Εκτύπωση Εκτύπωση Κλείσιμο της Σελίδας Κλείσιμο
 
Τμήμα Τελωνείων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Κράτη Μέλη της έχοντας ως ύψιστη προτεραιότητα τους τη διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών και της ενιαίας αγοράς, εφαρμόζουν ένα νέο πρόγραμμα ασφάλειας και προστασίας πριν από την άφιξη των εμπορευμάτων, το οποίο υποστηρίζεται από το Σύστημα Ελέγχου Εισαγωγών 2 (ICS2). Το πρόγραμμα είναι ένας από τους κύριους συντελεστές στην καθιέρωση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης της ΕΕ για την ενίσχυση της διαχείρισης των τελωνειακών κινδύνων στο πλαίσιο του κοινού πλαισίου διαχείρισης κινδύνων (CRMF).

Το πρόγραμμα ασφάλειας και προστασίας πριν από την άφιξη των εμπορευμάτων υποστηρίζει αποτελεσματικούς τελωνειακούς ελέγχους που στηρίζονται στην ανάλυση κινδύνου, ενώ διευκολύνει την ελεύθερη ροή του νόμιμου εμπορίου στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το νέο σύστημα πληροφοριών ICS2 που θα υποστηρίζει την εφαρμογή αυτού του νέου ρυθμιστικού καθεστώτος θα συλλέγει δεδομένα για όλα τα εμπορεύματα που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από την άφιξή τους. Οι οικονομικοί φορείς θα πρέπει να δηλώνουν δεδομένα ασφάλειας και προστασίας στο σύστημα, μέσω της Συνοπτικής Διασάφησης Εισόδου (ENS). Η εκ των προτέρων υποβολή πληροφοριών σε σχέση με τα φορτία και η ανάλυση κινδύνου θα επιτρέψουν τον έγκαιρο εντοπισμό των απειλών και θα βοηθήσουν τις τελωνειακές αρχές να παρέμβουν στο καταλληλότερο σημείο της αλυσίδας εφοδιασμού. Το σύστημα θα εφαρμοστεί σε τρεις φάσεις το 2021, το 2023 και το 2024.



1η Φάση

Κατά την πρώτη φάση οι ταχυδρομικές υπηρεσίες και οι ταχυμεταφορείς που είναι εγκατεστημένοι στην ΕΕ πρέπει σύμφωνα με τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά ελάχιστο σύνολο δεδομένων μέσω της Συνοπτικής Διασάφησης Εισόδου ENS (Pre-Loading Advance Cargo Information (PLACI)) στο σύστημα ICS2, για όλα τα εμπορεύματα που μεταφέρουν στο τελωνειακό έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την παροχή ενός επιπλέον επιπέδου ασφάλειας στις υφιστάμενες απαιτήσεις για την ασφάλεια στην πολιτική αεροπορία. Οι πληροφορίες θα χρησιμοποιούνται από της τελωνειακές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διενέργεια ανάλυσης κινδύνου σε σχέση με την ασφάλεια στα αεροπορικά και τα ταχυδρομικά φορτία. Σκοπός της εν λόγω ανάλυσης είναι να εντοπίζονται άμεσες απειλές για την ασφάλεια των αερομεταφορών όπως η μεταφορά στο αεροσκάφος αντικειμένων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην καταστροφή του αεροσκάφους και/ή στην απώλεια ζωών.
Η πρώτη φάση του Συστήματος Ελέγχου Εισαγωγών (ICS2 Release 1) τέθηκε σε λειτουργία στην Κύπρο στις 14 Μαΐου 2021. Μέχρι την εφαρμογή της δεύτερης φάσης την 1η Μαρτίου 2023, η πρώτη φάση θα λειτουργεί παράλληλα με το ICS1 (για αεροπορικές, θαλάσσιες, οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές).

2η Φάση

Κατά τη δεύτερη φάση οι ταχυδρομικές υπηρεσίες, οι μεταφορείς, οι ταχυμεταφορείς και οι φορείς διαμεταφοράς και logistics αεροπορικού φορτίου, εκτός από την πληροφόρηση πριν από τη φόρτωση των εμπορευμάτων (PLACI) που θα πρέπει να υποβάλουν, θα έχουν την υποχρέωση να υποβάλουν και τη Συνοπτική Διασάφηση Εισόδου ENS με πλήρες σύνολο δεδομένων. Επίσης, οι πιο πάνω οικονομικοί φορείς, θα πρέπει να υποβάλουν μήνυμα με συγκεκριμένο σύνολο δεδομένων για την γνωστοποίηση άφιξης του αεροσκάφους.

Η μεταβατική περίοδος θα είναι μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2023. Μέχρι την εφαρμογή της τρίτης φάσης την 1η Μαρτίου 2024, η δεύτερη φάση θα λειτουργεί παράλληλα με το ICS1 (για θαλάσσιες, οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές)


3η Φάση

Κατά την τρίτη φάση οι ταχυδρομικές υπηρεσίες, οι μεταφορείς, οι ταχυμεταφορείς και οι φορείς διαμεταφοράς και logistics θαλάσσιου φορτίου, θα έχουν την υποχρέωση να υποβάλουν Συνοπτική Διασάφηση Εισόδου ENS με πλήρες σύνολο δεδομένων. Επίσης, οι πιο πάνω οικονομικοί φορείς, θα πρέπει να υποβάλουν μήνυμα με συγκεκριμένο σύνολο δεδομένων για την γνωστοποίηση άφιξης του πλοίου.

Μετά την εφαρμογή της τρίτης φάσης, το ICS1 θα καταργηθεί μετά την πάροδο 200 ημερών.

Νομική Βάση

Ενωσιακός Τελωνειακός Κώδικας (κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 952/2013-UCC)

Κατ’ Εξουσιοδότηση διατάξεις του UCC (κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 2016/2446)

Εκτελεστικές διατάξεις του UCC (κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 2016/2447)

Πρόγραμμα εργασιών UCC

Στρατηγική και Σχέδιο Δράσης για τη διαχείριση των τελωνειακών κινδύνων


Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναρτήσει σχετικές πληροφορίες με σκοπό την ενημέρωση των οικονομικών φορέων για το Νέο Σύστημα, χωρισμένες σε κατηγορίες :

Ιστοχώρος της TAXUD για την Ασφάλεια και Προστασία

Σύστημα Ελέγχου Εισαγωγών 2

Φάση 1

Φάση 2

Φάση 3

Συνήθεις Ερωτήσεις για το ICS2


Έγγραφα για το ICS2

Στους παρακάτω συνδέσμους βρίσκονται τα απαραίτητα έγγραφα προδιαγραφών που έχει δημοσιεύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα οποία θα πρέπει να μελετήσουν και να εφαρμόσουν οι Οικονομικοί Φορείς για να υλοποιήσουν τα συστήματα πληροφορικής τους:


Φάση 1


Φάση 2


Φάση 3



Δήλωση Εμπιστευτικότητας

Στα πλαίσια του εν λόγω συστήματος το Τμήμα Τελωνείων της Κυπριακής Δημοκρατίας θα επεξεργάζεται δεδομένα του συστήματος ICS2, μέσα στα πλαίσια του ρόλου του ως υπεύθυνος επεξεργασίας από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Πατήστε εδώ για να δείτε τη Δήλωση Εμπιστευτικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με το σύστημα ICS2.


Εθνικό Γραφείο Εξυπηρέτησης για το ICS2

Τμήμα Τελωνείων,
Μιχαήλ Καραολή 1,
1095 Λευκωσία,
Ηλεκτρονική Διεύθυνση: helpdesk.cyprus@customs.mof.gov.cy
Tηλεομοιότυπο: +35722602767


No documents found



Εκτύπωση σελίδας
Εκτύπωση σελίδας