1. Εισαγωγή
2. ΘΗΣΕΑΣ, Πλεονεκτήματα του συστήματος
3. Επί μέρους συστήματα του ΘΗΣΕΑΣ
4. Διασύνδεση με το σύστημα ΘΗΣΕΑΣ
5. Έντυπα
6. Επικοινωνία
7. Ηλεκτρονικά Τελωνεία
8. Δήλωση προστασίας Δεδομένων
1.Εισαγωγή
Η μηχανογράφηση συμβάλλει τα μέγιστα στην εναρμόνιση και στην ομοιομορφία των τελωνειακών διαδικασιών τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό επίπεδο. Συγκεκριμένα η μηχανογράφηση βελτιώνει:
- την εξυπηρέτηση του κοινού και του εμπορικού κόσμου, τη δυνατότητα ανίχνευσης της απάτης και την προστασία της κοινωνίας∙
- την εξασφάλιση των δημόσιων εσόδων∙
- τη χρησιμοποίηση καλύτερων μεθόδων ελέγχου∙
- τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας στις διαδικασίες τελωνισμού και ελέγχων∙
- την παροχή σωστών και έγκαιρων πληροφοριών∙
- την οικονομική ανάπτυξη του τόπου.
2. ΘΗΣΕΑΣ, Πλεονεκτήματα του συστήματος
ΘΗΣΕΑΣ είναι το όνομα που έχει δοθεί στο ολοκληρωμένο σύστημα μηχανογράφησης του Τμήματος Τελωνείων το οποίο αυτοματοποιεί τις λειτουργίες του. Το σύστημα λειτουργεί από τις 30/07/2003.
Το σύστημα ΘΗΣΕΑΣ:
- επιτρέπει την αποτελεσματική προσφορά υπηρεσιών μέσω του διαδικτύου∙
- παρέχει διευκολύνσεις στο εμπόριο με την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων∙
- προσφέρει ένα ενοποιημένο λειτουργικό περιβάλλον ανεξάρτητα από τη θέση που βρίσκεται ο διασαφηστής∙
- βοηθά στην επιτάχυνση των τελωνειακών διαδικασιών∙
- ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο απώλειας των δημόσιων εσόδων∙
- μειώνει το όγκο των εργασιών που γίνονται με το χέρι∙
- βελτιώνει και ενισχύει την προστασία των συνόρων με την ελάχιστη επιβάρυνση του νόμιμου εμπορίου.
3. Συστήματα του ΘΗΣΕΑ
Το σύστημα ΘΗΣΕΑΣ περιλαμβάνει τα πιο κάτω επί μέρους συστήματα:
3.1. Σύστημα δηλωτικών εισαγωγής
Τηρεί συνεχώς ενημερωμένες πληροφορίες για όλα τα αγαθά που παρουσιάζονται στο τελωνείο μέσω ενός δηλωτικού εισαγωγής. Οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο και τη νόμιμη διάθεση των εισαγομένων εμπορευμάτων.
3.2. Σύστημα εισαγωγών
Διαχειρίζεται τη διαδικασία τελωνισμού, βασιζόμενο στην επεξεργασία των διασαφήσεων. Συγκεκριμένα περέχει:
- πληροφορίες στους διασαφιστές για το ποσό των δασμών και φόρων που θα πληρωθούν∙
- πληροφορίες για όλες τις άδειες ή εγκρίσεις που απαιτούνται για την αποδέσμευση των εμπορευμάτων (π.χ. άδεια ή έγκριση από το Υπουργείο Υγείας ή το Υπουργείο Γεωργίας κλπ)∙
- πληροφορίες για τα αποτελέσματα ελέγχου∙
- τη δυνατότητα έκδοσης δελτίου αποδέσμευσης των εμπορευμάτων∙
Το σύστημα συνδέται με άλλα επιμέρους συστήματα στα οποία πρόσβαση έχουν μόνο ορισμένοι τελωνειακοί υπαλλήλοι όπως:
3.2.1. Σύστημα αποθηκών τελωνειακής αποταμίευσης και φορολογικών αποθηκών
Αποτελεί σύστημα διασαφήσεων για την είσοδο και έξοδο εμπορευμάτων από και προς τις αποθήκες τελωνειακής αποταμίευσης και τις φορολογικές αποθήκες. Αποτελεί εργαλείο για υποβοήθηση του ελέγχου για όλα τα εμπορεύματα που αποθηκεύονται στις αποθήκες αυτές.
3.2.2. Σύστημα ανάλυσης κινδύνου
Επιτρέπει την επιλογή των διασαφήσεων εισαγωγής για έλεγχο σε διάφορα επίπεδα (αναγνώριση, έλεγχος εγγράφων, μερική/πλήρης εξέταση, δειγματοληψία). Επιπλέον υποβοηθά τους εκ των υστέρων ελέγχους και λογιστικούς ελέγχους για ανίχνευση πιθανού κινδύνου και υποβολή εισηγήσεων για φυσικούς ελέγχους.
3.2.3. Σύστημα πληρωμών και λογιστικό σύστημα
Το σύστημα καταγράφει στοιχεία για τις πληρωμές, τις χρηματικές παρακαταθήκες και τις οφειλές όλων των εισαγωγέων και των τελωνειακών πρακτόρων. Το σύστημα πληρωμών επιτρέπει πράξεις πληρωμών:
- με την είσπραξη εισαγωγικών δασμών, φόρων κατανάλωσης, ΦΠΑ, άλλων επιβαρύνσεων και συμβιβαστικών ποσών∙
- με την έκδοση απόδειξη πληρωμής με την οποία επιβεβαιώνεται η πληρωμή και καταγράφεται ο τρόπος πληρωμής που χρησιμοποιήθηκε.
Το σύστημα πληρωμών και το λογιστικό σύστημα περιλαμβάνει όλους τους απαραίτητους λογαριασμούς για τα διάφορα είδη των ποσών που εισπράττονται.
Από τα στοιχεία που τηρούνται στο σύστημα ετοιμάζονται καταστάσεις για ενημέρωση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους για τα έσοδα και για ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους ίδιους πόρους.
3.3. Σύστημα δασμολογίου
Το δασμολόγιο είναι ένα σύστημα που επιτρέπει τον υπολογισμό της οφειλής (εισαγωγικοί δασμοί, φόροι κατανάλωσης, Φ.Π.Α και άλλες επιβαρύνσεις) σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Το σύστημα, μέσω του TARIC, ενημερώνεται καθημερινά για όλες τις αλλαγές στα κοινοτικά μέτρα. Σε περίπτωση που υπάρχει διαφορά μεταξύ των μέτρων που πηγάζουν από την εθνική η/και κοινοτική νομοθεσία και των μέτρων του συστήματος, θεωρούνται ως ισχύοντα τα μέτρα της νομοθεσίας.
3.4. Σύστημα ΕΜCS
Το EMCS (Excise Movement Control System) είναι το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου της ενδοκοινοτικής διακίνησης των εναρμονισμένων προϊόντων (ενεργειακά, καπνικά και αλκοολούχα προϊόντα) που τελούν υπό καθεστώς αναστολής της καταβολής των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Η κυριότερη λειτουργία του εν λόγω συστήματος είναι η ηλεκτρονική υποβολή του Διοικητικού Εγγράφου (ηλεκτρονικό Δ.Ε. – e-AD) το οποίο αντικαθιστά το έντυπο Συνοδευτικό Διοικητικό Έγγραφο (Σ.Δ.Ε.) που συνοδεύει τις υπό αναφορά διακινήσεις.
3.5 Σύστημα ελέγχου Εισαγωγών (ICS)
Το σύστημα Ελέγχου Εισαγωγών ICS (Import Control System) επιτρέπει στους Οικονομικούς Φορείς να καταθέτουν τις Συνοπτικές Διασαφήσεις Εισόδου (ENS) έχοντας στόχο την παροχή προστασίας και ασφάλειας σε σχέση με την εισαγωγή εμπορευμάτων στην Ευρώπη.
3.6 Σύστημα ελέγχου Εξαγωγών (ΕCS)
Το σύστημα Ελέγχου Εξαγωγών ΕCS (Export Control System) επιτρέπει στους Οικονομικούς Φορείς να καταθέτουν τις Συνοπτικές Διασαφήσεις Εξόδου (EXS) έχοντας στόχο την παροχή προστασίας και ασφάλειας σε σχέση με την εξαγωγή εμπορευμάτων.
4. Διασύνδεση με το σύστημα ΘΗΣΕΑΣ
Οι εργασιακοί εταίροι του Τμήματος, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, έχουν τη δυνατότητα διασύνδεσης με το σύστημα ΘΗΣΕΑΣ για καταχώρηση δηλώσεων στο σύστημα Δηλωτικών Εισαγωγής και στο σύστημα Εισαγωγών.
5. Έντυπα
Για έντυπα αίτησης για πρόσβαση στα διάφορα συστήματα καθώς και άλλα έντυπα του συστήματος πατήστε εδώ.
6. Επικοινωνία
Για τα τηλέφωνα των λειτουργών που μπορούν να δώσουν βοήθεια στους χρήστες των διαφόρων συστημάτων πατήστε εδώ.
7. Ηλεκτρονικά Τελωνεία
8. Δήλωση προστασίας δεδομένων
Η διεύθυνση Εισαγωγών, Εξαγωγών και Διαμετακόμισης (IET) της OLAF (European Commission anti-fraud office) συλλέγει πληροφορίες για τις κινήσεις εμπορευμάτων για τελωνειακούς σκοπούς από το Σύστημα Ελέγχου Εξαγωγών (ECS), το Σύστημα Εισαγωγών (Θησέας) και το Εθνικό Σύστημα για τη Διαμετακόμιση (MCC). Οι πληροφορίες αυτές αφορούν συνήθως νομικά πρόσωπα, αλλά κάποιες φορές αφορούν και φυσικά πρόσωπα. Περισσότερες πληροφορίες για τις πληροφορίες που συλλέγονται από την IET θα βρείτε στη Δήλωση Προστασίας της IET.
|