English
Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας Τμήμα Τελωνείων Λογότυπο Τμήματος Τελωνείων
Φόντο Εικόνας

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Ειδική Αναζήτηση             
ΕκτύπωσηΕκτύπωση
English
Πίσω στην προηγούμενη σελίδα
OLAF - Πάταξη λαθρεμπορίου τσιγάρων -5/2/2016

Επισυνάπτεται Δελτίου Τύπου του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF), στα Αγγλικά, το οποίο αφορά στοχευόμενη επιχείρηση με στόχο τη πάταξη λαθρεμπορίου τσιγάρων, η οποία έγινε με τη συνεργασία των Ελληνικών και Κυπριακών Τελωνείων και την Ελληνική Γενική Γραμματεία κατά της διαφθοράς (AFCOS). Διαβάστε πιο κάτω την ανεπίσημη μετάφραση στην Ελληνική γλώσσα.

Τα σχέδια των λαθρεμπόρων τσιγάρων για το νέο έτος ανατινάχθηκαν στον αέρα και έγιναν “καπνός”.

Το Ευρωπαϊκό Γραφείο για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF) βοήθησε στη κατάσχεση πάνω από 75 εκατομμυρίων

τσιγάρων κατά την αλλαγή του έτους


Ένα μακρύ ταξίδι έφτασε στο τέλος του κατά τον πρώτο μήνα του 2016. Ευρωπαϊκά τσιγάρα που είχαν νόμιμα εξαχθεί προς την Ασία κατέληξαν πίσω στην Ευρώπη, αυτή τη φορά όμως παράνομα. Κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης που διήρκεσε αρκετούς μήνες, το Ευρωπαϊκό Γραφείο για την Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) συνεργάστηκε στενά με τις ελληνικές και κυπριακές αρχές και κατάφερε να εντοπίσει το ύποπτο φορτίο και να κατάσχει πάνω από 33 εκατομμύρια τσιγάρα στην Ελλάδα. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη από τις πέντε επιχειρήσεις που διενέργησε η OLAF μεταξύ Δεκεμβρίου του 2015 και Ιανουαρίου του 2016, κατά τις οποίες κατασχέθηκαν συνολικά πάνω από 75 εκατομμύρια τσιγάρα στην Ελλάδα, τη Ρωσία, τη Γερμανία και την Ισπανία.

Το ελπιδοφόρο ξεκίνημα της OLAF στο νέο έτος είναι συνέχεια των εντυπωσιακών της αποτελεσμάτων όπου κατασχέθηκαν πάνω από 600 εκατομμύρια τσιγάρα.

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο Γενικός Διευθυντής της OLAF κ. Giovanni Kessler, ανέφερε ότι "για άλλη μια φορά, οι αριθμοί δείχνουν την εξαιρετική δουλειά και την επιμονή των λειτουργών μας, καθώς και την αδιαμφισβήτητη σημασία της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα αυτό», προσθέτοντας ότι “η OLAF προσδίδει πραγματική προστιθέμενη αξία με την παροχή στους επιχειρησιακούς εταίρους της βασικών πληροφοριών σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων και οι προσπάθειες αυτές δείχνουν σαφή αποτελέσματα".

Όλα τα τσιγάρα που κατασχέθηκαν σε αυτές τις επιχειρήσεις ήταν τα λεγόμενα “φθηνά -νόμιμα τσιγάρα” (cheap whites). Ήταν κυρίως “Richman”, “Royal”, “RGD” και “Jim”, καθώς επίσης και κάποια νέα εμπορικά σήματα που έχουν πρόσφατα βγει στην επιφάνεια, όπως το εμπορικό σήμα του Βιετνάμ, “Aroma”.

“Φθηνά - νόμιμα τσιγάρα” (cheap whites) - Μακριά από το σπίτι

Τα λαθραία τσιγάρα διασχίζουν τα σύνορα, μερικές φορές και τις ηπείρους και συχνά μεταφορτώνονται σε διαφορετικά λιμάνια πριν να βρουν τελικά το τρόπο να εισέλθουν παράνομα στην ευρωπαϊκή αγορά. Αυτή ήταν η περίπτωση για περισσότερα από 8 εκατομμύρια Βιετναμέζικα τσιγάρα μάρκας “Aroma” τα οποία ήρθαν από την Ασία από το λιμάνι της Βαρκελώνης.

Το Αιγαίο πέλαγος ήταν ο στόχος δύο από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της OLAF αυτή την εποχή. Χάρη στη στενή συνεργασία με την Ελληνική Γενική Γραμματεία κατά της διαφθοράς (AFCOS Ελλάδα), τα Ελληνικά και τα Κυπριακά Τελωνεία, 33 εκατομμύρια τσιγάρα κατασχέθηκαν στα τέλη του Ιανουαρίου. Μία επιπλέον κατάσχεση σχεδόν 21 εκατομμυρίων τσιγάρων είχε ήδη λάβει χώρα στο λιμάνι του Πειραιά, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κατασχεθέντων τσιγάρων στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια αυτών των 2 πρόσφατων επιχειρήσεων, πάνω από 55 εκατομμύρια.

Περίπου 10 εκατομμύρια τσιγάρα έχουν επίσης κατασχεθεί στο λιμάνι του Αμβούργου τον περασμένο μήνα και άλλα 3 εκατομμύρια κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης στη Ρωσία, μετά από μια διαδρομή μέσω του λιμανιού του Ρότερνταμ και της Ρίγα.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, τα τσιγάρα δεν είχαν δηλωθεί ως τέτοια, αλλά όπως πολύ συχνά γίνεται ήταν κρυμμένα μεταξύ άλλων εισαγόμενων προϊόντων, όπως κουβέρτες, γυαλιά ηλίου και τα κεραμικά.

Αν και οι περισσότερες κατασχέσεις αυτού του μήνα έλαβαν χώρα σε λιμάνια, οι λαθρέμποροι χρησιμοποιούν διαφορετικές διαδρομές για να διαπράττουν τις παράνομες δραστηριότητές τους. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, πληροφορίες της OLAF οδήγησαν στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης και ενός στο αεροδρόμιο του Λονδίνου, οι οποίοι, ταξιδεύοντας από την Ουκρανία, μετέφεραν παράνομα 150.000 φθηνά -νόμιμα τσιγάρα. Για άλλη μια φορά, η OLAF φρόντισε έτσι ώστε να μην υπάρχουν “δωρεάν περιπάτοι”, όταν πρόκειται για λαθρεμπόριο τσιγάρων.

Ιστορικό

Το λαθρεμπόριο τσιγάρων προκαλεί τεράστιες ετήσιες απώλειες για τα κράτη μέλη και την ΕΕ σε διαφυγόντες δασμούς και φόρους. Το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων δεν σέβεται και δεν υπόκειται σε κανόνες και δημιουργεί μεγάλους κινδύνους τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις. Υπονομεύει την καταπολέμηση του καπνίσματος και τις εκστρατείες δημόσιας υγείας και παραβιάζει τους αυστηρούς κανόνες που έχουν η ΕΕ και τα κράτη μέλη σχετικά με την παραγωγή, διανομή και πώληση τσιγάρων. Η OLAF διερευνά περιπτώσεις τελωνειακής απάτης, δεδομένου ότι είναι οικονομικά επιζήμια για τον Ευρωπαίο φορολογούμενο.

Η OLAF έχει ρητή εντολή για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων, ως μέρος των προσπαθειών της ΕΕ για τον περιορισμό αυτού του φαινομένου. Παρέχει ανάλυση, τεχνική υποστήριξη και πληροφορίες που λαμβάνονται από τα κράτη μέλη και τρίτες χώρες, με τη βοήθεια των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και άλλων πηγών.



Download Acrobat Reader File Δελτίου Τύπου του OLAF (Μέγεθος: 241,77 Kb)

Κάντε κλικ εδώ: Αρχή σελίδας

© 2006 - 2020 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Οικονομικών

Τμήμα Τελωνείων
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών | Υπεύθυνος Διαδικτυακού Τόπου | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων