Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας

Back To Top
    Show details for ΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ



    Show details for ΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ



    Show details for ΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ



    Show details for ΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ



    Show details for ΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ



    Show details for ΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ



    Show details for ΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ



    Show details for ΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ



    Show details for ΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ,  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ



    Show details for ΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ



    Show details for ΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ



    Show details for ΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ,  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ



    Show details for ΔΛΧΔ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΔΛΧΔ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ



    Show details for ΔΛΧΔ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣΔΛΧΔ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ



    Show details for ΔΛΧΔ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥΔΛΧΔ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ



    Show details for ΔΛΧΔ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΩΝΔΛΧΔ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΩΝ



    Show details for ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ



    Show details for ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ



    Show details for Τομέας Μισθολογικών Υπηρεσιών-Προϊστάμενος: Γιώργος ΣάββαΤομέας Μισθολογικών Υπηρεσιών-Προϊστάμενος: Γιώργος Σάββα



    Hide details for Τομέας Συντάξεων- Προϊσταμένη: Χριστιάνα ΧατζηγεωργίουΤομέας Συντάξεων- Προϊσταμένη: Χριστιάνα Χατζηγεωργίου
Τομέας Συντάξεων- Προϊσταμένη: Χριστιάνα Χατζηγεωργίου
Τρέχοντα θέματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Τομέας

• Αυξημένος αριθμός αφυπηρετήσεων λόγω της παροχής κινήτρων για πρόωρες αφυπηρετήσεις χωρίς την επιβολή αναλογιστικών μειώσεων στο μέρος των ωφελημάτων που κερδήθηκε με υπηρεσία μετά την 1/1/2013.
• Συμμετοχή Λειτουργών του Τομέα στα εργαστήρια για την υλοποίηση του συστήματος E.R.P. μελέτη και σχέδια στα παραδοτέα
• Αποφάσεις Δικαστηρίων σε προσφυγές συνταξιούχων (π.χ. μη επιστροφή εισφορών στο Ταμείο Χηρών και Ορφανών, αυξημένος συντελεστής υπολογισμού εφάπαξ κ.τ.λ.)

Εξελίξεις/νέα τoυ Τομέα
• Απόφαση Ανωτάτου Δικαστηρίου ημερ. 10/4/2020 αναφορικά με τις αποκοπές στους μισθούς και στις συντάξεις των κρατικών υπαλλήλων και συνταξιούχων
• Τροποποίηση των περί Συντάξεων Νομοθεσιών ώστε να δικαιούνται σε σύνταξη χηρείας και χήροι / χήρες των οποίων ο γάμος τελέστηκε μετά την αφυπηρέτηση του/ της υπαλλήλου. Επίσης προστέθηκε ρύθμιση που παρέχει διακριτική ευχέρεια στον Υπουργό Οικονομικών να επιτρέπει καταβολή σύνταξης τέκνου, σε τέκνο κρατικού υπαλλήλου /αξιωματούχου μετά το θάνατο και των δυο γονέων του, που υποφέρει από πνευματική ή σωματική αναπηρία, η οποία ωστόσο δεν το καθιστά ανίκανο να εργάζεται ανάλογα με τις δυνάμεις και τις δεξιότητες του.



    Show details for ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ



    Hide details for ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Προϊσταμένη: Μαρία Παύλου
Τρέχοντα θέματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Διεύθυνση

• Μέσα στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού των δημοσίων συμβάσεων, το ΓΛτΔ προωθεί στη βάση της Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που αφορά στην εισαγωγή του ρόλου του επαγγελματία λειτουργού δημοσίων συμβάσεων ο οποίος θα κατανοεί το κανονιστικό περιβάλλον και τα εργαλεία που προσφέρονται και θα μπορεί να αντιληφθεί σωστά την αγορά στην οποία απευθύνεται, ώστε να επιτυγχάνεται η ανταποδοτικότητα – value for money στις αγορές του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η μεταρρύθμιση εστιάζεται στην σύσταση και στελέχωση με επαγγελματίες λειτουργούς Κεντρικής Μονάδας Αγορών η οποία θα λειτουργεί ως αμιγώς εκτελεστικός βραχίονας και η οποία θα είναι ανεξάρτητη από την Αρμόδια Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.
• Προωθείται η αντικατάσταση του συστήματος eProcurement και για τον λόγο αυτό έχει ήδη αρχίσει η διαβούλευση με την αγορά. Οι προτάσεις/εισηγήσεις που λήφθηκαν στα πιο πάνω πλαίσια βρίσκονται υπό αξιολόγηση και το επόμενο στάδιο είναι η ετοιμασία των προδιαγραφών/απαιτήσεων του νέου συστήματος.
• Ετοιμάστηκε εργαλείο ετοιμασίας και διαχείρισης στατιστικών στοιχείων για τα δεδομένα των δημοσίων συμβάσεων το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο υλοποίησης. Πρόκειται για ένα εργαλείο που με τις δυνατότητες ανάλυσης και παρουσίασης που διαθέτει θα συνεισφέρει σημαντικά στην κατανόηση των τάσεων του τομέα και στην αποτελεσματική λήψη αποφάσεων.

Εξελίξεις/νέα της Διεύθυνσης

Το εργαλείο Ηλεκτρονική Αγορά (e-Agora) θα είναι, σύντομα, διαθέσιμο για χρήση από τις Αναθέτουσες Αρχές και θα περιλαμβάνει είδη συχνής χρήσης αλλά μικρής αξίας που δεν έχουν καλυφθεί από Συμφωνία Πλαίσιο. Με αυτό τον τρόπο παρέχεται η ευχέρεια στις Αναθέτουσες Αρχές για άμεση ικανοποίηση αναγκών τους κάτω από το καθεστώς των Συνοπτικών Διαδικασιών.



    Show details for ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΓΟΡΩΝΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΓΟΡΩΝ



    Hide details for ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ


Προϊσταμένη: Σταύρη Ττόφα

Το ΓΛτΔ, εμπλέκεται με τέσσερεις τρόπους στη διαχείριση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (με εξαίρεση το ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης):

· ως Αρχή Πιστοποίησης

· ως κεντρικός φορέας διοικητικών επαληθεύσεων δαπανών

· ως Αρμόδια Αρχή Εξουσιοδότησης Επαληθευτών για τα Προγράμματα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας και

· ως AFCOS (Anti-Fraud Coordination Structure)

Μέσω αυτής της εμπλοκής του, συμβάλλει ουσιαστικά στην αποτελεσματική χρηματοοικονομική διαχείριση των προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ.

Η αποδοτικότητα στον τρόπο διαχείρισης των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων στην Κύπρο, χωρίς εκπτώσεις στη νομιμότητα και στα αποτελέσματα, αποτελεί πλέον παράδειγμα καλής πρακτικής για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλα Κράτη Μέλη.

Έχουμε ήδη συμβάλει στην απλούστευση των διαδικασιών, ανάμεσα σε άλλα, σε όλα τα Σχέδια Απασχόλησης του Τμήματος Εργασίας, στο Σχέδιο Καινοτομίας του ΥΕΕΒ, και στα σχέδια RESTART του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, περιορίζοντας τις απαιτήσεις που επιβάλλονται προς τις επιχειρήσεις για υποβολή όγκου υποστηρικτικών στοιχείων και επικεντρώνοντας τους ελέγχους στα αποτελέσματα των δράσεων και σε τομείς οι οποίοι αξιολογούνται ως υψηλού κινδύνου.

Εξελίξεις/νέα της Διεύθυνσης

Πέραν των μεθοδολογιών που έχουν ήδη αναπτυχθεί, η ΔΕΠ προωθεί την υποχρεωτική χρήση απλουστευμένων επιλογών σε σχέδια χορηγιών, μέσω διαβούλευσης με τη Διαχειριστική Αρχή και των υπόλοιπων Φορέων Διαχείρισης, στη βάση των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ για το επόμενο χρηματοδοτικό πλαίσιο (2021-2027) και συμβάλλει ενεργά στο σχεδιασμό νέων σχεδίων χορηγιών που θα ενσωματώνουν απλουστευμένες μεθοδολογίες και διαδικασίες.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα και μέχρι τον Ιούλιο του 2021, η ΔΕΠ θα συνεισφέρει στην επαλήθευση, πιστοποίηση και ανάκτηση πόρων από την ΕΕ για όσες δράσεις εκτελούνται από Κύπριους φορείς μετά από την εξαγγελία της ΕΕ πακέτου μέτρων για αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του Κορωνοϊού COVID-19 – (Επενδυτική Πρωτοβουλία επί των επιπτώσεων του Κορωνοϊού) και οι οποίες θα ενταχθούν στα Προγράμματα ευθύνης της.



Hide details for ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ (ΚΕΑΑ)ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ (ΚΕΑΑ)

Προϊστάμενος: Στράτης Ματθαίου

Η ΚΕΑΑ αποτελεί το τελικό αρμόδιο όργανο χειρισμού αλλαγών και απαιτήσεων για δημόσιες συμβάσεις που βρίσκονται στο στάδιο εκτέλεσης τους. Πρόεδρος της ΚΕΑΑ είναι η Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας ή εκπρόσωπός της, και μέλη είναι εκπρόσωποι της Γενικής Διεύθυνσης ΕΠΣΑ, του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, του Τμήματος Δημοσίων Έργων, του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων και του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, ενώ συμμετέχει και εκπρόσωπος του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας ως Παρατηρητής. Ενίοτε, ως παρατηρητής συμμετέχει και εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.


Με την ψήφιση των κανονισμών ΚΔΠ 138/2016, οι αρμοδιότητες της ΚΕΑΑ επεκτείνονται πέραν του κεντρικού Κράτους και στις συμβάσεις που συνάπτονται από όλες τις Αναθέτουσες Αρχές/Αναθέτοντες Φορείς του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα (Δήμους, Κοινοτικά Συμβούλια, Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου και Οργανισμούς Κοινής Ωφελείας).


Με την πιο πάνω επέκταση των αρμοδιοτήτων της, η ΚΕΑΑ έχει συμβάλει ουσιαστικά στην ομαλή διαχείριση των θεμάτων που προκύπτουν κατά το στάδιο εκτέλεσης των συμβάσεων και της ομοιογένειας του τρόπου χειρισμού τους.


Στόχος της ΚΕΑΑ είναι η αποτελεσματική και αποδοτική διαχείριση των συμβάσεων που συνάπτονται για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.


Εξελίξεις/Νέα


Η ΚΕΑΑ, εξετάζοντας τις συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και τις επιπτώσεις της στις υφιστάμενες δημόσιες συμβάσεις, μετά από σχετικές διαβουλεύσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς, έχει εκδώσει δύο εγκυκλίους τις ΚΕΑΑ 15 και ΚΕΑΑ 16.


Επιπρόσθετα προωθείται η τροποποίηση των κανονισμών για πιο εύρυθμη λειτουργεία της Επιτροπής και αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων της.





ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
    Show details for ΕΡΓΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣΕΡΓΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ



    Show details for ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ



    Hide details for ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ
(Accruals Basis of Accounting)
Επικεφαλής του Έργου: Μάριος Χατζηδαμιανού

Η βασική εργασία της Ομάδας Έργου είναι να συντονίσει τις εργασίες που απαιτούνται για μετάβαση του δημοσίου τομέα της Κύπρου στη λογιστική βάση των δεδουλευμένων εσόδων και εξόδων. Στόχος είναι οι οικονομικές καταστάσεις του κράτους να παρουσιάζουν ολοκληρωμένη οικονομική πληροφόρηση για όλες τις συναλλαγές της Δημοκρατίας, στο μέγιστο δυνατόν βαθμό, εφαρμόζοντας τα διεθνώς αναγνωρισμένα λογιστικά πρότυπα IPSAS.

Στο παρόν στάδιο το Έργο μετάβασης στη βάση των δεδουλευμένων βρίσκεται στη δεύτερη από τις τρεις συνολικά φάσεις του. Στο παρόν στάδιο, καταβάλλεται προσπάθεια:
• καθορισμού και επεξεργασίας νέων διαδικασιών, μέσω των οποίων θα παράγεται η απαιτούμενη χρηματοοικονομική πληροφόρηση στη λογιστική βάση των δεδουλευμένων
• συλλογής της εν λόγω χρηματοοικονομικής πληροφόρησης από όλα τα Υπουργεία και Ανεξάρτητες Υπηρεσίες. Η προσπάθεια αυτή αναμένεται ότι θα καταδείξει το βαθμό στον οποίο είναι εφικτό να εφαρμοστούν οι νέες λογιστικές πολιτικές που έχουν ήδη υιοθετηθεί
• ενημέρωσης των Υπουργείων / Ανεξάρτητων Υπηρεσιών για τις νέες διαδικασίες ή/και λειτουργίες που απαιτούνται, οι οποίες θα τους βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση τόσων των πόρων που τους παρέχονται όσο και των κινδύνων που δυνατόν να αντιμετωπίσουν
• αξιολόγησης των τεχνικών εργαλείων που θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν, προς υποβοήθηση των στόχων του Έργου
• Η προσπάθεια αυτή απαιτεί οργάνωση, συντονισμό εργασιών και μεθοδικότητα, ώστε να υπάρξει ομαλή μετάβαση στη νέα λογιστική βάση, με την αποδοχή των νέων διαδικασιών από τους εμπλεκόμενους, τη γνώση του αντικειμένου που καλούνται να διεκπεραιώσουν και την αξιοποίηση της παραγόμενης πληροφόρησης στη λήψη των καλύτερων δυνατόν αποφάσεων πολιτικής.

Με το κλείσιμο του τελευταίου οικονομικού έτους 2019, έχουν εκδοθεί κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες, παράλληλα με τη διεξαγωγή σεμιναρίων, που αποσκοπούν στη μαζική συλλογή χρηματοοικονομικής πληροφόρησης στη λογιστική βάση των δεδουλευμένων. Στο πλαίσιο αυτό, τα Υπουργεία / Ανεξάρτητες Υπηρεσίες καλούνται να υποβάλουν, μεταξύ άλλων, στοιχεία για τα εισπρακτέα και οφειλόμενά τους, τα κοινωνικά ωφελήματα που έχουν εγκριθεί, τις προβλέψεις και τις ενδεχόμενες υποχρεώσεις τους, τα αποθέματα, τις χορηγίες και τα ταμειακά τους διαθέσιμα. Όλα αυτά τα στοιχεία αξιολογούνται και ταξινομούνται στις κατάλληλες θέσεις (ανάλογα με τη φύση της κάθε συναλλαγής) ως ένα είδος μωσαϊκού, ώστε να συμπληρωθεί σε προκαταρκτικό στάδιο μιας αρχικής μορφής ισολογισμός που θα βασίζεται σε διεθνή λογιστικά πρότυπα. Ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια συλλογής κι εκτίμηση της αξίας των πάγιων περιουσιακών στοιχείων που ελέγχονται από το κράτος, κυρίως σε υποδομές, όπως είναι το οδικό και υδατικό δίκτυο, τα δημόσια κτίρια, τις σχολικές εγκαταστάσεις, τα στρατόπεδα, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τις μαρίνες.



    Show details for ΕΡΓΟ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣΕΡΓΟ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ




    Hide details for ΤΟ ΗΞΕΡΕΣΤΟ ΗΞΕΡΕΣ
ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ

Ο Θαλής, που γεννήθηκε γύρω στο 620 π.Χ. στη Μίλητο της Ιωνίας, υπήρξε ένας από τους 7 σοφούς της αρχαιότητας. Ασχολήθηκε με τη φιλοσοφία, την αστρονομία, τα μαθηματικά, τη φυσική και το εμπόριο.
Εκείνο που προκάλεσε το μεγάλο ενδιαφέρον του Θαλή ήταν οι πυραμίδες της Αιγύπτου. Γι’ αυτό ταξίδεψε στην Αίγυπτο και όταν τις αντίκρισε, εντυπωσιάστηκε. Ιδιαίτερα, κίνησε το ενδιαφέρον του η πυραμίδα του Χέοπα που ήταν η μεγαλύτερη.
Ήταν φανερό ότι το ύψος της πυραμίδας του Χέοπα ήταν αδύνατο να μετρηθεί, γιατί δεν ήταν ένα στενόμακρο αντικείμενο αλλά ένα αντικείμενο αδιαφανές με πολλή φαρδιά βάση. Ο Θαλής παρατήρησε τη σκιά του και οι σκέψεις του τον οδήγησαν στην ιδέα:
«Τη στιγμή που το μήκος της σκιάς μου θα είναι ίσο με το ύψος μου, το μήκος της σκιάς της πυραμίδας θα είναι ίσο με το δικό της ύψος».


Έτσι, έβαλε σε εφαρμογή την ιδέα του, αφού ζήτησε και τη συνεργασία ίσως ενός φελάχου. Για να πετύχει το σκοπό του ο Θαλής, τοποθετήθηκε στο κέντρο ενός κύκλου που χάραξε στην άμμο, με ακτίνα όσο είναι το ύψος του και περίμενε τη στιγμή κατά την οποία το άκρο της σκιά του θα αγγίξει την περιφέρεια του κύκλου. Τότε φώναξε στον συνεργάτη του να
μπήξει ένα πάσσαλο στην άκρη της σκιάς της πυραμίδας.
Από τη μέτρηση αυτή βρέθηκε, ότι το ύψος είναι 276,25 αιγυπτιακοί πήχεις. Σήμερα γνωρίζουμε ότι το πραγματικό ύψος της πυραμίδας είναι 280 πήχεις ή 147 μέτρα, δηλαδή πολύ κοντά στον υπολογισμό που έκανε ο Θαλής.
Πηγή: περιοδικό Ευκλείδης Α’ – Ε.Μ.Ε.








Κατεβάστε το αρχείο τύπου Acrobat 01 Investing in Human Capital (GOLD May '20 issue).pdf