International Blaise User Conference 2020 Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Στατιστικής Ευρωπαικό Στατιστικό Σύστημα (ΕΣΣ) ESS Vision 2020 European Statistical Data Support Απογραφή Πληθυσμού 2011 Βραβεία Καινοτομίας Κύπρου 2011 Ειδοποίηση για online ενημέρωση RSS Feed Επίσημη Ιστοσελίδα για το COVID-19 Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Cyprus Flight Pass


Στατιστική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας15/02/2013
Περιγράφοντας τους κατοίκους της Κύπρου μ΄ ένα διαφορετικό τρόπο...

Το 2013 έχει οριστεί ως διεθνές έτος στατιστικής, μια παγκόσμια εκδήλωση που υποστηρίζεται από σχεδόν 1.700 οργανισμούς. Κύριος στόχος της εκδήλωσης είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις δυνατότητες που προσφέρει η στατιστική σε όλους τους τομείς της κοινωνίας.

Στα πλαίσια της παγκόσμιας αυτής εκδήλωσης, η Στατιστική Υπηρεσία προσφέρει για πρώτη φορά μια περιγραφή των κατοίκων της Κύπρου μ΄ένα απλό τρόπο έτσι που να γίνει κατανοητή από όλους η σημασία των στατιστικών δεδομένων:
Στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου κατοικούν σήμερα 862 χιλιάδες άτομα. Οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού με ποσοστό 51,4% και έχουν μέση ηλικία 38 χρονών. Για τους άνδρες η μέση ηλικία είναι 37 χρόνια. Τα πιο συνηθισμένα ονόματα για τις γυναίκες είναι Μαρία, Ελένη, Ανδρούλα και για τους άντρες Ανδρέας, Γιώργος, Κώστας. Τέσσερις στους πέντε κατοίκους έχουν ως μητρική γλώσσα τα ελληνικά ενώ οι επόμενες πιο διαδεδομένες μητρικές γλώσσες είναι τα αγγλικά, τα ρουμάνικα και τα ρωσσικά.

Οι άντρες παντρεύονται σε ηλικία 30 ετών, κατά μέσο όρο, ενώ οι γυναίκες σε ηλικία 28 ετών και γεννούν 1,4 παιδιά. Σε κάθε 1.000 γάμους αναμένεται ότι οι 307 θα καταλήξουν σε διαζύγιο. Τα τελευταία χρόνια, οι περισσότερες γεννήσεις καταγράφονται το μήνα Σεπτέμβριο. Τα αγόρια που γεννιούνται αναμένεται ότι θα ζήσουν 79 χρόνια ενώ τα κορίτσια 83.

Τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες ο πιο δημοφιλής κλάδος σπουδών είναι η Διοίκηση Επιχειρήσεων. Η δεύτερη πιο δημοφιλής επιλογή για τους άνδρες είναι η Μηχανική ενώ για τις γυναίκες τα Παιδαγωγικά. Από αυτούς που εργάζονται, τρεις στους τέσσερις εργοδοτούνται στον τομέα των Υπηρεσιών. Ένας στους δύο έχει μηνιαίες απολαβές τουλάχιστον €1.600 (για τους άντρες €1.750 και για τις γυναίκες €1.400) ενώ η αναλογία δημόσιου χρέους ανά άτομο είναι περίπου €15.000.

Σχεδόν ο μισός πληθυσμός διαμένει σε μονοκατοικία. Τρεις στους δέκα περίπου διαμένουν σε κατοικίες οι οποίες κτίστηκαν μετά το 2000. Το 40% του πληθυσμού ζει σε κατοικίες που διαθέτουν κεντρική θέρμανση. Οι κατοικίες στις οποίες διαμένει ο πληθυσμός της Κύπρου έχουν εμβαδόν, κατά μέσο όρο, 141 τετραγωνικά μέτρα.

Για κάθε δέκα κατοίκους αναλογούν επτά αδειούχα αυτοκίνητα ενώ δύο στους χίλιους ανέφεραν στην αστυνομία ότι έχουν εμπλακεί σε τροχαίο δυστύχημα μέσα σ’ ένα χρόνο. Στα οχήματα που κυκλοφορούν, το πιο δημοφιλές χρώμα είναι το άσπρο, ενώ ο πιο δημοφιλής κυβισμός μηχανής είναι τα 1400-1600 κυβικά.

Για κάθε άτομο αναλογεί ετήσια κατανάλωση 58 κιλών ψωμιού, 88 λίτρων γάλακτος και 57 λίτρων μπύρας. Η κατά άτομο ετήσια παραγωγή αστικών αποβλήτων φτάνει τα 660 κιλά.

Για κάθε χίλιους κατοίκους αναλογούν 1.266 συνδρομές σε κινητή τηλεφωνία. Σχεδόν δύο στους πέντε κατοίκους έχουν κάνει παραγγελίες μέσω διαδικτύου με πρώτο στις προτιμήσεις να είναι οι διευθετήσεις σχετικά με διακοπές (εισιτήρια, ενοικίαση αυτοκινήτου κ.λ.π.), ενώ ένας στους έξι κάνει τις συναλλαγές του με την τράπεζα μέσω διαδικτύου. Τέσσερις στους πέντε νέους ηλικίας 16-24 χρονών συμμετέχουν σε κοινωνικά δίκτυα στο διαδίκτυο.

Μέσα σ’ ένα χρόνο, για τους κατοίκους της Κύπρου αναλογεί τουλάχιστον ένα ταξίδι στο εξωτερικό, μία διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο ή άλλο τουριστικό κατάλυμα στην Κύπρο και μία παρακολούθηση ταινίας στον κινηματογράφο.Η Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου διαθέτει πολύ περισσότερα ενδιαφέροντα στατιστικά δεδομένα. Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σχετικά με τον πληθωρισμό, το ΑΕΠ, τον πληθυσμό, την εργασία, την ενέργεια, το περιβάλλον κ.ά. από τον ιστότοπο της Στατιστικής Υπηρεσίας:
Παρακαλώ κάντε κλικ εδώ για να εκτυπώσετε το έγγραφο.
Εκτύπωση