Εκτύπωση Εκτύπωση Κλείσιμο της Σελίδας Κλείσιμο
 
Τμήμα Τελωνείων

1. Εισαγωγή
Ο θεσμός του «εξουσιοδοτημένου οικονομικού φορέα» (Authorised Economic Operator) στο εξής ΑΕΟ, ετέθη σε εφαρμογή σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου 2008. Σύμφωνα με τις πρόνοιες της κοινοτικής νομοθεσίας, ο εξουσιοδοτημένος οικονομικός φορέας επωφελείται:
  • από απλουστεύσεις που προβλέπονται από την τελωνειακή νομοθεσία∙ ή/και
  • από διευκολύνσεις σχετικά με τους τελωνειακούς ελέγχους που άπτονται της ασφάλειας και της προστασίας.
Βασικός στόχος του Τμήματος Τελωνείων είναι, μεταξύ άλλων, η ορθή εφαρμογή της κοινοτικής και εθνικής τελωνειακής νομοθεσίας, ώστε να διασφαλιστεί η κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στους τελωνειακούς ελέγχους και στη διευκόλυνση του θεμιτού εμπορίου. Παράλληλα το Τμήμα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ορθή εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν τους εξουσιοδοτημένους οικονομικούς φορείς.

2. Νομικές πρόνοιες

  • Κανονισμός (ΕΚ) αρ. 648/2005 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Απριλίου 2005, για τροποποίηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αρ. 2913/92 του Συμβουλίου περί θεσπίσεως κοινοτικού τελωνειακού κώδικα (άρθρο 5α)
  • Κανονισμός (ΕΚ) αρ. 1875/2006 της Επιτροπής, της 18ης Δεκεμβρίου 2006, για τροποποίηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93 για τον καθορισμό ορισμένων διατάξεων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΟΚ) αρ. 2913/92 του Συμβουλίου περί θεσπίσεως κοινοτικού τελωνειακού κώδικα (άρθρα 14α έως 14 κδ)

3. Ορισμός
Σύμφωνα με τις κοινοτικές διατάξεις ως «οικονομικός φορέας» θεωρείται πρόσωπο το οποίο, στο πλαίσιο των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων, συμμετέχει σε δραστηριότητες που διέπονται από την τελωνειακή νομοθεσία.
Ως «εξουσιοδοτημένος οικονομικός φορέας» θεωρείται ο οικονομικός φορέας, ο οποίος είναι αξιόπιστος σε ολόκληρη την Κοινότητα στο πλαίσιο των τελωνειακών πράξεων που διενεργεί και, ως εκ τούτου δικαιούται, εφόσον πληροί συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις, να απολαύει ορισμένων ωφελημάτων σε ολόκληρη την Κοινότητα.

4. Ποιος μπορεί να γίνει ΑΕΟ
Αιτήσεις για το καθεστώς του ΑΕΟ μπορούν να γίνουν δεκτές μόνο από οικονομικούς φορείς, δηλαδή πρόσωπα τα οποία στα πλαίσια των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων συμμετέχουν σε δραστηριότητες που διέπονται από την τελωνειακή νομοθεσία.

ΑΕΟ μπορεί να είναι:
Κατασκευαστής/παραγωγός ↔ εξαγωγέας ↔ πράκτορας μεταφορών ↔ διαχειριστής αποθήκης (τελωνειακής αποταμίευσης ή προσωρινής εναπόθεσης) ↔ εκτελωνιστής ↔ μεταφορέας ↔ εισαγωγέας.

5. Κριτήρια που πρέπει να πληρούνται
Το άρθρο 5α του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα, Καν. 2913/92 (όπως τροποποιήθηκε από τον Καν. 648/2005) προβλέπει την χορήγηση πιστοποιητικού ΑΕΟ σε αξιόπιστους οικονομικούς φορείς εφόσον πληρούν τα πιο κάτω κριτήρια:

  • κατάλληλο ιστορικό συμμόρφωσης προς τις τελωνειακές απαιτήσεις·
  • ικανοποιητικό σύστημα διαχείρισης εμπορικών και, κατά περίπτωση, μεταφορικών καταχωρήσεων, το οποίο επιτρέπει τους κατάλληλους τελωνειακούς ελέγχους·
  • αποδεδειγμένη χρηματοπιστωτική φερεγγυότητα· και
  • κατά περίπτωση, κατάλληλες προδιαγραφές ασφαλείας και προστασίας (στις περιπτώσεις όπου η αίτηση αφορά πιστοποιητικό - Ασφάλεια και Προστασία ή πιστοποιητικό - Τελωνειακές Απλουστεύσεις / Ασφάλεια και Προστασία).

Τα κριτήρια ΑΕΟ ισχύουν για όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους.

6. Πιστοποιητικά ΑΕΟ
Υπάρχουν 3 είδη πιστοποιητικών ως ακολούθως:

6.1. Πιστοποιητικό ΑΕΟ – Τελωνειακές απλουστεύσεις
Χορηγείται σε κάθε οικονομικό φορέα που επιθυμεί να επωφεληθεί από απλουστεύσεις που προβλέπονται στην τελωνειακή νομοθεσία, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στην Κοινότητα και πληροί τα κριτήρια της τελωνειακής συμμόρφωσης, των κατάλληλων προτύπων τήρησης βιβλίων και της χρηματοπιστωτικής φερεγγυότητας.

6.2. Πιστοποιητικό ΑΕΟ – Ασφάλεια και προστασία
Χορηγείται σε κάθε οικονομικό φορέα που επιθυμεί να επωφεληθεί από διευκολύνσεις κατά τους τελωνειακούς ελέγχους σχετικά με την ασφάλεια και προστασία κατά την είσοδο ή την έξοδο των εμπορευμάτων από το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στην Κοινότητα και πληροί τα κριτήρια της τελωνειακής συμμόρφωσης, των κατάλληλων προτύπων τήρησης βιβλίων και της χρηματοπιστωτικής φερεγγυότητας και επιπρόσθετα τηρεί τα κατάλληλα πρότυπα ασφάλειας και προστασίας (εξαίρεση από τον γενικό κανόνα της εγκατάστασης στην Κοινότητα προβλέπεται στα άρθρα 14ζ και 14ια §2 του καν. 2454/93, π.χ. αεροπορική ή ναυτιλιακή εταιρεία).

6.3. Πιστοποιητικό ΑΕΟ – Τελωνειακές απλουστεύσεις/Ασφάλεια και προστασία
Χορηγείται σε κάθε οικονομικό φορέα που είναι εγκατεστημένος στην Κοινότητα και πληροί τα κριτήρια της τελωνειακής συμμόρφωσης, των κατάλληλων προτύπων τήρησης βιβλίων, της χρηματοπιστωτικής φερεγγυότητας, τηρεί τα κατάλληλα πρότυπα ασφάλειας και προστασίας και επιθυμεί να επωφεληθεί από όλα τα ευεργετήματα που παρέχονται στους ΑΕΟ.

7. Αίτηση χορήγησης πιστοποιητικού ΑΕΟ

7.1. Έντυπο αίτησης
Έντυπο αίτησης μπορεί κανείς να προμηθευθεί και από τα κατά τόπους Τελωνεία. Η αίτηση κατάλληλα συμπληρωμένη πρέπει να κατατεθεί στο Αρχιτελωνείο μαζί με τα συνοδευτικά της έγγραφα και το ερωτηματολόγιο αυτοαξιολόγησης, για το οποίο γίνεται λόγος στην παράγραφο 7.3 πιο κάτω.

7.2. Υπεύθυνος επικοινωνίας
Ο αιτητής θα πρέπει να αναφέρει στην αίτησή του, μεταξύ άλλων, ένα κεντρικό σημείο άμεσης πρόσβασης ή έναν υπεύθυνο επικοινωνίας εντός της διοικήσεως του, με σκοπό να καθιστά διαθέσιμες στις τελωνειακές αρχές όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που αποδεικνύουν συμμόρφωση με τις απαιτήσεις έκδοσης του πιστοποιητικού ΑΕΟ.

7.3. Ερωτηματολόγιο αυτοαξιολόγησης των υποψήφιων ΑΕΟ
Το ερωτηματολόγιο έχει ως σκοπό να βοηθήσει τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που σκοπεύουν να υποβάλουν αίτηση για έγκρισή τους ως εξουσιοδοτημένοι οικονομικοί φορείς να προβούν σε αυτοαξιολόγησή τους προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσον πληρούν ή όχι τα κριτήρια χορήγησης πιστοποιητικού ΑΕΟ. Το ερωτηματολόγιο αυτό αποτελεί μία προσπάθεια εντοπισμού των ενδεχόμενων κινδύνων και απειλών που αντιμετωπίζει ο οικονομικός φορέας εντός της εφοδιαστικής αλυσίδας που δραστηριοποιείται καθώς και των μέτρων που είναι δυνατόν να λάβει προκειμένου να βελτιώσει την κατάσταση της και να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους. Ως εκ τούτου συνιστάται όπως, πριν από την υποβολή της αίτησης, ο υποψήφιος εξουσιοδοτημένος οικονομικός φορέας μελετήσει προσεκτικά το ερωτηματολόγιο και το συμπληρώσει με προσοχή. Το συμπληρωμένο ερωτηματολόγιο πρέπει απαραίτητα να κατατίθεται μαζί με την αίτηση.

Με σκοπό να βοηθηθούν οι αιτητές να συμπληρώσουν σωστά το ερωτηματολόγιο αυτοαξιολόγησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ετοιμάσει επεξηγηματικές σημειώσεις για τον τρόπο συμπλήρωσής του. Προτρέπονται οι αιτητές να μελετήσουν καλά τις επεξηγηματικές αυτές σημειώσεις, όταν συμπληρώνουν το ερωτηματολόγιο.

Σημείωση: Το ερωτηματολόγιο διαιρείται σε 5 τμήματα. Το πρώτο τμήμα βοηθάει το Τμήμα Τελωνείων να αποκτήσει συνολική εικόνα του αιτητή από «τελωνειακή σκοπιά». Κάθε επόμενο τμήμα αντιστοιχεί με συγκεκριμένο κριτήριο που περιγράφεται στο άρθρο 5α του τελωνειακού κώδικα (ΤΚ) και στο αντίστοιχο άρθρο των εφαρμοστικών διατάξεων του τελωνειακού κώδικα (ΕΔΤΚ). Τονίζεται ότι το τμήμα 5 του ερωτηματολογίου δεν χρειάζεται να συμπληρώνεται στις περιπτώσεις που η αίτηση αφορά μόνο τη χορήγηση πιστοποιητικού ΑΕΟ – Τελωνειακές Απλουστεύσεις (AEOC).

8. Περιπτώσεις κατά τις οποίες η αίτηση δεν γίνεται αποδεκτή
Στις ακόλουθες περιπτώσεις η αίτηση δεν γίνεται αποδεκτή:

  • αν η αίτηση δεν πληροί τις διατάξεις των άρθρων 14γ και 14δ του Καν. 1875/2006 (π.χ. δεν υποβάλλεται στο καθορισμένο για το σκοπό αυτό έντυπο, δεν περιέχει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες, υποβάλλεται σε λάθος τελωνείο, κοκ)·
  • αν ο αιτητής έχει καταδικαστεί για σοβαρό ποινικό αδίκημα που συνδέεται με την οικονομική του δραστηριότητα ή τελεί υπό διαδικασία πτώχευσης κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης·
  • αν ο νόμιμος αντιπρόσωπος του αιτητή σε τελωνειακά θέματα, έχει καταδικαστεί για σοβαρό ποινικό αδίκημα σχετικό με παράβαση της τελωνειακής νομοθεσίας και συνδεόμενο με τη δραστηριότητα του ως νόμιμου αντιπροσώπου·
  • αν η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών ετών μετά την ανάκληση πιστοποιητικού ΑΕΟ που έχει ήδη εκδοθεί (εξαιρούνται συγκεκριμένες περιπτώσεις, πχ η ανάκληση πιστοποιητικού ΑΕΟ έγινε κατόπιν αίτησης του εξουσιοδοτημένου οικονομικού φορέα).

9. Έκδοση πιστοποιητικού ΑΕΟ ή απόρριψη της αίτησης
Στις περιπτώσεις που τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις πληρούνται, το Τμήμα Τελωνείων εκδίδει το ανάλογο πιστοποιητικό ΑΕΟ, το οποίο αρχίζει να ισχύει τη δέκατη εργάσιμη ημέρα μετά την ημερομηνία έκδοσης.

Σε αντίθετη περίπτωση η αίτηση απορρίπτεται και ο αιτητής ενημερώνεται γραπτώς για τους λόγους που οδήγησαν στην απόρριψη, αφού προηγουμένως ενημερωθεί για την πρόθεση του Τμήματος και του δοθεί η δυνατότητα να απαντήσει.

Μετά τη χορήγηση πιστοποιητικού ΑΕΟ ο εξουσιοδοτημένος οικονομικός φορέας θα πρέπει να ενημερώνει το Τμήμα Τελωνείων για κάθε πληροφορία η οποία μπορεί να επηρεάσει τη συνέχεια ή το περιεχόμενο του εν λόγω πιστοποιητικού.

10. Οφέλη για τους ΑΕΟ
Ως γενική αρχή το πιστοποιητικό ΑΕΟ χορηγείται στον αιτητή και όχι στους πελάτες του. Επομένως, τα οφέλη μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον ΑΕΟ και μόνο. Τα οφέλη για τους ΑΕΟ, ανάλογα με το είδος του πιστοποιητικού, είναι τα ακόλουθα:

  • Λιγότεροι φυσικοί έλεγχοι και έλεγχοι εγγράφων
Το ευεργέτημα αυτό θα ισχύει από 01/01/2008 και θα εφαρμόζεται για τους κατόχους πιστοποιητικών ΑΕΟ όλων των κατηγοριών.
  • Προτεραιότητα στη διεκπεραίωση φορτίων, εάν έχουν επιλεγεί για έλεγχο
Το ευεργέτημα αυτό θα ισχύει από 01/01/2008 για όλες τις κατηγορίες των πιστοποιητικών ΑΕΟ.
  • Επιλογή του τόπου διενέργειας των ελέγχων
Το ευεργέτημα αυτό θα ισχύει από 01/01/2008 για όλες τις κατηγορίες των πιστοποιητικών ΑΕΟ.
  • Ευκολότερη υπαγωγή στις τελωνειακές απλουστεύσεις
Το ευεργέτημα αυτό θα ισχύει από 01/01/2008 για τους κατόχους πιστοποιητικού ΑΕΟ – Τελωνειακές Απλουστεύσεις ή πιστοποιητικού ΑΕΟ – Τελωνειακές Απλουστεύσεις/ Ασφάλεια και Προστασία.
  • Μειωμένη σειρά δεδομένων για τις συνοπτικές διασαφήσεις
Το ευεργέτημα αυτό θα ισχύει από 01/07/2009 για τους κατόχους πιστοποιητικού ΑΕΟ – Ασφάλεια και Προστασία ή πιστοποιητικού ΑΕΟ – Τελωνειακές Απλουστεύσεις/ Ασφάλεια και Προστασία.
  • Προειδοποίηση
Η περίπτωση αυτή αφορά τις περιπτώσεις που το φορτίο έχει επιλεγεί να υποβληθεί σε περαιτέρω φυσικό έλεγχο, εφόσον η ειδοποίηση δεν εκθέτει σε κίνδυνο τον προς διενέργεια έλεγχο. Το ευεργέτημα αυτό θα ισχύει από 01/07/2009 για τους κατόχους πιστοποιητικού ΑΕΟ – Ασφάλεια και Προστασία ή μεικτού πιστοποιητικού.
  • Έμμεσα οφέλη
Είναι τα οφέλη που δεν συνδέονται άμεσα με τις τελωνειακές πτυχές των εργασιών του ΑΕΟ, πχ περιορισμός κλοπών, μείωση καθυστερήσεων στις αποστολές εμπορευμάτων, βελτίωση προγραμματισμού, κοκ.
Βελτίωση των σχέσεων με τις τελωνειακές αρχές.
  • Αναγνώριση ως ασφαλούς επιχειρηματικού εταίρου.
  • Αμοιβαία αναγνώριση.

11. Ηλεκτρονικό πρόγραμμα αυτοεπιμόρφωσης (E-learning module)
Στα πλαίσια του Κοινοτικού προγράμματος Τελωνεία 2007-13 έχει ετοιμαστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα επιμορφωτικό ηλεκτρονικό πρόγραμμα το οποίο απευθύνεται στους οικονομικούς φορείς για την αποτελεσματική εφαρμογή της Κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με τους ΑΕΟ.

Όσοι ενδιαφέρονται να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση πιστοποιητικού ΑΕΟ προτρέπονται να μελετήσουν το AEO e-leaning module, το οποίο αποτελεί βοηθητικό εργαλείο για αποτελεσματική και ομοιόμορφη εφαρμογή της Κοινοτικής νομοθεσίας που αφορά τους ΑΕΟ. Το πρόγραμμα βρίσκεται στην ακόλουθη διεύθυνσης της ιστοσελίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης: http://ec.europa.eu/taxation_customs/common/elearning/aeo/index_en.htm

12. Οδηγίες για τους ΑΕΟ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Με σκοπό την κοινή κατανόηση και την ομοιόμορφη εφαρμογή της κοινοτικής τελωνειακής νομοθεσίας που αφορά τους ΑΕΟ και την ίση μεταχείριση των οικονομικών φορέων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκδώσει σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες (έγγραφο TAXUD/B2/047/2011-Rev.3), οι οποίες έχουν επεξηγηματικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν δεσμευτικό νομικό κείμενο. Προτρέπονται οι αιτητές να μελετήσουν προσεκτικά τις οδηγίες αυτές πριν από την υποβολή σχετικής αίτησης.

13. Πληροφορίες
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε γραπτώς στο Τμήμα Τελωνείων.
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: headquarters@customs.mof.gov.cy

Πληροφορίες για τους εξουσιοδοτημένους οικονομικούς φορείς μπορείτε επίσης να βρείτε και στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάτω από το τίτλο: EUROPA - Taxation and Customs Union / Customs and Security/Policy Issues/Customs and Security http://ec.europa.eu/taxation_customs/customs/policy_issues/customs_security/index_en.htm.

Ανακοινώσεις

Α. Το Τμήμα δέχεται αιτήσεις για Εξουσιοδοτημένους Οικονομικούς Φορείς (ΑΕΟ)

Από την 1η Ιανουαρίου 2008 το Τμήμα Τελωνείων δέχεται αιτήσεις για χορήγηση πιστοποιητικού ΑΕΟ από τους διάφορους οικονομικούς φορείς (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) που εμπλέκονται στη διεθνή αλυσίδα εφοδιασμού (κατασκευαστές, εξαγωγείς, πράκτορες μεταφορών, διαχειριστές αποθηκών, εκτελωνιστές, μεταφορείς, εισαγωγείς κλπ) και οι οποίοι στα πλαίσια των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων συμμετέχουν σε δραστηριότητες που διέπονται από την τελωνειακή νομοθεσία.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες της νέας κοινοτικής νομοθεσίας (άρθρο 5α του Καν. 648/2005 και άρθρα 14α έως 14 κδ του Καν. 1875/2006), ο εξουσιοδοτημένος οικονομικός φορέας επωφελείται:

· από απλουστεύσεις που προβλέπονται από την τελωνειακή νομοθεσία∙ ή και
· από διευκολύνσεις όσον αφορά τους τελωνειακούς ελέγχους που άπτονται της ασφάλειας και προστασίας.

Υπάρχουν τα εξής 3 είδη πιστοποιητικών ΑΕΟ:

· Πιστοποιητικό ΑΕΟ – Τελωνειακές Απλουστεύσεις
· Πιστοποιητικό ΑΕΟ – Ασφάλεια και Προστασία
· Πιστοποιητικό ΑΕΟ – Τελωνειακές Απλουστεύσεις / Ασφάλεια και Προστασία

Για τη χορήγηση πιστοποιητικού ΑΕΟ οι υποψήφιοι εξουσιοδοτημένοι οικονομικοί φορείς, οι οποίοι πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις, θα πρέπει να υποβάλουν στο Αρχιτελωνείο σχετική αίτηση μαζί με τα σχετικά συνοδευτικά έγγραφα καθώς επίσης και το ερωτηματολόγιο αυτοαξιολόγησης. Το ερωτηματολόγιο έχει ως σκοπό να βοηθήσει τους υποψήφιους εξουσιοδοτημένους οικονομικούς φορείς να αξιολογήσουν την εταιρεία τους προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσον πληρούν ή όχι τα κριτήρια χορήγησης πιστοποιητικού ΑΕΟ.




Σχετικά Αρχεία:
Download file type AcrobatΕπεξηγηματικές σημειώσεις ερωτηματολογίου αυτοαξιολόγησης για υποψηφίους ΑΕΟ (File Size: 1743.56Kb)
Download file type AcrobatΕρωτηματολόγιο αυτοαξιολόγησης ΑΕΟ (SAQ), Μάιος 2016 (File Size: 447.39Kb)
6 (11-03-2016).pdfΚατευθυντήριες Οδηγίες ΑΕΟ, TAXUD/B2/047/2011 – Rev. 6, 11.3.2016 (File Size: 4411.08Kb)


Εκτύπωση σελίδας
Εκτύπωση σελίδας