English
Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας Τμήμα Τελωνείων Λογότυπο Τμήματος Τελωνείων
Φόντο Εικόνας

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Ειδική Αναζήτηση             
ΕκτύπωσηΕκτύπωση
English
Πίσω στην προηγούμενη σελίδα
Δελτίο Τύπου- Κοινή Τελωνειακή Επιχείρηση REPLICA-12/11/2014
Κοινή Τελωνειακή Επιχείρηση REPLICA

Πάνω από 1.2 εκ. αγαθά που παραβιάζουν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και 130 εκ. τσιγάρα κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια της διεθνούς Κοινής Τελωνειακής Επιχείρησης (ΚΤΕ) «REPLICA» υπό το συντονισμό του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF). Η υπό αναφορά επιχείρηση επικεντρώθηκε στην καταπολέμηση της παράνομης εισαγωγής στην ΕΕ εμπορευμάτων που παραβιάζουν Δικαιώματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΔΔΙ), με έμφαση στα εμπορεύματα που πιθανόν να αποτελούν κίνδυνο για το περιβάλλον καθώς και για την ασφάλεια και υγεία των καταναλωτών. Οι κατασχέσεις των τσιγάρων απέτρεψαν ζημιά από δασμούς και φόρους ύψους €25 εκ. Συγκεκριμένα, η ποσότητα των τσιγάρων που κατασχέθηκε είναι ίση με 17,000 άτομα που καπνίζουν ένα πακέτο την ημέρα για ένα χρόνο. Σε όρους των γενικότερων κατασχέσεων της επιχείρησης η αξία των αντίστοιχων αυθεντικών προϊόντων υπολογίζεται πέραν των €65 εκ.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 31/3 και 11/4 του 2014, κατά τη διάρκεια της οποίας, το Τμήμα Τελωνείων της Κυπριακής Δημοκρατίας προέβηκε σε δύο κατασχέσεις. Η μια αφορούσε 235 είδη φωτιστικών που δεν πληρούσαν τα ευρωπαϊκά πρότυπα συμμόρφωσης (σήμανση CE). Η δεύτερη αφορούσε 8 εκ. τεμάχια λαθραίων τσιγάρων τα οποία όμως δεν κατέστη δυνατό να βεβαιωθεί κατά πόσον παραβιάζουν ΔΔΙ λόγω μη ενδιαφέροντος από τον κάτοχο του δικαιώματος.

Ο κ. Algirdas Semetra, Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπεύθυνος για τα Τελωνεία και την καταπολέμηση της απάτης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η επιχείρηση REPLICA δείχνει το τι μπορεί να επιτευχθεί όταν οι Τελωνειακές Αρχές, οι διεθνείς εταίροι και βιομηχανίες συνεργαστούν ενάντια σε μια απειλή. Τα μη αυθεντικά προϊόντα εξαπατούν τον καταναλωτή, πλήττουν τις νόμιμες επιχειρήσεις και προκαλούν τεράστιες ζημιές στα δημόσια έσοδα του κάθε κράτους. Οι απομιμήσεις τσιγάρων υποσκάπτουν τις πολιτικές της δημόσιας υγείας. Επιπρόσθετα, όταν τέτοια προϊόντα κατακλύζουν την αγορά οι μόνοι που επωφελούνται είναι οι παραβάτες και οι εγκληματίες. Συγχαίρω θερμά όλους τους συμμετέχοντες στην επιχείρηση για τα εξαιρετικά αποτελέσματα».

Η ΚΤΕ «REPLICA» διοργανώθηκε στα πλαίσια της Ευρωασιατικής Συνεργασίας (ASEM) ως μέρος των κοινών προσπαθειών για την καταπολέμηση του φαινομένου παραβίασης δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας. Τα αποτελέσματα της επιχείρησης παρουσιάστηκαν σε μεταεπιχειρησιακή συνάντηση που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες, στις 2 και 3 Οκτωβρίου 2014.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, η OLAF συντόνισε τη συνεργασία μεταξύ όλων των ΚΜ, πλέον της Νορβηγίας, Ελβετίας καθώς και 11 διεθνών εταίρων ( Αυστραλία, Καμποτία, Κίνα, Ινδονησία, Ιαπωνία, Μαλαισία, Νέα Ζηλανδία, Πακιστάν, Σιγκαπούρη, Ρωσία, Ταϋλάνδη ), της Interpol, της Europol και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων. Η επιχείρηση συντονίστηκε από την OLAF με την υποστήριξη 11 λειτουργών συνδέσμων από την ΕΕ και Κίνα, οι οποίοι εργάστηκαν όλοι μαζί στις Βρυξέλλες.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι ήταν η πρώτη φορά που εκπρόσωπος από τα Τελωνεία της Δημοκρατίας της Κίνας εργάστηκε στα κεντρικά γραφεία της OLAF. Στα πλαίσια της επιχείρησης χρησιμοποιήθηκε μια νέα ψηφιακή μονάδα συντονισμού (Virtual Operational Coordination Unit (VOCU) με σκοπό την εισροή και εκροή των πληροφοριών.

Επίσης, αριθμός εξουσιοδοτημένων δικαιούχων (right holders) συνέβαλαν σημαντικά στη στόχευση των αγαθών στα οποία επικεντρώθηκε η επιχείρηση, γεγονός που οδήγησε σε σειρά επιτυχημένων κατασχέσεων. Η στενή συνεργασία με τους δικαιούχους θα μελετηθεί περαιτέρω από την OLAF, ειδικότερα για προϊόντα που ελλοχεύουν κινδύνους για την ασφάλεια και υγεία των καταναλωτών και πλήττουν το περιβάλλον.

Τα περισσότερα διεθνή λιμάνια συνέβαλαν στην επιχείρηση παρέχοντας υποστήριξη στον έλεγχο των εμπορευματοκιβωτίων. Επιπρόσθετα, η ανταλλαγή των πληροφοριών σε ζωντανό χρόνο επέτρεψε σε όλους τους εμπειρογνώμονες να εντοπίσουν τις ύποπτες εισροές αγαθών που παραβιάζουν ΔΔΙ πέραν των συνηθισμένων εμπορικών συναλλαγών.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:
· Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την OLAF: http://ec.europa.eu/anti_fraud/index_en.htm
· Για περαιτέρω πληροφορίες που αφορούν τις Κοινές Τελωνειακές Επιχειρήσεις: http://ec.europa.eu/anti_fraud/policy/jointcustoms- operations/index_en.htm
· Οικοσελίδα του Επίτροπου Šemeta: http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/semeta/index_en.htmNo documents found


Κάντε κλικ εδώ: Αρχή σελίδας

© 2006 - 2020 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Οικονομικών

Τμήμα Τελωνείων
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών | Υπεύθυνος Διαδικτυακού Τόπου | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων