειακά προϊόντα από τρίτες χώρες θα πρέπει να εξασφαλίσετε άδεια διαχείρισης αποθήκης τελωνειακής αποταμίευσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Καν.(ΕΕ) αρ. 952/2013, του Καν.(ΕΕ) αρ. 2015/2446 και του Καν.(ΕΕ) αρ. 2015/2447 για την παραλαβή και αποθήκευση ενεργειακών προϊόντων καθώς και του Διατάγματος Κ.Δ.Π. 77/2011 που έχει εκδοθεί με βάση το άρθρο 56(1) του Νόμου 94(Ι)/2004.

Χρησιμοποιώντας το καθεστώς της τελωνειακής αποταμίευσης έχετε τη δυνατότητα να παραλαμβάνετε τα εισαγόμενα ενεργειακά προϊόντα προς αποταμίευση χωρίς την επιβολή δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων και μέτρων εμπορικής πολιτικής μέχρι να δοθεί σ’ αυτά ένας άλλος τελωνειακός προορισμός.

Συναφώς σας πληροφορώ ότι οι ίδιες αποθήκες/δεξαμενές δύνανται να εγκριθούν ταυτόχρονα ως φορολογικές Αποθήκες και ως Αποθήκες Τελωνειακής Αποταμίευσης πράγμα που θα σας παρέχει τη δυνατότητα να τις χρησιμοποιείτε για την αποθήκευση ενεργειακών προϊόντων, χωρίς την καταβολή των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων που αναλογούν, τόσο από τα άλλα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και από τρίτες χώρες.

Σημειώνεται ότι οι δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις είναι καταβλητέες κατά τη θέση των ενεργειακών προϊόντων σε ανάλωση, η οποία γίνεται με την κατάθεση σχετικής διασάφησης.

Επιπρόσθετα σας πληροφορώ ότι με τη Γνωστοποίηση του Διευθυντή ΚΔΠ 338/2016 όπως τροποποιήθηκε με την ΚΔΠ 191/2019 καθορίζονται τα ποσοστά απωλειών (φύρες) που είναι δυνατό να γίνουν αποδεκτά για σκοπούς απαλλαγής από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, εφόσον αποδειχθεί στη Διευθύντρια ότι ενεργειακά προϊόντα που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής παρουσιάζουν απώλειες (φύρες) κατά τη διαδικασία εισαγωγής / εισόδου και αποθήκευσης τους στη Δημοκρατία και κατά τη διακίνηση τους εντός της Δημοκρατίας από μία φορολογική αποθήκη σε άλλη μέσω αγωγού.


2. Επιτρέπεται η διενέργεια αναμείξεων σε πετρελαιοειδή που βρίσκονται σε Αποθήκες Τελωνειακής Αποταμίευσης / Φορολογικές Αποθήκες;
Σύμφωνα με τις ενωσιακές διατάξεις, στα προϊόντα που βρίσκονται στην αποθήκη τελωνειακής αποταμίευσης επιτρέπονται μόνο οι συνήθεις εργασίες οι οποίες εξασφαλίζουν τη διατήρησή τους, τη βελτίωση της εμφάνισής τους ή της εμπορικής τους ποιότητας ή την προετοιμασία της διανομής ή μεταπώλησής τους, από τον κάτοχο φορολογικής αποθήκης ενεργειακών προϊόντων υπό όρους και προϋποθέσεις που ήθελε καθορίσει ο Διευθυντής, σύμφωνα με τη Γνωστοποίηση του Διευθυντή
ΚΔΠ 408/2004 όπως τροποποιήθηκε με τις ΚΔΠ 549/2005, ΚΔΠ 443/2014 και ΚΔΠ 285/2017.

Οι συνήθεις εργασίες που επιτρέπεται να εκτελούνται, απαριθμούνται στο παράρτημα 71-03 του Καν. (ΕE) αριθ. 2015/2446. Η άδεια εκτέλεσης συνήθων εργασιών χορηγείται, κατά περίπτωση από το Τελωνείο Ελέγχου υπό όρους, μετά από υποβολή σχετικού γραπτού αιτήματος και υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλλονται, όταν απαιτείται, τα νενομισμένα τέλη επίβλεψης ή και υπερωρίας.

Σημειώνεται ότι οι αναμείξεις πετρελαιοειδών δεν εμπίπτουν στις συνήθεις εργασίες που επιτρέπονται στο καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης.


3. Ποιο είναι το ύψος της εγγύησης που απαιτείται για τη χορήγηση αδειών Αποθηκών Τελωνειακής Αποταμίευσης και Φορολογικών Αποθηκών Πετρελαιοειδών;
Το ύψος της εγγύησης που απαιτείται για τη χορήγηση αδειών αποθηκών τελωνειακής αποταμίευσης και φορολογικών αποθηκών πετρελαιοειδών, καθορίζεται ανάλογα με το ύψος των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων κάθε αποθήκης ως ακολούθως:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΨΟΣ ΔΑΣΜΟΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΩΣΝ ΣΕ €
ΥΨΟΣ ΕΓΓΥΗΣΗΣ ΣΕ €
1
1 – 500.000
150.000
2
500.001 – 1.000.000
170.000
3
1.000.001 – 3.000.000
200.000
4
3.000.001 – 6.000.000
250.000
5
6.000.001 – 12.000.000
350.000
6
12.000.001 – 24.000.000
450.000
7
24.000.001 και άνω
550.000 ή 1% επί των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων, οποιοδήποτε ποσό είναι μεγαλύτερο

Διευκρινίζεται ότι το πιο πάνω ύψος εγγύησης είναι το ελάχιστο που απαιτείται για την αντίστοιχη κατηγορία δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων στην οποία εμπίπτει κάθε αποθήκη και αυτό είναι δυνατό να αυξάνεται ανάλογα με τα δεδομένα κάθε αποθήκης λαμβάνοντας υπόψη και άλλες παραμέτρους, όπως το ιστορικό της αποθήκης, τη φερεγγυότητα του διαχειριστή της, τον κίνδυνο που περικλείουν οι δραστηριότητες του κλπ.

Σημειώνεται ότι το ύψος των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων των αποθηκών που είναι εγκεκριμένες και λειτουργούν παράλληλα ως αποθήκες τελωνειακής αποταμίευσης και φορολογικές αποθήκες θα συνυπολογίζεται και θα κατατίθεται ένα ενιαίο εγγυητήριο το οποίο θα καλύπτει και τις δύο αποθήκες, το ύψος του οποίου θα κυμαίνεται ανάλογα με την αντίστοιχη κατηγορία στην οποία εμπίπτουν οι δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις των εν λόγω αποθηκών.

4. Σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται η συναποθήκευση πετρελαιοειδών;

Σύμφωνα με το άρθρο 8 του περί Φόρων Κατανάλωσης Νόμου αρ. 91(Ι)/2004 η παραγωγή, η μεταποίηση και η κατοχή υπό καθεστώς αναστολής των ενεργειακών προϊόντων, πραγματοποιείται σε φορολογικές αποθήκες. Περαιτέρω σύμφωνα με την παράγραφο 4(α) της Γνωστοποίησης του Διευθυντή Κ.Δ.Π. 311/2010 στις Γενικές Φορολογικές Αποθήκες, είναι δυνατό να παραλαμβάνονται, κατέχονται και αποστέλλονται προϊόντα περισσότερων του ενός εγκεκριμένου αποθηκευτή, στα πλαίσια άσκησης του επιτηδεύματος του, όπως αυτός ορίζεται στο άρθρο 10 του περί Φόρων Κατανάλωσης Νόμου αρ. 91(Ι)/2004.

Στις περιπτώσεις παραλαβής ενεργειακών προϊόντων από τρίτες χώρες πρέπει να αποταμιεύονται σε υποστατικά για τα οποία έχει εξασφαλισθεί άδεια διαχείρισης Αποθήκης Τελωνειακής Αποταμίευσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Καν. (ΕΕ) αρ. 952/2013, του Καν. (ΕΕ) αρ. 2015/2446 και του Καν. (ΕΕ) 2015/2447 για την παραλαβή και αποθήκευση ενεργειακών προϊόντων καθώς και της Κ.Δ.Π. 77/2011.

Επιπρόσθετα σας πληροφορώ ότι σύμφωνα με την Κ.Δ.Π. 411/2004 η οποία εκδόθηκε με βάση το άρθρο 49 του Νόμου 91(Ι)/2004, τα ενεργειακά προϊόντα τα οποία:


παραλαμβάνονται και αποθηκεύονται σε κοινές ανά προϊόν εγκεκριμένες δεξαμενές χωρίς να δύνανται να τύχουν φυσικού διαχωρισμού. Τα προϊόντα αυτά πρέπει να υπάγονται στον ίδιο οκταψήφιο κωδικό Σ.Ο., να διαθέτουν την ίδια εμπορική ποιότητα και τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι ο εγκεκριμένος αποθηκευτής στους λογαριασμούς και εκθέσεις που τηρεί και αποστέλλει στη Διευθύντρια σε σχέση με όλες τις παραληφθείσες και τις παραδοθείσες ποσότητες, θα πρέπει να καταχωρεί και να σημειώνει κάθε κατηγορία και είδος ενεργειακών προϊόντων και υποκατάστατων αυτών ξεχωριστά.

Σημειώνεται επίσης ότι όπου υπάρχει συναποθήκευση προϊόντων οι λογαριασμοί θα πρέπει να τηρούνται συνολικά ανά προϊόν και τα τυχόν ελλείμματα ελλείψει συμφωνίας μεταξύ των συναποθηκευόντων αποθηκευτών να επιμερίζονται αναλόγως των ποσοτήτων που διαθέτει ο κάθε αποθηκευτής τη στιγμή που διαπιστώνονται.

5. Επιθυμώ να παράγω βιοντίζελ για χρήση ως καύσιμο κίνησης. Τι άδειες απαιτούνται;

Α. Παραγωγή βιοντίζελ

Το βιοντίζελ το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο κινητήρων ή θέρμανσης θεωρείται ενεργειακό προϊόν και η παραγωγή του θα πρέπει να πραγματοποιείται σε υποστατικό που θα εγκριθεί από
τη Διευθύντρια, υπό όρους και προϋποθέσεις που ήθελε αυτός εκάστοτε επιβάλει.

Συνεπώς, εάν επιθυμείτε να παράγετε βιοκαύσιμα, πρέπει να εξασφαλίσετε σχετική άδεια από το Τμήμα Τελωνείων. Για να σας παραχωρηθεί η πιο πάνω άδεια, θα πρέπει:

- να κατέχετε ή να χρησιμοποιείτε φορολογική αποθήκη∙
- να κατέχετε άδεια εγκεκριμένου αποθηκευτή∙ και
- να υποβάλετε δήλωση παραγωγής βιοκαυσίμων στο ειδικό προς το σκοπό αυτό
έντυπο Φ.Κ.25.

Η άδεια παραχωρείται υπό όρους και προϋποθέσεις που διέπονται από την
ΚΔΠ 311/2010 για παραχώρηση άδειας φορολογικής αποθήκης, από την ΚΔΠ 312/2010 για παραχώρηση άδειας εγκεκριμένου αποθηκευτή καθώς επίσης και από την ΚΔΠ 134/2007 που αφορά την παραγωγή βιοκαυσίμων.
Η αίτηση πρέπει να υποβληθεί μέσω του προϊσταμένου του τελωνείου της επαρχίας στην οποία βρίσκονται τα υποστατικά στα οποία σκοπεύετε να παράγετε τα βιοκαύσιμα.

Β. Φορολόγηση-Χρήση βιοντίζελ

Σύμφωνα με τα άρθρα 36(β) και 36(γ) του περί Φόρων κατανάλωσης Νόμου 91(Ι)/2004, επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης(Ε.Φ.Κ.) στα ενεργειακά προϊόντα (στα οποία περιλαμβάνονται τα πλείστα βιοκαύσιμα) καθώς και σε κάθε προϊόν, όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν, να διατεθούν προς πώληση ή να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα κινητήρων, με βάση τον συντελεστή του ισοδύναμου καύσιμου κινητήρα που καθορίζεται στο Πρώτο Παράρτημα του εν λόγω Νόμου.




No documents found


Αρχή σελίδας

© 2006 - 2024 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Οικονομικών

Τμήμα Τελωνείων
Αρχική Σελίδα | Δήλωση Προσβασιμότητας | Αποποίηση | Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών | Υπεύθυνος Διαδικτυακού Τόπου | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων