ΕκτύπωσηΕκτύπωση Κλείσιμο Κλείσιμο

Κυπριακή Δημοκρατία
Ad Hoc Οριζόντιες Δραστηριότητες


Παγκύπρια εκστρατεία για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών

Παγκύπρια εκστρατεία για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών
Το Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του ως Αρχή Ισότητας, εξασφάλισε χρηματοδότηση, μέσω του κοινοτικού χρηματοδοτικού Προγράμματος «PROGRESS» (http://ec.europa.eu/progress), για τη διενέργεια δράσεων που έχουν ως στόχο την καταπολέμηση/εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών στην Κυπριακή κοινωνία.
Η Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης είναι ένας από τους συνεργάτες του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη διεκπεραίωση του Προγράμματος αυτού μαζί με τη Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια (www.familyviolence.gov.cy ), και το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλο (www.medinstgenderstudies.org) .
Οι δράσεις του Προγράμματος, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν κατά τα έτη 2014 και 2015, θα κινούνται σε 2 άξονες: πρώτον, τη διοργάνωση μίας παγκύπριας εκστρατείας ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας (ΜΜΕ), και, δεύτερον, στη διοργάνωση μίας σειράς εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε φορείς που, στα πλαίσια των καθηκόντων τους, μπορούν να έχουν προληπτική ή κατασταλτική συνδρομή στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών στην Κύπρο.
Η εκστρατεία στα ΜΜΕ θα έχει, γενικότερα, ως στόχο, την ευαισθητοποίηση της κυπριακής κοινωνία στο πρόβλημα της έμφυλης βίας και, ειδικότερα, την εξάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων και των κοινωνικών και πολιτιστικών στάσεων και αντιλήψεων που καθιστούν τη βίαιη συμπεριφορά αποδεκτή, στοχεύοντας ειδικότερα την ομάδα των θυτών, ανδρών και αγοριών. Στα πλαίσια της εκστρατείας προγραμματίζεται να χρησιμοποιηθούν διαφορετικά μέσα ηλεκτρονικής και έντυπης επικοινωνίας (τηλεόραση, ραδιόφωνο, έντυπος τύπος, αφίσες εξωτερικού χώρου και διαδίκτυο).
Η Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης θα είναι υπεύθυνη για τη διοργάνωση των εκπαιδευτικών σεμιναρίων, τα οποία στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση των δημοσίων κατά κύριο λόγο λειτουργών που εμπλέκονται στο θέμα της αντιμετώπισης περιστατικών βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών, στη βελτίωση των γνώσεών τους για το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ τους. Η θεματολογία και μεθοδολογία των σεμιναρίων στοχεύουν ειδικότερα στις ακόλουθες βασικές ομάδες στόχους: Αστυνομικούς, Λειτουργούς Υγείας (Γιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους), Εκπαιδευτικούς, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Νομικούς, Λειτουργούς Μετανάστευσης και Εργασίας (σε περιπτώσεις που η βία ασκείται έναντι μεταναστριών). Εκπαιδευτικά σεμινάρια θα γίνουν επίσης και σε Λειτουργούς των ΜΜΕ.
Η Τελετή Έναρξης του Προγράμματος θα γίνει το Σάββατο 15 Μαρτίου 2013, στις 9:00 το πρωί, στο ξενοδοχείο Mediterranean στη Λεμεσό. Την εκδήλωση θα προσφωνήσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.
Μετά την εναρκτήρια τελετή θα πραγματοποιηθεί το πρώτο εκπαιδευτικό σεμινάριο του Προγράμματος με τίτλο: «Σεμινάριο Επιτελικής Ομάδας για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και Κοριτσιών στην Κύπρο». Στο Σεμινάριο έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν διευθυντικά/ανώτερα στελέχη δημοσίων (κατά κύριο λόγο) φορέων/υπηρεσιών που εμπλέκονται στο θέμα. Το σεμινάριο είναι διήμερο και έχει ειδικότερο στόχο να εξοικειώσει, επιμορφώσει, ευαισθητοποιήσει, εκπαιδεύσει και ενεργοποιήσει τους συμμετέχοντες, ώστε να αναλάβουν δράση για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας στην Κύπρο. Παράλληλα, στοχεύει στο να διασφαλίσει την ενεργή συνδρομή και στήριξή των εμπλεκομένων και στα υπόλοιπα σεμινάρια που θα γίνουν στα πλαίσια της εκστρατείας.

This Action is supported by the European Union Programme for Employment and Social Solidarity - PROGRESS (2007-2013).
This programme is implemented by the European Commission. It was established to financially support the implementation of the objectives of the European Union in the employment, social affairs and equal opportunities area, and thereby contribute to the achievement of the Europe 2020 Strategy goals in these fields.
The seven-year Programme targets all stakeholders who can help shape the development of appropriate and effective employment and social legislation and policies, across the EU-27, EFTA-EEA and EU candidate and pre-candidate countries.
For more information see: http://ec.europa.eu/progress

No documents found
Πίσω

_______________________________________________
© 2012 - 2024 Κυπριακή Δημοκρατία,
Υπουργειο Οικονομικών
Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης