Εκτύπωση Εκτύπωση Κλείσιμο της Σελίδας Κλείσιμο
 
Τμήμα Τελωνείων

Σε ορισμένα αγροτικά προϊόντα επιβάλλεται πρόσθετος δασμός ο οποίος προσδιορίζεται με βάση την περιεκτικότητα τους σε λιπαρές ύλες γάλακτος, πρωτεΐνες γάλακτος, άμυλα/γλυκόζη και ζαχαρόζη/ιμβερτοποιημένο ζάχαρο/ισογλυκόζη. Ο πρόσθετος δασμός συνδέεται με έναν πρόσθετο κωδικό σύνθεσης (Meursing code) που προσδιορίζεται με τη βοήθεια του πίνακα 1 του Παραρτήματος 1 του δασμολογίου. Τον πίνακα συνοδεύουν ορισμένες σημειώσεις-οδηγίες, οι οποίες παρατίθενται πιο κάτω και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ώστε να επιτυγχάνεται ο ορθός υπολογισμός των πιο πάνω παραμέτρων και κατά συνέπεια ο ορθός προσδιορισμός του πρόσθετου κωδικού Meursing.

(1) Πρωτεΐνες γάλακτος
Οι καζεΐνες και τα καζεϊνικά που έχουν πάρει μέρος στην παρασκευή των εμπορευμάτων δεν λογίζονται σαν πρωτεΐνες γάλακτος αν το εμπόρευμα δεν περιέχει άλλα συστατικά προερχόμενα από το γάλα.
Τα λιπαρά βουτύρου που περιέχονται στα εμπορεύματα σε περιεκτικότητα κατά βάρος κατώτερη του 1 % και η λακτόζη σε περιεκτικότητα κατά βάρος κατώτερη του 1 % δεν λογίζονται σαν άλλα συστατικά προερχόμενα από το γάλα.
Κατά τη διεκπεραίωση των τελωνειακών διαδικασιών, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να αναφέρει στη δήλωση που προβλέπεται γι’ αυτές μόνο συστατικά προερχόμενα από γάλα: καζεΐνες/καζεϊνικά, αν τέτοια είναι η περίπτωση.

(2) Άμυλα/Γλυκόζη
Η περιεκτικότητα του εμπορεύματος (ως έχει) σε άμυλα, τα προϊόντα αποικοδόμησής του —με όλα τα πολυμερή της γλυκόζης μέσα— και η γλυκόζη που ενδεχόμενα υπάρχει, προσδιορισμένα με βάση τη γλυκόζη και εκφρασμένα σε άμυλο (ξηρά ουσία, καθαρότητα 100 %, συντελεστής μετατροπής της γλυκόζης σε άμυλο: 0,9).
Εντούτοις, η γλυκόζη περιλαμβάνεται στον παραπάνω υπολογισμό μόνο με το ποσοστό της που υπερβαίνει την ποσότητα της φρουκτόζης αν ένα μείγμα γλυκόζης και φρουκτόζης δηλωθεί (σε οποιαδήποτε μορφή) ή/και προσδιοριστεί μέσα στο εμπόρευμα.

(3) Ζαχαρόζη/Ιμβερτοποιημένο ζάχαρο/Ισογλυκόζη
Η περιεκτικότητα του εμπορεύματος (ως έχει) σε ζάχαρη, αφού προστεθεί σ’ αυτήν η ζαχαρόζη που προκύπτει από τον υπολογισμό σε ζαχαρόζη κάθε μείγματος γλυκόζης και φρουκτόζης (αριθμητικό άθροισμα των ποσοτήτων των δύο ζαχάρων πολλαπλασιασμένο επί 0,95), που θα δηλωθεί (σε οποιαδήποτε μορφή) ή/και θα προσδιοριστεί μέσα στο εμπόρευμα.
Εντούτοις, η γλυκόζη περιλαμβάνεται στον παραπάνω υπολογισμό μέχρι περιεχομένου βάρους ίσου με το περιεχόμενο σε φρουκτόζη, αν η τελευταία βρίσκεται σε ποσότητα κατώτερη από αυτήν της γλυκόζης.
Σημείωση: Σε όλες τις περιπτώσεις και όταν η παρουσία ενός υδρολύματος λακτόζης έχει δηλωθεί ή/και μια ποσότητα γλυκόζης έχει προσδιοριστεί μεταξύ των ζαχάρων, η ποσότητα της γλυκόζης η ισοδύναμη προς τη γαλακτόζη αφαιρείται από την ολική ποσότητα της γλυκόζης πριν από κάθε άλλο υπολογισμό.

Πιο κάτω παρατίθενται παραστατικά οι σημειώσεις 2 και 3 που αφορούν τον προσδιορισμό αμύλων/γλυκόζης και ζαχαρόζης/ιμβερτοποιημένου ζαχάρου/ισογλυκόζης αντίστοιχα για τις περιπτώσεις που το προϊόν περιέχει και φρουκτόζη.
Α) Εάν το ποσοστό της φρουκτόζης είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό της γλυκόζης

i) Άμυλα/γλυκόζη = % άμυλο (δηλαδή λαμβάνεται υπόψη μόνο το ποσοστό του αμύλου)

ii) Ζαχαρόζη/ιμβερτοποιημένο ζάχαρο/ισογλυκόζη = % ζαχαρόζη + [(%γλυκόζη + % φρουκτόζη) χ 0,95]

Παράδειγμα:

Με βάση τη χημική ανάλυση, ένα προϊόν περιέχει: 30% άμυλα, 15% γλυκόζη, 20% φρουκτόζη και 10% ζαχαρόζη.

Το ποσοστό της φρουκτόζης είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό της γλυκόζης.

Υπολογισμοί:
i) Άμυλα/γλυκόζη = 30%

ii) Ζαχαρόζη/ιμβερτοποιημένο ζάχαρο/ισογλυκόζη =10 + [(15 +15) χ 0,95] = 43,25%

Το ποσοστό της φρουκτόζης που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμόιμβερτοποιημένου ζαχάρου είναι ίσο με το ποσοστό της γλυκόζης.


Β) Εάν το ποσοστό της γλυκόζης είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό της φρουκτόζης

i) Άμυλα/γλυκόζη =% άμυλο + [(%γλυκόζη – %φρουκτόζη) χ 0,9]

ii) Ζαχαρόζη/ιμβερτοποιημένο ζάχαρο/ισογλυκόζη = % ζαχαρόζη + (%φρουκτόζη χ 2 χ 0,95)

Παράδειγμα:
Με βάση τη χημική ανάλυση, ένα προϊόν περιέχει: 20% άμυλα, 25% γλυκόζη, 10% φρουκτόζη, και 15% ζαχαρόζη.

Το ποσοστό της γλυκόζης είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό της φρουκτόζης.

Υπολογισμοί:
i) Άμυλα/γλυκόζη = 20 + [(25-10) χ 0,9] = 33,5%

ii) Ζαχαρόζη/ιμβερτοποιημένο ζάχαρο/ισογλυκόζη = 15 + (10 χ 2 χ 0,95) = 34%

Σημειώνεται ότι, σε όλους τους πιο πάνω υπολογισμούς, ο όρος άμυλα ή άμυλο περιλαμβάνει, εκτός από το άμυλο, τα προϊόντα αποικοδόμησης του, όπως για παράδειγμα η μαλτοδεξτρίνη, συμπεριλαμβανομένων και όλων των πολυμερών της γλυκόζης.

Σημειώνεται ακόμα ότι είναι πιο ασφαλής ο προσδιορισμός των πιο πάνω παραμέτρων με τη χρήση, σε κάθε περίπτωση, των πιο πάνω τύπων, μηδενίζοντας κάθε φορά το συστατικό το οποίο απουσιάζει από τη χημική ανάλυση του προϊόντος.




No documents found



Εκτύπωση σελίδας
Εκτύπωση σελίδας