Στατιστική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας14/11/2016
Αποτελέσματα Έρευνας: Ευρωπαϊκή Έρευνα Υγείας, 2014

Η Στατιστική Υπηρεσία ανακοινώνει ότι έχει εκδώσει την ειδική έκθεση ‘Ευρωπαϊκή ‘Έρευνα Υγείας 2014’.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στοιχεία σχετικά με την κατάσταση υγείας του πληθυσμού, τις μακροχρόνιες ασθένειες, τα ατυχήματα, τη φυσική κατάσταση, την αυτοεξυπηρέτηση αναγκών, τη συναισθηματική κατάσταση, τη χρήση υπηρεσιών υγείας, το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και άλλα γενικά στοιχεία υγείας.

Τα κυριότερα αποτελέσματα της έρευνας είναι τα ακόλουθα:

· Ποσοστό 81,2% του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω θεωρεί την κατάσταση υγείας του πολύ καλή ή καλή, 13,6% μέτρια και 5,2% κακή ή πολύ κακή.

· Οι συχνότερες μακροχρόνιες ασθένειες που παρουσιάζονται ανάμεσα στον πληθυσμό είναι η υπέρταση, οι παθήσεις στη μέση ή άλλα χρόνια προβλήματα μέσης, οι παθήσεις του αυχένα ή άλλα χρόνια προβλήματα του αυχένα, οι αλλεργίες, ο διαβήτης, η οστεοαρθρίτιδα, το άσθμα, κτλ.

· Ποσοστό 82,2% των ερωτηθέντων 65 ετών και άνω είναι σε θέση να διεκπεραιώνει όλες τις καθημερινές προσωπικές δραστηριότητες όπως το φαγητό, το να κάθονται και να σηκώνονται από το κρεβάτι, το ντύσιμο, το μπάνιο και τη χρήση τουαλέτας, χωρίς καμιά δυσκολία.

· Το ποσοστό του πληθυσμού που έχει νοσηλευτεί σε νοσοκομείο κατά τους τελευταίους 12 μήνες ως εσωτερικός ασθενής ανέρχεται στο 7,6%.

· Κατά την περίοδο των 12 τελευταίων μηνών ποσοστό 62,0% του πληθυσμού επισκέφθηκε ειδικό ιατρό ή χειρούργο και 12,4% γενικό ή οικογενειακό ιατρό.

· Το ποσοστό του πληθυσμού που έχει επισκεφθεί οδοντίατρο ή ορθοδοντικό κατά τους τελευταίους 12 μήνες ανέρχεται στο 45,2%.

· Χρήση φαρμάκων κατόπιν συνταγής γιατρού, κατά τις τελευταίες 2 βδομάδες, έγινε από το 32,8% του πληθυσμού.

· Μεταξύ του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω, η πλειοψηφία 70,9%, δήλωσε ότι δεν καπνίζει καθόλου, ενώ ποσοστό 25,7% δήλωσαν ότι καπνίζουν καθημερινά και 3,4% καπνίζουν περιστασιακά.


Η Έκθεση είναι διαθέσιμη μόνο σε ηλεκτρονική μορφή δωρεάν στην ιστοσελίδα της Στατιστικής Υπηρεσίας.


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΥΠΟΘΕΜΑ

ΥΓΕΙΑ
Παρακαλώ κάντε κλικ εδώ για να εκτυπώσετε το έγγραφο.
Εκτύπωση