English
Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας Τμήμα Τελωνείων Λογότυπο Τμήματος Τελωνείων
Φόντο Εικόνας

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Ειδική Αναζήτηση             
ΕκτύπωσηΕκτύπωση
English
Πίσω στην προηγούμενη σελίδα
Επιχείρηση VICTORY - 15/1/2013

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ VICTORY


Το Τμήμα Τελωνείων μέσα στα πλαίσια της Προεδρίας της Ομάδας Εργασίας των Εμπειρογνωμόνων «Τελωνειακή Συνεργασία», του Συμβουλίου της Ε.Ε. έθεσε ανάμεσα στις προτεραιότητες της την ενίσχυση των δράσεων που αφορούν την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης εμπορευμάτων που παραβιάζουν τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας. Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε όπως η καθιερωμένη εθνική επιχείρηση “VICTORY” διοργανωθεί σε περιφερειακό επίπεδο έτσι ώστε να καλύψει την περιοχή της Μεσογείου με την συμμετοχή των χωρών της Τετραμερούς Συνεργασίας (Ιταλία, Ελλάδα, Μάλτα, Κύπρος) καθώς και τις χώρες Ισπανία, Γαλλία, Σλοβενία και Κροατία.

Το όνομα “VICTORY” συμβολίζει την αποφασιστικότητα των Τελωνειακών Αρχών να επικρατήσουν έναντι του παράνομου εμπορίου αγαθών που παραβιάζουν τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας και να προστατεύσουν την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων της Κοινότητας από τις σοβαρές απειλές που δημιουργούνται από την χρήση και κατανάλωση των εμπορευμάτων αυτών.

Το συντονιστικό ρόλο της επιχείρησης είχε η Κύπρος με την πλήρη συνεργασία και στήριξη του RILO WE (Regional Intelligence Liaison Office Western Europe) του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε τρεις φάσεις:

  • Την προεπιχειρησιακή, η οποία αφορούσε τη χρονική περίοδο 13 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 2 Οκτωβρίου 2012,
  • την επιχειρησιακή φάση που διήρκησε από τις 3 Οκτωβρίου 2012 έως 12 Οκτωβρίου 2012 και ολοκληρώθηκε με
  • την μετα-επιχειρησιακή φάση στις 12 Νοεμβρίου 2012.

Κατά την διάρκεια της επιχείρησης οι συμμετέχουσες χώρες εντόπισαν ύποπτα φορτία, αντάλλαξαν πληροφορίες με τη χρήση του ασφαλούς δικτύου CENcomm και πραγματοποίησαν σχετικούς ελέγχους.

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν:

2,678 έλεγχοι και 68 κατασχέσεις με συνολικά 149,099 αντικείμενα που αφορούσαν:

- Παιχνίδια

- Αλκοολούχα ποτά

- Αξεσουάρ

- Είδη ένδυσης

- Κινητά τηλέφωνα και θήκες (καλύμματα) κινητών τηλεφώνων

- Είδη υπόδησης

- Ρολόγια χεριού

- Ηλεκτρονικές συσκευές (tablets, e-books, mp3s, remote controls)


Αξιοσημείωτη είναι η κατάσχεση από το Τμήμα Τελωνείων μεγάλης ποσότητας (15420 λίτρων) απομιμήσεων γνωστής μάρκας βότκας. Η εν λόγω κατάσχεση είναι σημαντική όχι μόνο για την ποσότητα αλλά κυρίως επειδή έχει αποτραπεί η κυκλοφορία της στην αγορά κάτι που πιθανό να ήταν επικίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω αποτελέσματα, αλλά και την επίτευξη των υπολοίπων στρατηγικών, τακτικών και επιχειρησιακών στόχων που είχαν τεθεί στο επιχειρησιακό πλάνο, η επιχείρηση VICTORY θεωρείται ότι στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Στις 11 Δεκεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Ομάδας Εργασίας των Εμπειρογνωμόνων «Τελωνειακή Συνεργασία» (CCWP) του Συμβουλίου της Ε.Ε. όπου παρουσιάστηκε από την Κυπριακή Προεδρία και εκπροσώπους του RILO WE η διοργάνωση, η διεξαγωγή και η ανάλυση των αποτελεσμάτων της επιχείρησης. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έχει κυκλοφορήσει ως ξεχωριστό έγγραφο και αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τους λειτουργούς επιβολής του νόμου. Μπορεί επίσης να αποτελέσει οδηγό για μελλοντικές επιχειρήσεις.No documents found


Κάντε κλικ εδώ: Αρχή σελίδας

© 2006 - 2020 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Οικονομικών

Τμήμα Τελωνείων
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών | Υπεύθυνος Διαδικτυακού Τόπου | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων