1. Γενικά
Στα πλαίσια προστασίας των Εθνικών Δημοσίων Προσόδων και των Οικονομικών συμφερό-ντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το τμήμα Τελωνείων απαιτεί την σύσταση εγγυήσεων από φυσικά και νομικά πρόσωπα, με στόχο την εξασφάλιση είσπραξης χρεών, τόσο στις περι-πτώσεις ύπαρξης πραγματικού χρέους όσο και στις περιπτώσεις ύπαρξης πιθανού δυνητικού χρέους:
1.1. Πραγματικό χρέος
Καλύπτει περιπτώσεις υπαρκτών βεβαιώσεων τελωνειακής οφειλής για τις οποίες έχει πα-ραχωρηθεί διευκόλυνση για τμηματική πληρωμή με δόσεις.
1.2. Δυνητικό χρέος
Καλύπτει όλες τις δυνητικές τελωνειακές οφειλές και άλλες υποχρεώσεις που μπορεί να προκύψουν στα πλαίσια ειδικών τελωνειακών διαδικασιών όπως:
- Σύσταση και λειτουργία αποθηκών αποταμίευσης και φορολογικών αποθηκών με σύ-στημα προσωρινής αναβολής δασμών και φόρων
- Λειτουργία Οικονομικών Τελωνειακών Καθεστώτων με χρήση άδειας για τοποθέτη-ση εμπορευμάτων σε ειδικές τελωνειακές διαδικασίες όπως η τελειοποίηση για επα-νεξαγωγή, η προσωρινή εισαγωγή ή τελική χρήση
- Σύσταση και λειτουργία επιχειρήσεων για παραγωγή καπνικών και αλκοολούχων προϊόντων υποκείμενων σε φόρους κατανάλωσης και ΦΠΑ
- Οικονομικοί Φορείς στους οποίους έχουν παραχωρηθεί τελωνειακές απλουστεύσεις και διευκολύνσεις αναβολής πληρωμής των δασμοφορολογικών και άλλων υποχρεώ-σεων.
2. Νομοθετικό πλαίσιο
Το νομοθετικό πλαίσιο για την ανάγκη σύστασης των διαφόρων μορφών εγγυήσεων καλύπτε-ται από τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα - Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 952/2013 και ειδικότερα από τα άρθρα 89 μέχρι 98.
3. Διάφορες μορφές εγγύησης
Η εγγύηση μπορεί να συσταθεί σε μία από τις ακόλουθες μορφές:
3.1. Με κατάθεση σε μετρητά ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο πληρωμής που αναγνωρίζεται από τις τελωνειακές αρχές ως ισοδύναμος με κατάθεση σε μετρητά. Στην περίπτωση αυτή δεν μπορεί να γεννηθεί οποιαδήποτεε απαίτηση για την καταβολή τόκων εκ μέρους των τελω-νειακών αρχών.
3.2.Με ανάληψη υποχρέωσης από τριτεγγυητή, που μπορεί να είναι τρίτο πρόσωπο εγκα-τεστημένο εντός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης. Ο τριτεγγυητής εγκρίνεται από τις τελωνειακές αρχές που απαιτούν την εγγύηση, εκτός αν πρόκειται για πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή ασφαλιστική εταιρεία διαπιστευμένα στην Ένωση σύμφωνα με τις ισχύουσες ενωσιακές διατάξεις.
3.3 Με άλλη μορφή εγγύησης που εξασφαλίζει κατά τρόπο ισοδύναμο την πληρωμή του ποσού του εισαγωγικού ή εξαγωγικού δασμού που αντιστοιχεί στην τελωνειακή οφειλή και των λοιπών επιβαρύνσεων.
4. Ορισμός τραπεζικής εγγύησης
Η τραπεζική εγγύηση αποτελεί την πλέον διαδεδομένη μορφή τριτεγγυητή και είναι στην ου-σία μια γραπτή σύμβαση ανάμεσα σε μία τράπεζα που ενεργεί ως εγγυητής ενός φυσικού ή νομικού προσώπου και σε έναν δικαιούχο που στην προκειμένη περίπτωση είναι το Τελωνείο.
Σύμφωνα με τη σύμβαση αυτή, η τράπεζα αναλαμβάνει να πραγματοποιήσει πληρωμή στον δικαιούχο, εντός του προκαθορισμένου χρονικού ορίου, αν ο αντισυμβαλλόμενος του δικαι-ούχου (δηλαδή το φυσικό η νομικό πρόσωπο που αιτήθηκε την εγγύηση) δεν εκπληρώσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις προς το Τελωνείο, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας που έχουν συνάψει μεταξύ τους.
Στην περίπτωση αυτή, το τελωνείο μπορεί να απαιτήσει να γίνει η πληρωμή από τον εγγυητη, δηλαδή την τράπεζα, όλων των τελωνειακών δασμοφορολογικών οφειλών και άλλων υπο-χρεώσεων όπως τόκων και νόμιμων χρηματικών επιβαρύνσεων που μπορεί να προκύψουν στα πλαίσια ειδικών τελωνειακών διαδικασιών.
5. Τελωνειακά έντυπα εγγυήσεων
Ανάλογα με την μορφή εγγύησης και του σκοπού που αυτή εξυπηρετεί υπάρχουν τα πιο κάτω τελωνειακά έντυπα:
|
| |
No documents found
|