Εκτύπωση Εκτύπωση Κλείσιμο της Σελίδας Κλείσιμο
 
Τμήμα Τελωνείων

Στις 17 Ιανουαρίου 2023, Λειτουργοί του Κλάδου Διερευνήσεων του Τελωνείου Λεμεσού μετά από πληροφορία που λήφθηκε από αξιόπιστη πηγή, πραγματοποίησαν έρευνα σε υποστατικό επιδιόρθωσης πλοίων και σκαφών στην περιοχή Καρνάγιο στη Λεμεσό, για τον εντοπισμό αδασμοαφορολόγητων καπνικών προϊόντων.

Στο υποστατικό εντοπίστηκαν τρεις κλειδωμένες, προκατασκευασμένες, μεταφερόμενες αποθήκες και ένα ψυγείο μέσα στα οποία διαπιστώθηκε ότι φυλάσσονταν μεγάλες ποσότητες καπνικών προϊόντων που δεν έφεραν στη συσκευασία την προβλεπόμενη σήμανση από το Νόμο αναφορικά με το βλαβερό του καπνίσματος στην ελληνική και τούρκικη γλώσσα, ένδειξη ότι ήταν αδασμοαφορολόγητα.

Οι συνολικές ποσότητες των εντοπισθέντων καπνικών προϊόντων, οι οποίες κατασχέθηκαν σύμφωνα με τις πρόνοιες της Τελωνειακής Νομοθεσίας, ανέρχονται σε 390.640 τεμάχια τσιγάρα, 285.750 γραμμάρια καπνό και 113.600 τεμάχια θερμαινόμενα τσιγάρα, η συνολική δασμοφορολογική επιβάρυνση των οποίων ανέρχεται στις €139.633,72. Επίσης, κατασχέθηκαν οι μεταφερόμενες αποθήκες και το ψυγείο.

Η κατασχεθείσα ποσότητα καπνικών προϊόντων φαίνεται να αποτελεί προϊόν παράνομου εμπορίου κυκλώματος που διοχετεύει αφορολόγητα τσιγάρα και καπνό στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας μέσω των κατεχομένων.

Για την υπόθεση, λειτουργοί του Τμήματος Τελωνείων προέβησαν στη σύλληψη δύο προσώπων, ένας εκ των οποίων έχει απασχολήσει το Τμήμα Τελωνείων και στο παρελθόν. Μάλιστα το 2022 έχουν καταχωρηθεί στο δικαστήριο εναντίον του 3 υποθέσεις που αφορούν παρόμοιας φύσης αδικήματα.

Ο ένας εκ των συλληφθέντων οδηγήθηκε το πρωί της 18ης Ιανουαρίου 2023 ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, με αίτηση προφυλάκισής του για οκτώ ημέρες, και το Δικαστήριο επιφύλαξε την απόφασή του για αύριο.

Οι έρευνες συνεχίζονται από το Τμήμα Τελωνείων.

Λευκωσία, 18 Ιανουαρίου 2023


No documents foundΕκτύπωση σελίδας
Εκτύπωση σελίδας