English
Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας Τμήμα Τελωνείων Λογότυπο Τμήματος Τελωνείων

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Ειδική Αναζήτηση             
Πρόγραμμα eCustoms - PoUS - Σύστημα Απόδειξης Τελωνειακού Χαρακτήρα Ενωσιακών Εμπορευμάτων (Proof of Union Status System)
ΕκτύπωσηΕκτύπωση
English
Πίσω στην προηγούμενη σελίδα
PoUS - Σύστημα Απόδειξης Τελωνειακού Χαρακτήρα Ενωσιακών Εμπορευμάτων (Proof of Union Status System)

Εισαγωγή:

Με σκοπό την αυτοματοποίηση όλων των διαδικασιών που σχετίζονται με τη απόδειξη του τελωνειακού χαρακτήρα ενωσιακών εμπορευμάτων, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Κράτη Μέλη ανέπτυξαν ένα διευρωπαϊκό ηλεκτρονικό σύστημα για την υποβολή, θεώρηση, διαχείριση, φύλαξη και ανάκτηση των αποδεικτικών ενωσιακού χαρακτήρα με την ονομασία Σύστημα Απόδειξης Τελωνειακού Χαρακτήρα Ενωσιακών Εμπορευμάτων – Proof of Union Status System (PoUS).
Η πρώτη φάση του συστήματος PoUS που αφορά τα αποδεικτικά T2L/T2LF, τίθεται σε παραγωγική λειτουργία την 1η Μαρτίου 2024.
Η δεύτερη φάση που θα καλύπτει το τελωνειακό δηλωτικό εμπορευμάτων (Customs Goods Manifest) και διασύνδεση με το Ευρωπαϊκό Περιβάλλον Ενιαίας Ναυτιλιακής Θυρίδας (European Maritime Single Window Enviroment - EMSWe) αναμένεται να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία στις 15/8/2025.
To PoUS δεν καλύπτει τα λοιπά αποδεικτικά μέσα που προβλέπονται στο άρθρο 199 του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2015/2447.

Νομικό Πλαίσιο Εφαρμογής του Συστήματος PoUS

Η ανάπτυξη και λειτουργία του συστήματος στηρίζεται
- στο άρθρο 6(1) του Kανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 για τη θέσπιση του Eνωσιακού Tελωνειακού Kώδικα στο οποίο προβλέπεται ότι η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ τελωνειακών αρχών και μεταξύ οικονομικών φορέων και τελωνειακών αρχών, και η διατήρηση των πληροφοριών αυτών, πραγματοποιείται με τη χρήση ηλεκτρονικών τεχνικών επεξεργασίας δεδομένων,
- στο Παράρτημα B του Κατ’ Εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2015/2446 και του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2015/2447 και
- στην Εκτελεστική Απόφαση αριθ. 2023/2879 (Πρόγραμμα Εργασιών Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα).

Πρώτη Φάση Συστήματος PoUS

Πλεονεκτήματα:

Το σύστημα προσφέρει στους εμπλεκομένους μια σειρά από πλεονεκτήματα:
- Εναρμόνιση της διαδικασίας σε όλα τα Κράτη Μέλη.
- Διαθεσιμότητα των δεδομένων των παραστατικών T2L/T2LF στις Τελωνειακές Αρχές όλων των Κρατών Μελών.
- Εύκολη και άμεση πρόσβαση των οικονομικών φορέων στα αποδεικτικά τους που είναι αποθηκευμένα στο σύστημα.
- Μείωση των συναλλαγών σε έντυπη μορφή.
- Υψηλή διαθεσιμότητα των δεδομένων των T2L/T2LF, καθώς το σύστημα, εξαιρουμένων των περιπτώσεων προγραμματισμένης ή έκτακτης μη διαθεσιμότητάς του, θα διασφαλίζει πρόσβαση σε αυτά 24/7.

Γενική λειτουργία του PoUS κατά την πρώτη φάση.

Τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα που επιθυμούν να παρέχουν απόδειξη του τελωνειακού χαρακτήρα των ενωσιακών τους εμπορευμάτων με τη χρήση των παραστατικών T2L/T2LF, από την 1/3/2024 θα πρέπει να υποβάλλουν αίτημα στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή στο Τελωνειακό Γραφείο Αναχώρησης στο σύστημα PoUS μέσω της Πύλης Εμπορευόμενων της ΕΕ (EU Customs Trader Portal).
Tο Τελωνείο Αναχώρησης αφού βεβαιώσει την ισχύ των T2L/T2LF, τα θεωρεί και τα καταχωρεί στο σύστημα, κοινοποιώντας τον Κύριο Αριθμό Αναφοράς (MRN) στον ενδιαφερόμενο. Από την καταχώρισή τους τα αποδεικτικά έχουν ισχύ 90 ημερών.
Οι οικονομικοί φορείς υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη Γνωστοποίηση Προσκόμισης των εμπορευμάτων στο σύστημα PoUS μέσω της Πύλης Εμπορευόμενων της ΕΕ (EU Customs Trader Portal) στο αρμόδιο Τελωνείο όπου προσκομίζονται τα εμπορεύματα κατά την επανείσοδό τους στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης, με μνεία του MRN τους.
Το Τελωνείο Προσκόμισης ανακαλεί τα σχετικά T2L/T2LF από το κεντρικό αποθετήριο του συστήματος με τη χρήση του MRN, βεβαιώνει την ισχύ τους, το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται για τα εμπορεύματα για τα οποία έχουν εκδοθεί και αποφασίζει για τη διενέργεια τυχόν ελέγχων. Με την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων ελέγχων καταχωρεί στο σύστημα τη χρήση των αποδεικτικών. Παραστατικά που βρίσκονται στο στάδιο “Used” δεν θα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.

Πρόσβαση στο Σύστημα PoUS

Για να καταστεί εφικτή η πρόσβαση στο σύστημα PoUS απαιτούνται τα ακόλουθα:
- Αριθμός EORI (Economic Operators Registration and Identification number).
Πληροφορίες για την εθνική διαδικασία χορήγησης αριθμού EORI θα βρείτε στην ιστοσελίδα https://www.mof.gov.cy/mof/customs/customs.nsf/all/4A1393A5A01E5EEA4225784D002BD521?opendocument

- Έγκυρο και ταυτοποιημένο προφίλ στο CY LOGIN (Ενιαία Εθνική Πρόσβαση της Κυβερνητικής Πύλης της Κυπριακής Δημοκρατίας). Πληροφορίες για δημιουργία και ταυτοποίηση του προφίλ σας στο CY LOGIN θα βρείτε στην ιστοσελίδα https://cge.cyprus.gov.cy/cyloginregistration/register

- Εγκεκριμένη από το Τμήμα Τελωνείων Αίτηση για Παροχή Πρόσβασης στο Σύστημα Απόδειξης Τελωνειακού Χαρακτήρα Ενωσιακών Εμπορευμάτων (ΤΕΛ.1003_PoUS)

Βήματα Σύνδεσης

1. Επιλογή του σχετικού συνδέσμου στην ιστοσελίδα του Τμήματος Τελωνείων.

2. Ανακατεύθυνση στην ιστοσελίδα https://customs.ec.europa.eu/gtp/ ‘wayf’ (where are you from), που αποτελεί το σημείο ταυτοποίησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόσβαση των Οικονομικών Φορέων στην Πύλη Εμπορευόμενων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εδώ θα κληθείτε να συμπληρώσετε τις ακόλουθες πληροφορίες:

α) τον Τομέα σας (Customs στη συγκεκριμένη περίπτωση)
β) τη χώρα ταυτοποίησης (π.χ. χώρα του εμπορευόμενου)
γ) την ιδιότητα σας
Πληροφορίες για την Πύλη Εμπορευόμενων (EU Customs Trader Portal) της ΕΕ, μπορείτε να βρείτε πατώντας εδώ.
3. Επιλέγοντας σαν χώρα ταυτοποίησης την Κύπρο θα ανακατευθυνθείτε στην ιστοσελίδα CY LOGIN για καταχώρηση των κωδικών σας και δεδομένου ότι έχετε ένα έγκυρο και ταυτοποιημένο προφίλ θα συνδεθείτε στη πύλη εμπορευόμενων.

Σχετικοί Σύνδεσμοι

• Για το εργαλείο e-learning της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πατήστε εδώ.

Σχετικά Αρχεία

Έντυπο ΤΕΛ. 1003 POUS
Εγχειρίδιο Εξωτερικών Χρηστών Ευρωπαϊκής Ένωσης
Εγχειρίδιο Χρήσης για το Σύστημα Απόδειξης Τελωνειακού Χαρακτήρα Ενωσιακών Εμπορευμάτων - POUS
Παρουσίαση - Proof of Union Status System (PoUS)
Εγκύκλιοι ΕΕ - "ΗΤ" (2) ημερομηνίας 29/02/2024
Διαδικασία εξουσιοδότησης αντιπροσώπου για το Σύστημα Απόδειξης Τελωνειακού Χαρακτήρα Ενωσιακών
Εμπορευμάτων
Ετοιμότητα χρήσης συστήματος από Κράτη Μέλη: Readiness of traders - Summary table


Εφεδρικές Διαδικασίες

Όσον αφορά τις εφεδρικές διαδικασίες που θα ακολουθούνται σε περίπτωση μη διαθεσιμότητας του συστήματος PoUS, έχει ετοιμαστεί σχετικό έγγραφο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο μόλις είναι διαθέσιμο, θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Τμήματος Τελωνείων στην κατηγορία Ηλεκτρονικά Τελωνεία-Πρόγραμμα E-Customs-PoUS.
Επιγραμματικά αναφέρεται ότι σε περίπτωση μη διαθεσιμότητας του συστήματος πέραν της μίας ώρας από την ανακοίνωση μη διαθεσιμότητας από την Επιτροπή, το Τμήμα Τελωνείων θα μπορεί να αποφασίζει για την έναρξη εφαρμογής εφεδρικών, χειρόγραφων διαδικασιών και θα εκδίδει σχετική ανακοίνωση ως η υφιστάμενη διαδικασία.

Γραφείο Υποστήριξης

• Ηλεκτρονική Διεύθυνση: helpdesk.cyprus@customs.mof.gov.cy
• Τηλέφωνα Επικοινωνίας (ώρες γραφείου):
Παγκύπρια: +35722601717,+35722601663
Τελωνείο Λεμεσού: +35725802524, +35725802419
Τελωνείο Λάρνακας: +35724801513, +35724801475
Τελωνείο Πάφου: +35726804627, +35726804632
• Τηλέφωνο Επικοινωνίας για παροχή βοήθειας (μέχρι τις 18.00): +35722601717



Σχετικά Αρχεία:

Κατεβάστε το αρχείο τύπου AcrobatEγκύκλιος EE – «ΗΤ» (2) ημερομηνίας 29/2/2024 «Λειτουργία Ευρωπαϊκού Συστήματος Απόδειξης Τελωνειακού Χαρακτήρα Ενωσιακών Εμπορευμάτων - Proof of Union Status – PoUS» (Μέγεθος Αρχείου: 1495,56Kb)
Κατεβάστε το αρχείο τύπου AcrobatΤΕΛ 1003 POUS (Μέγεθος Αρχείου: 119,34Kb)
1.pdfΕγχειρίδιο Χρήσης για το Σύστημα Απόδειξης Τελωνειακού Χαρακτήρα Ενωσιακών Εμπορευμάτων - POUS (Proof of Union Status System) (Μέγεθος Αρχείου: 1097,22Kb)
03.2024.pdfΔιαδικασία εξουσιοδότησης αντιπροσώπου για το Σύστημα Απόδειξης Τελωνειακού Χαρακτήρα Ενωσιακών Εμπορευμάτων (Proof of Union Status System (POUS) (Μέγεθος Αρχείου: 461,42Kb)
06.2024.pdfΕτοιμότητα χρήσης συστήματος από κράτη μέλη: Readiness of traders- Summary table (Μέγεθος Αρχείου: 141,25Kb)

Αρχή σελίδας

© 2006 - 2024 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Οικονομικών

Τμήμα Τελωνείων
Αρχική Σελίδα | Δήλωση Προσβασιμότητας | Αποποίηση | Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών | Υπεύθυνος Διαδικτυακού Τόπου | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων