Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής

Πληροφορίες για τον τελευταίο ιό Ηλεκτρονικών Υπολογιστών με ονομασία WannaCryΣας πληροφορούμε ότι κυκλοφορεί ένα νέο είδος ιού με αλγόριθμο κρυπτογράφησης, τύπου CRYPTO με την ονομασία WannaCry, ο οποίος μολύνει τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τους εξυπηρετητές (servers).

Σύμφωνα με βάσιμες πληροφορίες ο συγκεκριμένος ιός αποστέλλεται μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος (email) με παραπλανητικό τίτλο ή/και περιεχόμενο, ενώ ο αποστολέας του μηνύματος πιθανόν να προέρχεται και από τις επαφές σας (contacts). Με βάση τις πληροφορίες, το μήνυμα περιλαμβάνει ένα επισυναπτόμενο αρχείο (attachment) σε συμπιεσμένη μορφή (.zip) το οποίο όταν ανοιχθεί κωδικοποιεί/κλειδώνει όλα τα αρχεία του υπολογιστή (encrypt).

Στη συνέχεια ο υπολογιστής εμφανίζει ένα μήνυμα όπου καταγράφεται ο τρόπος με τον οποίο μπορεί κάποιος να αποκωδικοποιήσει/επαναφέρει τα αρχεία του, αλλά με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει επιβεβαιωμένος τρόπος ή λογισμικό για την επαναφορά των αρχείων που έχουν κρυπτογραφηθεί από τον ιό.

Για το λόγο αυτό παρακαλείστε να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί με τον χειρισμό του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) σας και να μην ανοίγετε άγνωστα ηλεκτρονικά μηνύματα (emails), αλλά να τα διαγράφετε άμεσα από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σας χωρίς να ανοίγετε το επισυναπτόμενο που περιλαμβάνεται.

Για την αποφυγή διάδοσης του WannaCry σε άλλους ηλεκτρονικούς υπολογιστές συστήνεται όπως οι Υπολογιστές να τύχουν ενημέρωση του λειτουργικού τους συστήματος άμεσα. (Windows Update) .

Επίσης, σας συμβουλεύουμε όπως διατηρείτε αντίγραφα ασφαλείας (backup) σε ξεχωριστή μονάδα αποθήκευσης (USB ή εξωτερικό σκληρό δίσκο) για την επαναφορά των αρχείων σας εάν και εφόσον παραστεί ανάγκη.Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

National Interoperability Framework

GovCy Twitter

Αριάδνη - Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες

Πληροφόρηση για τις Διαδικασίες/Υπηρεσίες του Δημοσίου

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες της Δημόσιας Υπηρεσίας

Συγχρηματοδοτούμενα Έργα Πληροφορικής

e-procurment

Οδηγός Συμπεριφοράς και Δεοντολογίας των Δημοσίων Υπαλλήλων