Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Στατιστικής International Blaise User Conference 2020 Ευρωπαικό Στατιστικό Σύστημα (ΕΣΣ) ESS Vision 2020 European Statistical Data Support Απογραφή Πληθυσμού 2011 Επίσημη Ιστοσελίδα για το COVID-19 Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Cyprus Flight Pass Βραβεία Καινοτομίας Κύπρου 2011 Ειδοποίηση για online ενημέρωση RSS Feed
English
Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Σύνδεσμοι | Επικοινωνία
Κυπριακή Δημοκρατία Στατιστική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας Στατιστική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας
Αναζήτηση:
Αναζήτηση
   
English


Κώδικας Ορθής Πρακτικής


Οι βασικές αρχές για την παραγωγή και τη διάδοση των ευρωπαϊκών επίσημων στατιστικών και του θεσμικού περιβάλλοντος στο πλαίσιο των οποίων τα μέλη του ΕΣΣ λειτουργούν, περιλαμβάνονται στον Κώδικα Ορθής Πρακτικής για τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές. Ο Κώδικας Ορθής Πρακτικής για τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Στατιστικού Προγράμματος (SPC) στις 24 Φεβρουαρίου 2005 και αναθεωρήθηκε από την Επιτροπή Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος (ESSC) το Σεπτέμβριο του 2011.

O Κώδικας καθορίζει 15 αρχές οι οποίες αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στην επαγγελματική ανεξαρτησία, στην ακεραιότητα, στην υπευθυνότητα των στατιστικών αρχών, στην προστασία του απορρήτου, στην αξιοπιστία, στην επικαιρότητα, στην ακρίβεια, στην προσβασιμότητα, στη σαφήνεια, στη συγκρισιμότητα και στη συνοχή των αποτελεσμάτων. Ένα σύνολο δεικτών ορθής πρακτικής για κάθε μια από τις 16 αρχές παρέχει μια αναφορά για τον έλεγχο της εφαρμογής του κώδικα, η οποία είναι υποχρεωτική από όλα τα μέλη του ΕΣΣ.

Για παρακολούθηση της προόδου στην εφαρμογή του Κώδικα και για ενίσχυση της ακεραιότητας και ανεξαρτησίας των Στατιστικών Αρχών που ανήκουν στο ΕΣΣ έχουν καθιερωθεί οι επιθεωρήσεις ομοτίμων (peer reviews). O πρώτος γύρος επιθεωρήσεων ομοτίμων πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο 2006 – 2008 και ο δεύτερος γύρος κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2013 – Ιουνίου 2015.

Στην Κύπρο η πρώτη επιθεώρηση ομοτίμων πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο 2006 και η δεύτερη το Μάρτιο 2015. Με την ολοκλήρωση της δεύτερης επιθεώρησης, καταρτίστηκε κατάλογος με βελτιωτικές δράσεις (improvement actions), στη βάση των συμπερασμάτων της έκθεσης αξιολόγησης.

Οι εκθέσεις αξιολόγησης καθώς επίσης και οι βελτιωτικές δράσεις για κάθε χώρα ξεχωριστά είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο της Eurostat, στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://ec.europa.eu/eurostat/web/quality/peer-reviews. Τα αρχεία που σχετίζονται με την Κύπρο είναι επίσης διαθέσιμα πιο κάτω.Αρχείο Acrobat Reader Κώδικας Ορθής Πρακτικής για τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές - Νοέμβριος 2017 (EN) (568,22 Kb)
Αρχείο Acrobat Reader Κώδικας Ορθής Πρακτικής για τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές - Σεπτέμβριος 2011 (173,77 Kb)
Αρχείο Acrobat Reader Κώδικας Ορθής Πρακτικής για τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές - Μάιος 2005 (254,46 Kb)
Αρχείο Acrobat Reader Πλαίσιο Διασφάλισης της Ποιότητας του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος (ΕΝ) (444,91 Kb)
Αρχείο Acrobat Reader Αξιολόγηση Κυπριακού Στατιστικού Συστήματος 2006 - Έκθεση (EN) (241,75 Kb)
Αρχείο Acrobat Reader Αξιολόγηση Κυπριακού Στατιστικού Συστήματος 2006 - Ενημερωτικό Σημείωμα (136,81 Kb)
Αρχείο Acrobat Reader Αξιολόγηση Κυπριακού Στατιστικού Συστήματος 2015 - Έκθεση (EN) (389,12 Kb)
Αρχείο Acrobat Reader Αξιολόγηση Κυπριακού Στατιστικού Συστήματος 2015 - Βελτιωτικές Δράσεις (EN) (324,64 Kb)Αρχή Σελίδας

Για καλύτερη απεικόνιση του Διαδικτυακού Τόπου συνιστάται ανάλυση οθόνης: 1024 με 768 pixels

© 2003 - 2021 Κυπριακή Δημοκρατία, Στατιστική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας