Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας

Back To Top
    Show details for ΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ



    Show details for ΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ



    Show details for ΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ



    Hide details for ΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Προϊσταμένη ΔΛΧΔ: Χριστιάνα Μαλιώτη

Τρέχοντα θέματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΔΛΧΔ

Τα τρέχοντα θέματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΔΛΧΔ αδιαμφισβήτητα είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοιού τόσο στα θέματα προσωπικού (απουσία για επίβλεψη παιδιών, προβλήματα στέγασης -ικανοποιητικού χώρου 8 τ.μ.- για τους συναδέλφους στα κεντρικά γραφεία ),αλλά και προϋπολογισμού (μειώσεις κονδυλιών, τερματισμός έργων, εξοικονομήσεις για μέτρα στήριξης κ.α.) καθώς και η διαφορετική διαχείριση που θα πρέπει να υπάρξει στον τρόπο επικοινωνίας με το προσωπικό (τηλεδιασκέψεις όχι απευθείας επαφή και στήριξη στα Λογιστήρια των Τμημάτων-γραμματειακό προσωπικό) και τα προβλήματα από τη χαμηλή ταχύτητα του κυβερνητικού κόμβου και τη μη επικοινωνία διαδικτυακά από τους Η/Υ στο χώρο εργασίας (επίσης ανεπαρκές wifi).

Εξελίξεις/νέα της ΔΛΧΔ

Η ΔΛΧΔ του ΥΓΑΑΠ έχει εισηγηθεί την ηλεκτρονική υποβολή των μισθολογίων τόσο από τα Λογιστήρια των Τμημάτων στα κεντρικά γραφεία της ΔΛΧΔ όσο και η ηλεκτρονική υποβολή στη Διεύθυνση Προσωπικών Απολαβών και Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου. Αυτή η εισήγηση έγινε αποδεκτή από τη Διεύθυνση του Γ.Λ. και εκδόθηκαν σχετικές οδηγίες προς όλο το Λογιστικό Προσωπικό.



    Show details for ΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ



    Hide details for ΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ


ΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Προϊστάμενος ΔΛΧΔ: Λεύκος Παπαδόπουλος

Τρέχοντα θέματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΔΛΧΔ

• Διεκπεραίωση υφιστάμενων υποχρεώσεων λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς που έχουν τεθεί από την Εγκύκλιο 1611 του ΥΠΟΙΚ
• Διαχείριση περιπτώσεων προσωπικού που είτε λαμβάνουν επιδόματα είτε είναι σε άδεια ασθενείας λόγω πανδημίας
• Εξεύρεση εξοικονομήσεων που έχουν ζητηθεί από ΥΠΟΙΚ για αντιμετώπιση του δημοσιονομικού ελλείματος
• Εκτέλεση άμεσων έργων που απαιτούνται λόγω αύξησης των μεταναστευτικών ροών
• Ετοιμασία ρεαλιστικού προϋπολογισμού τριετίας που να λαμβάνει υπόψη τις νέες συνθήκες της πανδημίας
• Ορισμός αποτελεσματικών διαδικασιών για αντιμετώπιση των νέων συνθηκών που προκλήθηκαν από την πανδημία.
• Επανεξέταση των στόχων που τέθηκαν για τη ΔΛΧΔ, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες συνθήκες της πανδημίας.
• Μεταστέγαση μέρος του προσωπικού του ΥΠΕΣ σε προκατασκευασμένα κτήρια.


Εξελίξεις/νέα της ΔΛΧΔ

• Αποστολή ενημέρωσης στα Τμήματα του Υπουργείου όπως ετοιμασθούν εκθέσεις γεγονότων για τις περιπτώσεις καθυστερημένων εσοδών πριν το 2017 ούτως ώστε να αποσταλούν στη Νομική Υπηρεσία μέχρι 31/12/2020 ούτως ώστε η ΝΥ να κινήσει διαδικασίες πριν τις 31/12/2021 όποτε παραγράφονται οι οφειλές πριν το 2017. Αντίστοιχη ενέργεια θα πρέπει να γίνεται και στα επόμενα έτη (πχ μέχρι 31/12/21 να ετοιμασθούν εκθέσεις γεγονότων για καθυστερημένες οφειλές του 2017 κ.ο.κ.).

• Αποστολή ενημέρωσης στα Τμήματα ούτως ώστε περιπτώσεις αποβιωσάντων προσώπων των οποίων έληξε η διαχείριση, διαλυμένων εταιρειών, ποσών κάτω των €200 και περιπτώσεων αλλοδαπών οι οποίοι δεν μπορούν να εντοπιστούν, να αποστέλλονται στην Επιτροπή Διαγραφών για διαγραφή.



    Show details for ΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ



    Show details for ΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ



    Show details for ΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ,  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ



    Show details for ΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ



    Show details for ΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ



    Show details for ΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ,  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ



    Show details for ΔΛΧΔ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΔΛΧΔ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ



    Show details for ΔΛΧΔ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣΔΛΧΔ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ



    Show details for ΔΛΧΔ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥΔΛΧΔ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ



    Show details for ΔΛΧΔ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΩΝΔΛΧΔ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΩΝ



    Hide details for ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Προϊστάμενος Διεύθυνσης: Ανδρέας Σοφοκλέους

Τρέχοντα θέματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Διεύθυνση

· Η συνεχής υποστήριξη των Διευθύνσεων Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Διαχείρισης (ΔΛΧΔ) μέσω της λειτουργίας HELPDESK.

· Η εφαρμογή διαδικασιών εν σχέση με τη λειτουργία των κεντρικών γραφείων του ΓΛτΔ υπό τις έκτακτες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί για παρεμπόδιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, και στις οποία συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

o Έκδοση Οδηγού εγκατάστασης και λειτουργίας του λογισμικού βιντεοκλήσεων Skype, καθώς και συνεχής υποστήριξη του προσωπικού για την επίλυση τυχόν αποριών.

o Έκδοση σχετικών οδηγιών και καθοδήγηση προσωπικού όσο αφορά την αποτελεσματική υιοθέτηση των διαφόρων μέτρων ασφάλειας και υγείας.

o Διοργάνωση τηλεδιασκέψεων προς αντικατάσταση συσκέψεων οι οποίες μέχρι πρότινος διεξάγονταν δια ζώσης, όπως Διευθυντική Σύσκεψη, Συνάντηση Λογιστών, κ.α.

o Συντονισμός του έργου «Διαχείριση Αλλαγών για την Εφαρμογή των Μεταρρυθμίσεων της Δημόσιας Χρηματοοικονομικής Διαχείρισης» το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

o Ανάπτυξη του Εγχειριδίου Βέλτιστης Λειτουργίας των ΔΛΧΔ σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, σαν μέρος του προαναφερθέντος έργου.

Εξελίξεις/νέα της Διεύθυνσης

· Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πιστοποίησης του ΓΛτΔ από το ICAEW σαν Εξουσιοδοτημένος Εργοδότης Εκπαίδευσης (Authorized Training Employer), ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επαναπιστοποίησης του ΓΛτΔ από το ACCA σαν Εγκεκριμένος Εργοδότης (Approved Employer) για σκοπούς Συνεχούς Επαγγελματικής Ανάπτυξης (ΣΕΑ – CPD).

· Γίνεται μετάφραση της ιστοσελίδας του ΓΛτΔ στην αγγλική γλώσσα.

· Γίνεται συντονισμός των εργαστηρίων του ΟΟΣΑ που διεξάχθηκαν στην Κύπρο αρχές του 2021 τα οποία αποσκοπούσαν στη συλλογή πληροφόρησης σχετικά με την εκπόνηση του Εγχειριδίου Βέλτιστης Λειτουργίας των ΔΛΧΔ.



    Show details for ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ



    Show details for Τομέας Μισθολογικών Υπηρεσιών-Προϊστάμενος: Γιώργος ΣάββαΤομέας Μισθολογικών Υπηρεσιών-Προϊστάμενος: Γιώργος Σάββα



    Show details for Τομέας Συντάξεων- Προϊσταμένη: Χριστιάνα ΧατζηγεωργίουΤομέας Συντάξεων- Προϊσταμένη: Χριστιάνα Χατζηγεωργίου



    Show details for ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ



    Show details for ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ



    Show details for ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΓΟΡΩΝΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΓΟΡΩΝ



    Show details for ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ


Hide details for ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ (ΚΕΑΑ)ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ (ΚΕΑΑ)

Προϊστάμενος: Στράτης Ματθαίου

Η ΚΕΑΑ αποτελεί το τελικό αρμόδιο όργανο χειρισμού αλλαγών και απαιτήσεων για δημόσιες συμβάσεις που βρίσκονται στο στάδιο εκτέλεσης τους. Πρόεδρος της ΚΕΑΑ είναι η Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας ή εκπρόσωπός της, και μέλη είναι εκπρόσωποι της Γενικής Διεύθυνσης ΕΠΣΑ, του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, του Τμήματος Δημοσίων Έργων, του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων και του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, ενώ συμμετέχει και εκπρόσωπος του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας ως Παρατηρητής. Ενίοτε, ως παρατηρητής συμμετέχει και εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.


Με την ψήφιση των κανονισμών ΚΔΠ 138/2016, οι αρμοδιότητες της ΚΕΑΑ επεκτείνονται πέραν του κεντρικού Κράτους και στις συμβάσεις που συνάπτονται από όλες τις Αναθέτουσες Αρχές/Αναθέτοντες Φορείς του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα (Δήμους, Κοινοτικά Συμβούλια, Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου και Οργανισμούς Κοινής Ωφελείας).


Με την πιο πάνω επέκταση των αρμοδιοτήτων της, η ΚΕΑΑ έχει συμβάλει ουσιαστικά στην ομαλή διαχείριση των θεμάτων που προκύπτουν κατά το στάδιο εκτέλεσης των συμβάσεων και της ομοιογένειας του τρόπου χειρισμού τους.


Στόχος της ΚΕΑΑ είναι η αποτελεσματική και αποδοτική διαχείριση των συμβάσεων που συνάπτονται για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.


Εξελίξεις/Νέα


Η ΚΕΑΑ, εξετάζοντας τις συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και τις επιπτώσεις της στις υφιστάμενες δημόσιες συμβάσεις, μετά από σχετικές διαβουλεύσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς, έχει εκδώσει δύο εγκυκλίους τις ΚΕΑΑ 15 και ΚΕΑΑ 16.


Επιπρόσθετα προωθείται η τροποποίηση των κανονισμών για πιο εύρυθμη λειτουργεία της Επιτροπής και αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων της.





ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
    Hide details for ΕΡΓΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣΕΡΓΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΕΡΓΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Επικεφαλής του Έργου: Φίλιππος Κατράνης
Η ομάδα διαχείρισης της αλλαγής προωθεί δράσεις με στόχο την καλύτερη προετοιμασία των συναδέλφων για να υλοποιηθεί απρόσκοπτα και με την μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα το μεταρρυθμιστικό έργο του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας.
Συζητείται και ετοιμάζεται το επικοινωνιακό πλάνο και η στρατηγική μαζί με ομάδα συμβούλων του ΟΟΣΑ ώστε το μεταρρυθμιστικό έργο του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας να επιτύχει τους στόχους του.

Παράλληλα, τρέχει το έργο με την ΚΑΔΔ το οποίο θα καλύψει δράσεις επικοινωνίας και εκπαίδευσης και αναμένεται να συνεισφέρει σε δράσεις που αφορούν την προσέγγιση των Υπουργείων και των Τμημάτων.

Με ίδιες δράσεις έχοντας λάβει υπόψη τις ανησυχίες και τις εισηγήσεις των συναδέλφων έχουμε βάλει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός εργαλείου (OnLine tracker) ώστε με κατανοητό τρόπο να απεικονίζεται και να επεξηγείται η πρόοδος του μεταρρυθμιστικού έργου καθόλη την πορεία υλοποίησης του. Γίνεται προσπάθεια από μέρους μας να αναπτυχθεί ένα φιλικό εργαλείο κατά τρόπον που κάθε συνάδελφος να μπορεί να ενημερωθεί ανά πάσα στιγμή για το που βρισκόμαστε, ποια είναι τα επόμενα βήματα και ποια η πορεία μέχρι την ολοκλήρωση των έργων.

Για να μπορέσουν όλοι να είναι ενήμεροι για τα όσα συμβαίνουν στο Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας έχουμε ζητήσει από όλους να συνεισφέρουν με τις δικές τους δραστηριότητες και προγραμματισμό με στόχο να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με την έκδοση του παρόντος μηνιαίου Newsletter για συστηματική ενημέρωση και επικοινωνία με όλους τους συναδέλφους καλύπτοντας γενικά τις εργασίες του ΓΛτΔ που αφορούν και άλλες δράσεις πέραν του μεταρρυθμιστικού έργου.

Εξελίξεις/νέα για το έργο
Διοργανώνεται σε συνεργασία με τον ACCA στις 7 Ιουλίου ένα διαδικτυακό σεμινάριο σχετικά με την μεταρρύθμιση των Κυβερνήσεων παγκόσμια στον τρόπο που παρουσιάζονται οι χρηματοοικονομικές αναφορές τους, μεταβαίνοντας από “Cash” σε “Accruals basis of Accounting” καθώς και η δυναμική που προσδίδει η εισαγωγή σύγχρονων ηλεκτρονικών συστημάτων. Όλοι οι συνάδελφοι θα λάβετε πρόσκληση για να παρακολουθήσετε το σεμινάριο.




    Show details for ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ



    Show details for ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ



    Show details for ΕΡΓΟ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣΕΡΓΟ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ




    Hide details for ΤΟ ΗΞΕΡΕΣΤΟ ΗΞΕΡΕΣ
ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ

Ο Θαλής, που γεννήθηκε γύρω στο 620 π.Χ. στη Μίλητο της Ιωνίας, υπήρξε ένας από τους 7 σοφούς της αρχαιότητας. Ασχολήθηκε με τη φιλοσοφία, την αστρονομία, τα μαθηματικά, τη φυσική και το εμπόριο.
Εκείνο που προκάλεσε το μεγάλο ενδιαφέρον του Θαλή ήταν οι πυραμίδες της Αιγύπτου. Γι’ αυτό ταξίδεψε στην Αίγυπτο και όταν τις αντίκρισε, εντυπωσιάστηκε. Ιδιαίτερα, κίνησε το ενδιαφέρον του η πυραμίδα του Χέοπα που ήταν η μεγαλύτερη.
Ήταν φανερό ότι το ύψος της πυραμίδας του Χέοπα ήταν αδύνατο να μετρηθεί, γιατί δεν ήταν ένα στενόμακρο αντικείμενο αλλά ένα αντικείμενο αδιαφανές με πολλή φαρδιά βάση. Ο Θαλής παρατήρησε τη σκιά του και οι σκέψεις του τον οδήγησαν στην ιδέα:
«Τη στιγμή που το μήκος της σκιάς μου θα είναι ίσο με το ύψος μου, το μήκος της σκιάς της πυραμίδας θα είναι ίσο με το δικό της ύψος».


Έτσι, έβαλε σε εφαρμογή την ιδέα του, αφού ζήτησε και τη συνεργασία ίσως ενός φελάχου. Για να πετύχει το σκοπό του ο Θαλής, τοποθετήθηκε στο κέντρο ενός κύκλου που χάραξε στην άμμο, με ακτίνα όσο είναι το ύψος του και περίμενε τη στιγμή κατά την οποία το άκρο της σκιά του θα αγγίξει την περιφέρεια του κύκλου. Τότε φώναξε στον συνεργάτη του να
μπήξει ένα πάσσαλο στην άκρη της σκιάς της πυραμίδας.
Από τη μέτρηση αυτή βρέθηκε, ότι το ύψος είναι 276,25 αιγυπτιακοί πήχεις. Σήμερα γνωρίζουμε ότι το πραγματικό ύψος της πυραμίδας είναι 280 πήχεις ή 147 μέτρα, δηλαδή πολύ κοντά στον υπολογισμό που έκανε ο Θαλής.
Πηγή: περιοδικό Ευκλείδης Α’ – Ε.Μ.Ε.








Κατεβάστε το αρχείο τύπου Acrobat 01 Investing in Human Capital (GOLD May '20 issue).pdf