Το Αυτοματοποιημένο Σύστημα Εισαγωγών (Automated Import System – AIS) αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου έργου του Τμήματος Τελωνείων για την ανάπτυξη μιας σειράς συστημάτων τα οποία τίθενται σε παραγωγική λειτουργία σταδιακά σύμφωνα με το Πρόγραμμα Εργασιών για την Ανάπτυξη και Εγκατάσταση των Ηλεκτρονικών Συστημάτων που προβλέπονται στον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα (Εκτελεστική Απόφαση (ΕΕ) 2023/2879 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) και το Ευρωπαϊκό Πολυετές Στρατηγικό Σχέδιο για τα Τελωνεία.
Στόχος είναι η δημιουργία ενός ενιαίου εναρμονισμένου τελωνειακού περιβάλλοντος στην ΕΕ, μέσω της ανάπτυξης ηλεκτρονικών τελωνειακών συστημάτων για την ανταλλαγή πληροφοριών, όπως διασαφήσεων, αιτήσεων ή αποφάσεων, μεταξύ των Τελωνειακών Αρχών των Κρατών Μελών, μεταξύ των οικονομικών φορέων και των Τελωνειακών Αρχών των Κρατών Μελών και μεταξύ των Τελωνειακών Αρχών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως απαιτείται από τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα για ένα τελωνειακό περιβάλλον χωρίς χαρτί.
Το έργο αποσκοπεί στην υλοποίηση όλων των απαιτήσεων σχετικά με τις διαδικασίες και τα δεδομένα που αφορούν τον τομέα των εισαγωγών (επεξεργασία τελωνειακών διασαφήσεων για τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία - συνήθης διαδικασία και απλουστεύσεις, για αποταμίευση, για προσωρινή εισαγωγή, για τελειοποίηση προς επανεξαγωγή, για την είσοδο εμπορευμάτων στο πλαίσιο εμπορικών συναλλαγών με εδάφη υπό ειδικό φορολογικό καθεστώς, για ταχυδρομικές αποστολές για θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία, για θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία όσον αφορά αποστολή υπαγόμενη σε απαλλαγή από τον εισαγωγικό δασμό). Παράλληλα το σύστημα καλύπτει αρκετές εθνικές δηλώσεις όπως δηλώσεις για ενωσιακά εμπορεύματα που υπόκεινται σε φόρους κατανάλωσης, μεταφορικά μέσα κλπ, καθώς και τις δηλώσεις εισόδου εμπορευμάτων δηλαδή τη Γνωστοποίηση Άφιξης Μεταφορικού Μέσου, τη Γνωστοποίηση Προσκόμισης των Εμπορευμάτων στο Τελωνείο και τη Διασάφηση Προσωρινής Εναπόθεσης, που αντικαθιστούν το υφιστάμενο Σύστημα Δηλωτικών Εισαγωγής. Μέσα στα πλαίσια του συστήματος AIS ενσωματώθηκε και η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ενιαίας Τελωνειακής Θυρίδας αλλά και το Σύστημα Κεντρικού Τελωνισμού.
Πλεονεκτήματα/Ωφέλη:
1) Πέραν της αντικατάστασης κι αναβάθμισης του υφιστάμενου Συστήματος Εισαγωγών και του Συστήματος Δηλωτικών Εισαγωγής που λειτουργούν από το 2003, με βάση τις απαιτήσεις του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα και του σύγχρονου Ευρωπαϊκού Τελωνειακού μοντέλου δεδομένων, αναβαθμίζονται και τίθενται σε παραγωγική λειτουργία αρκετά περιφερειακά συστήματα όπως το SURVEILLANCE, το QUOTA,το Σύστημα Δασμολογίου, το Σύστημα Αποθηκών Τελωνειακής Αποταμίευσης και Φορολογικών Αποθηκών, το Λογιστικό Σύστημα, το Σύστημα Ηλεκτρονικών Πληρωμών και το Σύστημα Παρακολούθησης Υποθέσεων Τελωνείου.
2) Με την υλοποίηση του έργου, αναβαθμίζονται και επιταχύνονται οι προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες και τους οικονομικούς φορείς.
3) Αυτοματοποιείται και διευκολύνεται περαιτέρω η επικοινωνία μεταξύ Τελωνείου και άλλων εμπλεκομένων Αρχών.
4) Απλουστεύονται διαδικασίες.
5) Προωθείται ένα τελωνειακό περιβάλλον χωρίς χαρτί.
6) Η επικοινωνία μεταξύ Τελωνείου και οικονομικών φορέων και η υποβολή πληροφοριών κι εγγράφων γίνεται ηλεκτρονικά μέσα από το σύστημα.
7) Παρέχεται η δυνατότητα στους οικονομικούς φορείς που το επιθυμούν να αναπτύξουν επικοινωνία B2G των συστημάτων τους με το σύστημα του Τελωνείου.
8) Παρέχεται η δυνατότητα χρήσης σύγχρονων μεθόδων ηλεκτρονικών πληρωμών.
9) Παρέχεται η δυνατότητα περαιτέρω απλούστευσης των διαδικασιών με την λειτουργία της Εθνικής Ενιαίας Τελωνειακής Θυρίδας, τη διασύνδεση με τη Θαλάσσια Ενιαία Θυρίδα κλπ.
Τεχνικές Προδιαγραφές:
1. Κατάλογος των ανταλλασσόμενων μηνυμάτων και σενάρια χρήσης, Αναλυτική περιγραφή των μηνυμάτων, των πεδίων τους και των σχετιζόμενων κανόνων ελέγχου, Αναλυτική περιγραφή των κανόνων ελέγχου, Πίνακες κωδικοποιημένων δεδομένων και τεχνική περιγραφή των μηνυμάτων σε μορφή XSD και δείγματα XML (samples)
2. Τεχνικές προδιαγραφές για την B2G επικοινωνία των συστημάτων των οικονομικών φορέων με τα νέα τελωνειακά συστήματα, η οποία θα γίνεται μέσω του CeGG.
Χρήσιμα έγγραφα/σύνδεσμοι
|
| |
Σχετικά Αρχεία:
|