1. Δίκτυο Εμπειρογνωμόνων: Open Data and PSI Network of Experts
Πρόκειται για δίκτυο στο οποίο συμμετέχουν η
Ευρωπαϊκή Πύλη Ανοικτών Δεδομένων και εμπειρογνώμονες από τα κράτη μέλη. Στόχος του δικτύου είναι η ανταλλαγή καλών πρακτικών και η προώθηση της συνεργασίας των κρατών μελών στον τομέα των ανοικτών δεδομένων, τόσο σε θέματα οργανωτικής/διοικητικής φύσης, όσο και σε τεχνικά θέματα και θέματα υποδομών.
Το δίκτυο πραγματοποιεί 2-3 συναντήσεις/εργαστήρια σε ετήσια βάση, τα οποία οργανώνονται και φιλοξενούνται από τα κράτη μέλη.
Το Μάιο του 2019 η Κύπρος φιλοξένησε τη 2η συνάντηση του 2019 με θέμα «Στρατηγικές Ανοικτών Δεδομένων και Δεδομένα Υψηλής Αξίας».
Παρακολούθηση: Δ. Μιχαήλ, Διοικητικός Λειτουργός Α΄, Σ. Τσουδερός, Διοικητικός Λειτουργός
2. EUPAN (European Public Administration Network)
Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δημόσιας Διοίκησης (EUPAN) αποτελεί ένα δίκτυο συνεργασίας των Γενικών Διευθυντών αρμόδιων για θέματα δημόσιας διοίκησης όλων των χωρών μελών της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων οργανισμών ή/και τρίτων χωρών. Η εν λόγω συνεργασία γίνεται σε άτυπο επίπεδο, λόγω του ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν επεκτείνεται στη δομή και λειτουργία των δημόσιων διοικήσεων των χωρών μελών. Κατά συνέπεια, οι αποφάσεις που λαμβάνονται, παρόλο ότι δεν είναι δεσμευτικές, στοχεύουν, μέσω μιας άτυπης διαδικασίας σύγκλισης, στη βελτίωση της ποιότητας, της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας των δημόσιων διοικήσεων των κρατών μελών της ΕΕ, μέσω της ανάπτυξης νέων εργαλείων και μεθόδων στον τομέα της δημόσιας διοίκησης, βασισμένων στην ανταλλαγή απόψεων, γνώσεων, καλών πρακτικών και εμπειριών των συμμετεχόντων.
EUPAN Directors General:
Παρακολούθηση: Ε.Οικονομίδου-Αζίνα, Δ/ντρια ΤΔΔΠ, Β. Βασιλείου, Ανώτ. Λειτουργός ΔΔΠ
EUPAN NETWORK (WORKING LEVEL)
Παρακολούθηση: Μ. Κλεάνθους, Πρώτος Λειτουργός ΔΔΠ
Ομάδα Εργασίας Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης (ΚΠΑ) [Common Assessment Framework (CAF)]
Παρακολούθηση: Π. Κρόκου, Ανώτ. Λειτουργός ΔΔΠ (ΤΔΔΠ), Ν. Μιλτιάδους, Λειτουργός Επιμόρφωσης Α’ (ΚΑΔΔ)
Δίκτυο Διευθυντών των Ευρωπαϊκών Ινστιτούτων και Σχολών Δημόσιας Διοίκησης (DISPA)
Παρακολούθηση: Ε. Λοϊζου, Πρώτος Λειτουργός ΔΔΠ (ΚΑΔΔ)
Δράσεις:
3. EIPA (European Institute of Public Administration)
Το
Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης (EIPA) συστάθηκε στο πλαίσιο του πρώτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ στο Μάαστριχτ το 1981 και έχει ως αποστολή τη διάχυση γνώσεων και πρακτικών σχετικά με τις πολιτικές της ΕΕ, σε όλους τους επαγγελματίες που σχετίζονται με τις δημόσιες υποθέσεις της ΕΕ, με βασικό στόχο την περαιτέρω βελτίωση των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων τους για αποτελεσματική διαχείριση των πολιτικών. Η λειτουργία του EIPA στηρίζεται από τις χώρες μέλη της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι οποίες καταβάλουν ετήσια συνδρομή. Στο Διοικητικό Συμβούλιο, η Κύπρος εκπροσωπείται από την Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης (ΚΑΔΔ).
Παρακολούθηση/συμμετοχή: Ε. Λοϊζου, Πρώτος Λειτουργός ΔΔΠ (ΚΑΔΔ), Η. Θεοφίλου, Ανώτ. Λειτουργός Επιμόρφωσης (ΚΑΔΔ)
4. Δίκτυο Εμπειρογνωμόνων Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Επιλογής Προσωπικού – Experts Group EPSO
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Επιλογής Προσωπικού (European Personnel Selection Office, EPSO) είναι η αρμόδια υπηρεσία για την επιλογή προσωπικού για τα θεσμικά και άλλα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στοχεύοντας στην αποτελεσματική οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής δημόσιας διοίκησης. Μέσω των γενικών και ειδικών διαγωνισμών που διοργανώνει, καταρτίζονται κατάλογοι επιτυχόντων, από τους οποίους τα ευρωπαϊκά όργανα και υπηρεσίες προσλαμβάνουν το προσωπικό τους. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν τις θέσεις εργασίας που προκηρύσσονται και να συμβουλευτούν τα παραδείγματα δοκιμασιών για σκοπούς προετοιμασίας τους.
Το 2004 δημιουργήθηκε το Δίκτυο Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα της επιλογής προσωπικού (EPSO Network of Experts in the field of Personnel Selection), στο οποίο εκπροσωπούνται τα κράτη μέλη. Το Δίκτυο αποτελεί μια άτυπη/ανεπίσημη ομάδα, που συνεδριάζει δύο φορές τον χρόνο και συνήθως οι συνεδριάσεις διοργανώνονται στα πλαίσια της εκάστοτε Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Στο Δίκτυο συμμετέχουν εκπρόσωποι από τα αρμόδια τμήματα προσωπικού των κρατών μελών και αποσκοπεί στην ανταλλαγή καλών πρακτικών και πολιτικών σε σχέση με τον τομέα της επιλογής και της πρόσληψης προσωπικού στις εθνικές διοικήσεις.
Το 2020, δημιουργήθηκε η υπό-ομάδα Equality and Diversity Coordinator, με σκοπό την προαγωγή της διαφορετικότητας, της ισότητας και της ένταξης. Η υπό-ομάδα συνεδριάζει δύο φορές τον χρόνο, επιδιώκοντας σε πιο αποδοτική και αποτελεσματική διαχείριση της πολυμορφίας και της διαφορετικότητας στους ευρωπαϊκούς και εθνικούς οργανισμούς.
Παρακολούθηση: Μ. Κλεάνθους (Πρώτος Λειτουργός ΔΔΠ)