English
Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας Τμήμα Τελωνείων Λογότυπο Τμήματος Τελωνείων
Φόντο Εικόνας

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Ειδική Αναζήτηση             
ΕκτύπωσηΕκτύπωση
English
Πίσω στην προηγούμενη σελίδα
Ετήσια επιχειρησιακή έκθεση OLAF για το 2015-31/5/2016

Η OLAF καταστέλλει τη διασυνοριακή απάτη και περατώνει έναν άνευ προηγουμένου αριθμό ερευνών το 2015


Η δέκατη έκτη έκθεση πεπραγμένων του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), δημοσιεύτηκε σήμερα, 31 Μαΐου 2016 και ώρα 10:00, τοπική ώρα στις Βρυξέλες και παρουσιάζει τις κύριες δραστηριότητες της OLAF για το 2015.

Το 2015, το έργο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) ήταν τόσο ποικίλο όσο και σημαντικό. Στις περίπλοκες υποθέσεις συγκαταλέγονταν η έρευνα για απάτη σε οικολογικό έργο στην Αφρική, η συνεργασία με τις αρχές της Ιαπωνίας και της Μαλαισίας σε υπόθεση αποφυγής δασμών αντιντάμπινγκ ύψους πολλών εκατομμυρίων, ή η εξάρθρωση εγκληματικού δικτύου παραγωγής σαμπουάν που αποτελούσαν προϊόντα παραποίησης στην Ισπανία. Η OLAF σημείωσε άριστες επιδόσεις στη διερεύνηση υποθέσεων και ολοκλήρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό ερευνών των τελευταίων ετών, κατέστειλε τη διασυνοριακή απάτη και πέτυχε απτά αποτελέσματα όσον αφορά την προστασία των χρημάτων των φορολογουμένων της ΕΕ.

«Από τις έρευνες μας το 2015 αποδείχτηκε για μία ακόμη φορά ότι οι παράνομες δραστηριότητες δεν σταματούν στα εθνικά σύνορα», δήλωσε ο Giovanni Kessler, Γενικός Διευθυντής της OLAF. «Μέσω των ισχυρών επιδόσεων στη διερεύνηση υποθέσεων και του μεγάλου αριθμού των ερευνών που ολοκληρώσαμε πιστεύω ότι υπηρετήσαμε με επιτυχία τους Ευρωπαίους πολίτες και βοηθήσαμε να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα της ΕΕ πηγαίνουν όπου είναι περισσότερο αναγκαία αντί να καταλήγουν στις τσέπες των απατεώνων», πρόσθεσε. «Ωστόσο, αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι το κατάλληλο πλαίσιο που θα επιτρέπει στις χώρες να συνεργάζονται αποτελεσματικά για την καταπολέμηση της απάτης, και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί πρόοδος όσον αφορά τη σύσταση Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.»

Οι επιδόσεις της OLAF στη διερεύνηση υποθέσεων το 2015 σε αριθμούς:

    • Το 2015, η OLAF ολοκλήρωσε 304 έρευνες, αριθμό άνευ προηγουμένου για την Υπηρεσία και επικεντρώθηκε ιδίως στη μείωση του αριθμού των μακροχρόνιων ερευνών στο χαρτοφυλάκιό της.
    • Η Υπηρεσία κίνησε 219 νέες έρευνες το 2015, ένα ιδιαίτερα υψηλό αριθμό σε σύγκριση με τη μείωση του προσωπικού που είναι επιφορτισμένο με τη διερεύνηση υποθέσεων.
    • Η OLAF εξέτασε περισσότερες πληροφορίες που παρουσίαζαν ενδεχομένως ενδιαφέρον για τη διερεύνηση των υποθέσεων σε μικρότερο χρονικό διάστημα, ολοκληρώνοντας το 90 % των 1442 επιλογών της εντός δύο μηνών.
    • Κατά τη διάρκεια του έτους, η OLAF εξέδωσε 364 συστάσεις προς τις αρμόδιες αρχές των Κρατών Μελών και της ΕΕ. Οι συστάσεις αυτές θα επιτρέψουν την ανάκτηση των πόρων της ΕΕ που αδικαιολογήτως δαπανήθηκαν και θα διευκολύνουν την προσαγωγή των δραστών της απάτης στη δικαιοσύνη.
    • Ενώ τα διαρθρωτικά ταμεία αφορούν και πάλι το μεγαλύτερο μέρος του ερευνητικού της έργου, η OLAF συνέστησε προς τις εθνικές αρχές και τις αρχές της ΕΕ την ανάκτηση συνολικού ποσού 888,1 εκατ. EUR για τον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Η OLAF επιτυγχάνει το «στάδιο πλήρους λειτουργίας της» μετά την αναδιοργάνωσή της.

Επίσης, τα φετινά αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι τέσσερα έτη μετά την αναδιοργάνωσή της το 2012, η Υπηρεσία είναι πολύ πιο αποδοτική σε όλους τους τομείς των εργασιών της. Η OLAF όχι μόνο κίνησε και περάτωσε περισσότερες έρευνες απ’ ό, τι πριν από την αναδιοργάνωσή της: 83 % περισσότερες έρευνες κινήθηκαν μετά την αναδιοργάνωση και 93 % περισσότερες έρευνες ολοκληρώθηκαν, αλλά και το έπραξε ταχύτερα από ποτέ. Επίσης, η OLAF έχει μειώσει σχεδόν κατά το ήμισυ το ποσοστό των μακροχρόνιων ερευνών σε σύγκριση με την περίοδο πριν από το 2012.

Η OLAF επικεντρώνεται στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων

Η OLAF έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τις προσπάθειες για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού. Μέσω των υποθέσεων έρευνας και συντονισμού και στο πλαίσιο των κοινών τελωνειακών επιχειρήσεων που η Υπηρεσία διοργάνωσε με κράτη μέλη της ΕΕ και τρίτες χώρες, η OLAF βοήθησε τις εθνικές αρχές να κατασχέσουν 619 εκατομμύρια τσιγάρα το 2015.

Η OLAF προωθεί πολιτικές για την καταπολέμηση της απάτης

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2015, η OLAF συνέβαλε σημαντικά στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαδραματίζοντας ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για σύσταση Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO). Η OLAF εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα απλοποιήσει τη διαδικασία εντοπισμού των δραστών απάτης και προσαγωγής τους ενώπιον της δικαιοσύνης το ταχύτερο δυνατόν. Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά την προστασία του προϋπολογισμού της ΕΕ και να μειώσει τον τρέχοντα κατακερματισμό των προσπαθειών για την επιβολή του νόμου σε εθνικό επίπεδο στον εν λόγω τομέα.

Επίσης, το 2015, η OLAF υπέγραψε σημαντικές συμφωνίες διοικητικής συνεργασίας με διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα. Οι συμφωνίες αυτές θα βοηθήσουν την OLAF να συνεχίσει την καταπολέμηση της διασυνοριακής απάτης, ιδίως στον τομέα της εξωτερικής βοήθειας της ΕΕ.

Για την ανάγνωση ολόκληρης της έκθεσης, κάντε κλικ στον πιο κάτω σύνδεσμο.

http://ec.europa.eu/anti-fraud/media-corner/news/31-05-2016/olaf-curbs-cross-border-fraud-and-closes-record-number-investigations_enNo documents found


Κάντε κλικ εδώ: Αρχή σελίδας

© 2006 - 2020 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Οικονομικών

Τμήμα Τελωνείων
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών | Υπεύθυνος Διαδικτυακού Τόπου | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων