Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας

Back To Top
    Show details for ΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ



    Show details for ΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ



    Hide details for ΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

Διεύθυνση Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Διαχείρισης (ΔΛΧΔ)
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Προϊσταμένη ΔΛΧΔ: Χριστίνα Παραδεισώτη


Τρέχοντα θέματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΔΧΛΔ

Πέραν των διευθετήσεων που έπρεπε να γίνουν για το εργασιακό περιβάλλον εντός του Υπουργείου σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού, τα σημαντικότερα τρέχοντα θέματα που απασχολούν τη ΔΛΧΔ ΥΕΠΚΑ σήμερα και για τους επόμενους 3 μήνες είναι η συμβολή στην εφαρμογή των Ειδικών Σχεδίων που εφαρμόζονται από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στα πλαίσια των Έκτακτων Μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19. Ενημερωτικά αναφέρονται πιο κάτω τα Ειδικά Σχέδια και οι περίοδοι εφαρμογής τους:

(α) 1η περίοδος (16 Μαρτίου 2020 μέχρι 12 Απριλίου 2020):
    • Σχέδιο Ειδικής Άδειας Φροντίδας Παιδιών
    • Σχέδιο Ειδικού Επιδόματος Ασθενείας
    • Ειδικό Σχέδιο Πλήρους Αναστολής Εργασιών Επιχείρησης
    • Ειδικό Σχέδιο Μερικής Αναστολής Εργασιών Επιχείρησης
    • Ειδικό Σχέδιο Αυτοτελώς Εργαζομένων

(β) 2η περίοδος (13 Απριλίου 2020 μέχρι 12 Μαΐου 2020):
    • Συνεχίζεται η εφαρμογή των πέντε (5) Ειδικών Σχεδίων της πρώτης περιόδου που αναφέρονται στην παράγραφο (α) πιο πάνω.
    • Σχέδιο Ειδικού Επιδόματος Στήριξης Ανέργων

(γ) 3η περίοδος (13 Μαΐου 2020 μέχρι 12 Ιουνίου 2020):
    • Συνεχίζεται η εφαρμογή των έξι (6) Ειδικών Σχεδίων της δεύτερης περιόδου που αναφέρονται στην παράγραφο (β) πιο πάνω με διαφοροποιήσεις ανάλογα με τα προβλήματα που εντοπίζονται.



Εξελίξεις/νέα της ΔΧΛΔ

Αναμένεται κατά την 4η περίοδο (13 Ιουνίου 2020 μέχρι 12 Οκτωβρίου 2020) να υλοποιηθούν τα Νέα σχέδια όπως αυτά θα αποφασιστούν και να ελεγχθεί η εφαρμογή των προηγούμενων σχεδίων στις περιόδους που εφαρμόστηκαν για να διαπιστωθεί η ορθότητα της εφαρμογής τους.




    Show details for ΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ



    Show details for ΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ



    Show details for ΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ



    Show details for ΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ



    Show details for ΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ



    Show details for ΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ,  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ



    Show details for ΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ



    Show details for ΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ



    Show details for ΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ,  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ



    Hide details for ΔΛΧΔ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΔΛΧΔ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ


Προϊσταμένη: Μαρία Παππά

Το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής συστάθηκε με Νόμο από 1/3/2020 με στόχο να λειτουργήσει ως κεντρικός φορέας με συντονιστικές και οριζόντιες αρμοδιότητες για προώθηση του εκσυγχρονισμού, της κοινωνίας της πληροφορίας και της έρευνας και καινοτομίας. Κύρια αποστολή του η δημιουργία ενός σύγχρονου, λειτουργικού και φιλικού προς τον πολίτη κράτους και μιας δυναμικής Ψηφιακής οικονομίας όπου κάθε πολίτης και επιχείρηση θα ευδοκιμούν και θα ευημερούν. Παράλληλα κύριο μέλημα αποτελεί η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η ενδυνάμωση της θέσης και της φωνής της Κύπρου σε καίρια ζητήματα στα κέντρα λήψης αποφάσεων στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο.

Το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής αντιλαμβανόμενο τη σημασία και ανάγκη για εκσυγχρονισμό, θα συμβάλει κυρίως μέσω της ενσωμάτωσης των τεχνολογιών της πληροφορικής και των επικοινωνιών στις δομές και στον τρόπο λειτουργίας του κράτους για τη δημιουργία συνθηκών αποδοτικότερης και αποτελεσματικότερης λειτουργίας προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της Κυπριακής οικονομίας και η προσέλκυση επενδύσεων στην Κύπρο προς όφελος της οικονομίας, της κοινωνίας και του πολιτισμού.

Το Υφυπουργείο θα αποτελείται από τρεις Διευθύνσεις, τη Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας, τη Διεύθυνση Ψηφιακής Πολιτικής και τη Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας ενώ στο ίδιο Υφυπουργείο έχουν υπαχθεί τα Τμήματα Υπηρεσιών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών.

Οι συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία του COVID-19 έχουν αποδείξει ότι επιβάλλεται ο εκσυγχρονισμός του τρόπου λειτουργίας τόσο των Κρατικών Υπηρεσιών όσο και των επιχειρήσεων με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών της πληροφορικής, ώστε η κυπριακή οικονομία να παραμείνει ανταγωνιστική και να αναπτυχθεί περαιτέρω.




    Show details for ΔΛΧΔ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣΔΛΧΔ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ



    Hide details for ΔΛΧΔ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥΔΛΧΔ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Προϊστάμενος: Μάριος Κωνσταντίνου

Η κύρια αποστολή του Υφυπουργείου επικεντρώνεται στην προώθηση και προβολή της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού, στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος και ενίσχυση των τουριστικών υποδομών και δραστηριοτήτων. Μεγάλο μέρος των εργασιών έχει ως στόχο να καταστεί η Κύπρος μέχρι το 2030 (σύμφωνα και με τον 10ετή Στρατηγικό Σχεδιασμό) ένας αειφόρος, ολόχρονος προορισμός που θα προσελκύει το 40% των επισκεπτών της κατά τη περίοδο Νοεμβρίου-Απριλίου. Ο ετήσιος προϋπολογισμός του Υφυπουργείου Τουρισμού ανέρχεται το 2020, στα €52,8 εκ. εκ των οποίων οι δαπάνες που αφορούν τις μισθοδοσίες να είναι στα €10,8εκ.

H ΔΛΧΔ του Υφυπουργείου καλείται να διαχειριστεί αρκετές πληρωμές με τον πιο ορθολογιστικό τρόπο για όλες τις πιο πάνω ενέργειες, με γνώμονα τη διασφάλιση με τον καλύτερο και ορθότερο τρόπο των δαπανών, καθώς και λήψη μέτρων και υιοθέτησης νέων διαδικασιών για αύξηση της εισπραξιμότητας των καθυστερημένων εσόδων.

Η αλλαγή του θεσμού από ημικρατικό τομέα (πρώην ΚΟΤ) σε δημόσιο οργανισμό, επιφορτίζει με επιπλέον ενέργειες τη ΔΛΧΔ, στο να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί πάγιες για χρόνια διαφορετικές καταστάσεις, σε ένα πιο «υγιές» δημόσιο περιβάλλον, πλαισιωμένο με οδηγίες και εγκυκλίους τόσο του Γενικού Λογιστηρίου, όσο και των άλλων Υπηρεσιών.

Τα τρέχοντα θέματα που ασχολείται το Υφυπουργείο και εν συνεχεία η ΔΛΧΔ στη παρούσα φάση, αφορούν τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοιού μετά και από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 15/4/2020, με ολοκλήρωση των ενεργειών που αφορούν τη φιλοξενία των τουριστών και επαναπατρισθέντων συμπατριωτών μας, καθώς και για επανεκκίνηση του τουρισμού στον τόπο μας.

Μετά την απόφαση για κλείσιμο των αεροδρομίων καθώς και των ξενοδοχειακών μονάδων όλοι οι ξένοι τουρίστες που διέμεναν στην Κύπρο μετακινήθηκαν με άμεσες ενέργειες και συγκεντρώθηκαν σε συγκεκριμένες ξενοδοχειακές μονάδες στις οποίες φιλοξενήθηκαν μέχρι και την αναχώρηση τους. Ακολούθως τα μέτρα αυτά επεκτάθηκαν και κάλυψαν τους επαναπατρισθέντες Κύπριους συμπολίτες μας, διαδικασίες οι οποίες έφεραν τη ΔΛΧΔ στο προσκήνιο για λήψη ανάλογων ενεργειών και συντονισμού επιπλέον εργασιών πέραν των συνήθων που εκτελούνταν.

Η ΔΛΧΔ συνέβαλε μεταξύ άλλων τόσο στη διαχείριση των συμβολαίων με τους διάφορους ξενοδόχους καθώς και τις ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης λαμβάνοντας άμεσες ενέργειες εξασφάλισης εγκρίσεων και πρόσθετων πιστώσεων από το Υπουργείο Οικονομικών και τη Βουλή των Αντιπροσώπων και εν συνεχεία με τη διαχείριση του πρόσθετου όγκου των πληρωμών που επέφεραν τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μέσα στα πλαίσια των αλλαγών που υιοθετούνται, η ΔΛΧΔ του Υφυπουργείου σε συνεργασία με τη ΔΛΧΔ του Υπουργείου Εξωτερικών έχει επεξεργαστεί πλαίσιο αλλαγών όσον αφορά τη διαχείριση των πληρωμών των Γραφείων Τουρισμού που λειτουργούν στο εξωτερικό, οι οποίες γίνονται με τη χρήση λογαριασμού προκαταβολών, γεγονός το οποίο προϋπόθετε ανάλογες ενέργειες για ξεκαθάρισμα του.

Μετά και τη συμφωνία που επήλθε, πλέον το Υφυπουργείο θα διαχειρίζεται τις πληρωμές των τιμολογίων με απευθείας χρέωση των άρθρων του προϋπολογισμού, χωρίς να απαιτείται η χρήση λογαριασμού προκαταβολών. Η εν λόγω αλλαγή θα εφαρμοστεί από 1/7 και θα συμβάλει τα μέγιστα στην αμεσότητα και ορθότητα των λογιστικών ελέγχων και διαδικασιών.





    Show details for ΔΛΧΔ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΩΝΔΛΧΔ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΩΝ



    Show details for ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ



    Show details for ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ



    Show details for Τομέας Μισθολογικών Υπηρεσιών-Προϊστάμενος: Γιώργος ΣάββαΤομέας Μισθολογικών Υπηρεσιών-Προϊστάμενος: Γιώργος Σάββα



    Show details for Τομέας Συντάξεων- Προϊσταμένη: Χριστιάνα ΧατζηγεωργίουΤομέας Συντάξεων- Προϊσταμένη: Χριστιάνα Χατζηγεωργίου



    Show details for ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ



    Show details for ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ



    Show details for ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΓΟΡΩΝΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΓΟΡΩΝ



    Show details for ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ


Show details for ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ (ΚΕΑΑ)ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ (ΚΕΑΑ)




ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
    Show details for ΕΡΓΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣΕΡΓΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ



    Show details for ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ



    Hide details for ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ
(Accruals Basis of Accounting)
Επικεφαλής του Έργου: Μάριος Χατζηδαμιανού

Η βασική εργασία της Ομάδας Έργου είναι να συντονίσει τις εργασίες που απαιτούνται για μετάβαση του δημοσίου τομέα της Κύπρου στη λογιστική βάση των δεδουλευμένων εσόδων και εξόδων. Στόχος είναι οι οικονομικές καταστάσεις του κράτους να παρουσιάζουν ολοκληρωμένη οικονομική πληροφόρηση για όλες τις συναλλαγές της Δημοκρατίας, στο μέγιστο δυνατόν βαθμό, εφαρμόζοντας τα διεθνώς αναγνωρισμένα λογιστικά πρότυπα IPSAS.

Στο παρόν στάδιο το Έργο μετάβασης στη βάση των δεδουλευμένων βρίσκεται στη δεύτερη από τις τρεις συνολικά φάσεις του. Στο παρόν στάδιο, καταβάλλεται προσπάθεια:
• καθορισμού και επεξεργασίας νέων διαδικασιών, μέσω των οποίων θα παράγεται η απαιτούμενη χρηματοοικονομική πληροφόρηση στη λογιστική βάση των δεδουλευμένων
• συλλογής της εν λόγω χρηματοοικονομικής πληροφόρησης από όλα τα Υπουργεία και Ανεξάρτητες Υπηρεσίες. Η προσπάθεια αυτή αναμένεται ότι θα καταδείξει το βαθμό στον οποίο είναι εφικτό να εφαρμοστούν οι νέες λογιστικές πολιτικές που έχουν ήδη υιοθετηθεί
• ενημέρωσης των Υπουργείων / Ανεξάρτητων Υπηρεσιών για τις νέες διαδικασίες ή/και λειτουργίες που απαιτούνται, οι οποίες θα τους βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση τόσων των πόρων που τους παρέχονται όσο και των κινδύνων που δυνατόν να αντιμετωπίσουν
• αξιολόγησης των τεχνικών εργαλείων που θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν, προς υποβοήθηση των στόχων του Έργου
• Η προσπάθεια αυτή απαιτεί οργάνωση, συντονισμό εργασιών και μεθοδικότητα, ώστε να υπάρξει ομαλή μετάβαση στη νέα λογιστική βάση, με την αποδοχή των νέων διαδικασιών από τους εμπλεκόμενους, τη γνώση του αντικειμένου που καλούνται να διεκπεραιώσουν και την αξιοποίηση της παραγόμενης πληροφόρησης στη λήψη των καλύτερων δυνατόν αποφάσεων πολιτικής.

Με το κλείσιμο του τελευταίου οικονομικού έτους 2019, έχουν εκδοθεί κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες, παράλληλα με τη διεξαγωγή σεμιναρίων, που αποσκοπούν στη μαζική συλλογή χρηματοοικονομικής πληροφόρησης στη λογιστική βάση των δεδουλευμένων. Στο πλαίσιο αυτό, τα Υπουργεία / Ανεξάρτητες Υπηρεσίες καλούνται να υποβάλουν, μεταξύ άλλων, στοιχεία για τα εισπρακτέα και οφειλόμενά τους, τα κοινωνικά ωφελήματα που έχουν εγκριθεί, τις προβλέψεις και τις ενδεχόμενες υποχρεώσεις τους, τα αποθέματα, τις χορηγίες και τα ταμειακά τους διαθέσιμα. Όλα αυτά τα στοιχεία αξιολογούνται και ταξινομούνται στις κατάλληλες θέσεις (ανάλογα με τη φύση της κάθε συναλλαγής) ως ένα είδος μωσαϊκού, ώστε να συμπληρωθεί σε προκαταρκτικό στάδιο μιας αρχικής μορφής ισολογισμός που θα βασίζεται σε διεθνή λογιστικά πρότυπα. Ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια συλλογής κι εκτίμηση της αξίας των πάγιων περιουσιακών στοιχείων που ελέγχονται από το κράτος, κυρίως σε υποδομές, όπως είναι το οδικό και υδατικό δίκτυο, τα δημόσια κτίρια, τις σχολικές εγκαταστάσεις, τα στρατόπεδα, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τις μαρίνες.



    Show details for ΕΡΓΟ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣΕΡΓΟ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ




    Show details for ΤΟ ΗΞΕΡΕΣΤΟ ΗΞΕΡΕΣ








Κατεβάστε το αρχείο τύπου Acrobat 01 Investing in Human Capital (GOLD May '20 issue).pdf