Εκτύπωση Εκτύπωση Κλείσιμο της Σελίδας Κλείσιμο
 
Τμήμα Τελωνείων

Το Τμήμα Τελωνείων λόγω της φυσικής παρουσίας του στα σύνορα καθώς και σε άλλα σημεία της Δημοκρατίας, εφαρμόζει νομοθετικές διατάξεις άλλων Τμημάτων, Υπηρεσιών καθώς και Κοινοτικών και διεθνών συμβάσεων. Σε περίπτωση που εντοπιστούν είδη για τα οποία έχει τεθεί απαγορευτική ή περιοριστική διάταξη και αυτή δεν πληρείται, τα είδη αυτά κατάσχονται. Η κατάσχεση ειδών που υπόκεινται σε απαγορεύσεις και περιορισμούς αποσκοπεί κυρίως στην προστασία της κοινωνίας και στην παροχή ενός ασφαλούς περιβάλλοντος. Τέτοιες απαγορεύσεις και περιορισμοί υπαγορεύονται από λόγους δημόσιας ηθικής, τάξης και ασφάλειας, προστασίας της δημόσιας υγείας και της υγείας των ζώων ή προφύλαξης των φυτών, προστασίας της βιομηχανικής και εμπορικής ιδιοκτησίας, προστασίας των αρχαιολογικών θησαυρών και της πολιτιστικής κληρονομιάς κ.α.
Με απλά λόγια ......
4.1 Τα Τελωνεία προστατεύουν την άγρια ζωή…
Customs protects wildlife…

Παράνομη εισαγωγή ενός ζεύγους ελεφαντόδοντων και μικρών σκαλιστών ομοιωμάτων ελεφάντων από ελεφαντόδοντο.


Εισαγωγή ταριχευμένων ερπετών του γένους Naja S.P.P. το 2001, ασιάτικης προέλευσης. Παρόλο που δεν θεωρούνται προστατευόμενα είδη, η εισαγωγή και η εξαγωγή ελέγχεται, στα πλαίσια της Σύμβασης CITES.


Παράνομη εισαγωγή ταριχευμένου πιθήκου του γένους “papiohamandryas ursinus” στη Πάφο, το 2010. Το είδος αυτό απειλείται με εξαφάνιση και συμπεριλαμβάνεται στο Παράρτημα ΙΙ της Σύμβασης CITES (μέγεθος: 90cmΧ100cm). Βρίσκεται στο Τμήμα Περιβάλλοντος.
Ζεύγος ταριχευμένων πτηνών του είδους Coracias Garrulus, τα οποία βρέθηκαν στην αποσκευή επιβάτη στο αεροδρόμιο Λάρνακας στις 16.7.2009. Το είδος αυτό δεν περιλαμβανόταν στη Σύμβαση CITES  αλλά δεν προσκομίστηκε η άδεια κατοχής ταριχευμένων πτηνών εντός καθορισμένης χρονικής περιόδου.


4.2 Τα Τελωνεία προστατεύουν τον πολίτη & το νόμιμο εμπόριο ….
       Customs protects the civilian & legal trade ….


Κατάσχεση ναρκωτικών ουσιών (κάνναβη) στις 13.3.2012. Βρέθηκαν σε αποσκευή επιβάτη κατά τον έλεγχο στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Seizure of drugs on 13.3.2012 at Larnaca Airport.
Κατάσχεση ναρκωτικών ουσιών (1,9 Kg κάνναβη) στις 10.3.2010. Βρέθηκαν κρυμμένες σε εμπόρευμα (δύο φουσκωτές σωσίβιες λέμβους) σε  20 νάιλον σακουλάκια, στο Λιμάνι Λεμεσού.
Seizure of drugs on 10.3.2010 at Limassol port.Παράνομη εισαγωγή αεροβόλων όπλων, αθλητικού πιστολιού, σπαθιών, τόξων και άλλων αντικειμένων.


Παράνομη εισαγωγή σπαθιού και χειροπέδων στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Βρέθηκαν σε αποσκευή επιβάτη στις 21.2.2001.

Seizure of guns, riffles, Hand-cuffs
Κατάσχεση και καταστροφή διαφόρων ειδών (π.χ. ενδυμάτων, τσαντών, φαρμακευτικών ειδών) που εντοπίστηκαν και παραβίαζαν δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας.  Η παράνομη παραγωγή και διακίνηση έχει προσλάβει τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Η διάθεση των εμπορευμάτων αυτών αποστερεί τους δημιουργούς από την ανταμοιβή τους για το έργο που έχουν δημιουργήσει, μειώνει την ιδιωτική πρωτοβουλία για νέες επενδύσεις με σκοπό την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας για την παραγωγή νέων προϊόντων, συνιστά κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών και προωθεί άλλες παράνομες δραστηριότητες, όπως το οργανωμένο έγκλημα και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.4.3 Τα Τελωνεία προστατεύουν την πολιτιστική κληρονομιά ...
       Customs protects the cultural heritage ….
Κατάσχεση 74 εικόνων που προέρχονταν από την ορθόδοξη εκκλησία της Ρωσίας. Βρέθηκαν σε αποσκευές επιβάτη στο αεροδρόμιο Λάρνακας, στις 4.5.2003. Παραδόθηκαν στην Ρωσική Πρεσβεία στη Κύπρο σε τελετή που διοργανώθηκε για το σκοπό αυτό.

Seizure of 74 icons  obtain from Russia’s orthodox church. They were discover in a passenger’s baggage during customs check in Larnaca airport on 4.5.2003. They were all delivered to Russian Embassy in Cyprus in special ceremony organized for this event.


Κατάσχεση ενός ασημένιου δισκοπότηρου προερχόμενου από τις κατεχόμενες περιοχές. Βρέθηκε σε όχημα πολίτη, στις 9.10.2003 στο οδόφραγμα του Αγ. Δομετίου κατά τη διενέργεια τελωνειακού ελέγχου. Η βάση του χρονολογείται γύρω στο 1850 μ.Χ., ενώ το επάνω μέρος πολύ πιο πριν. Βρίσκονται στο Μουσείο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.


Seized of a silver communion cup found on the possession of a civilian on 9.10.2003, during a customs control in the check point of Ag. Dometios. It’s base is made around 1800 a.c. Although its upper part is few centuries older. They are safely kept in the Holy Archbishopric of Cyprus’s museum.Κατάσχεση  δύο ασημένιων νομισμάτων και ενός διακοσμητικού μεταλικού αντικειμένου Ρωμαϊκής- Βυζαντινής περιόδου, που βρέθηκαν σε χειραποσκευή επιβάτη κατά την αναχώρηση του για Λίβανο, στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, στις 4 .4.2010. Δεν είχε εκδοθεί άδεια εξαγωγής από τις αρμόδιες αρχές.

Seizure of two silver coins and one metal decorative item of Roman-Vizantium
No documents foundΕκτύπωση σελίδας
Εκτύπωση σελίδας