Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας

Back To Top
    Show details for ΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ



    Show details for ΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ



    Show details for ΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ



    Hide details for ΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Προϊσταμένη ΔΛΧΔ: Χριστιάνα Μαλιώτη

Τρέχοντα θέματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΔΛΧΔ

Τα τρέχοντα θέματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΔΛΧΔ αδιαμφισβήτητα είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοιού τόσο στα θέματα προσωπικού (απουσία για επίβλεψη παιδιών, προβλήματα στέγασης -ικανοποιητικού χώρου 8 τ.μ.- για τους συναδέλφους στα κεντρικά γραφεία ),αλλά και προϋπολογισμού (μειώσεις κονδυλιών, τερματισμός έργων, εξοικονομήσεις για μέτρα στήριξης κ.α.) καθώς και η διαφορετική διαχείριση που θα πρέπει να υπάρξει στον τρόπο επικοινωνίας με το προσωπικό (τηλεδιασκέψεις όχι απευθείας επαφή και στήριξη στα Λογιστήρια των Τμημάτων-γραμματειακό προσωπικό) και τα προβλήματα από τη χαμηλή ταχύτητα του κυβερνητικού κόμβου και τη μη επικοινωνία διαδικτυακά από τους Η/Υ στο χώρο εργασίας (επίσης ανεπαρκές wifi).

Εξελίξεις/νέα της ΔΛΧΔ

Η ΔΛΧΔ του ΥΓΑΑΠ έχει εισηγηθεί την ηλεκτρονική υποβολή των μισθολογίων τόσο από τα Λογιστήρια των Τμημάτων στα κεντρικά γραφεία της ΔΛΧΔ όσο και η ηλεκτρονική υποβολή στη Διεύθυνση Προσωπικών Απολαβών και Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου. Αυτή η εισήγηση έγινε αποδεκτή από τη Διεύθυνση του Γ.Λ. και εκδόθηκαν σχετικές οδηγίες προς όλο το Λογιστικό Προσωπικό.



    Show details for ΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ



    Show details for ΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ



    Show details for ΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ



    Show details for ΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ



    Show details for ΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ,  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ



    Show details for ΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ



    Show details for ΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ



    Hide details for ΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ,  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΔΛΧΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

Διεύθυνση Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Διαχείρισης (ΔΛΧΔ)
Προϊστάμενος ΔΛΧΔ: Ευάνθης Χατζηλιασής

Τρέχοντα θέματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΔΧΛΔ

• Η έγκαιρη διεκπεραίωση των πληρωμών και εισπράξεων λόγω απουσίας ή διστακτικότητας (π.χ. λόγω αποδοχής τιμολογίων ηλεκτρονικά) των αρμόδιων και εξουσιοδοτούντων λειτουργών.
• Η διεκπεραίωση εργασίας από το σπίτι είτε στο χέρι είτε ηλεκτρονικά και ο συντονισμός της εκ περιτροπής εργασίας του προσωπικού.
• Υποβολή προτάσεων από όλες τις διευθύνσεις, έγκαιρα για ετοιμασία του Προϋπολογισμού.
• Εξεύρεση εξοικονομήσεων από τον Προϋπολογισμό του 2020 και ενημέρωση του Υπ. Οικονομικών (επιστολή με ημερομηνία 30 Μαρτίου 2020 και αρ. φακέλου Υ.Ο.13.23.003).
• Εφαρμογή της Εγκυκλίου του Υπ. Οικονομικών με αρ. 1611 ημερομηνίας 8 Απριλίου 2020 – Υλοποίηση Προϋπολογισμού 2020.
• Πιο στενή παρακολούθηση προϋπολογισμού λόγω των εξελίξεων της πανδημίας.

Εξελίξεις/νέα της ΔΛΧΔ

• Με βάση απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στα πλαίσια των μέτρων για την πανδημία, εγκρίθηκε έκτακτη χορηγία €750 σε κάθε φοιτητή που παρέμεινε στο εξωτερικό. Υποβλήθηκαν 15.050 αιτήσεις και μέχρι τέλος Μαΐου πληρώθηκαν 13700 φοιτητές. Οι αιτήσεις που εκκρεμούν για διάφορους λόγους (π.χ. ελλιπή στοιχεία) θα πληρωθούν μόλις διαβιβαστούν από την υπηρεσία φοιτητικής μέριμνας.
• Επιπρόσθετα πληρώθηκαν περίπου 5.000 άτομα τα οποία παρείχαν υπηρεσίες στο ΥΠΠΑΝ (π.χ. ολοήμερα σχολεία, ΚΙΕ – Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης κ.α.)
• Επιπτώσεις της πανδημίας στον προϋπολογισμό του ΥΠΠΑΝ – νέες δράσεις/ μέτρα που θα εφαρμοστούν – εξεύρεση/ ανακατανομή πόρων.
• Ετοιμασία του Προϋπολογισμού ώστε να μην ξεπεραστεί η οροφή – αναμένοντας την εγκύκλιο του Υπ. Οικονομικών για Οδηγίες όσο αφορά την ετοιμασία του Προϋπολογισμού για το 2021 και το ΜΔΠ.




    Show details for ΔΛΧΔ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΔΛΧΔ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ



    Show details for ΔΛΧΔ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣΔΛΧΔ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ



    Hide details for ΔΛΧΔ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥΔΛΧΔ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Προϊστάμενος: Μάριος Κωνσταντίνου

Η κύρια αποστολή του Υφυπουργείου επικεντρώνεται στην προώθηση και προβολή της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού, στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος και ενίσχυση των τουριστικών υποδομών και δραστηριοτήτων. Μεγάλο μέρος των εργασιών έχει ως στόχο να καταστεί η Κύπρος μέχρι το 2030 (σύμφωνα και με τον 10ετή Στρατηγικό Σχεδιασμό) ένας αειφόρος, ολόχρονος προορισμός που θα προσελκύει το 40% των επισκεπτών της κατά τη περίοδο Νοεμβρίου-Απριλίου. Ο ετήσιος προϋπολογισμός του Υφυπουργείου Τουρισμού ανέρχεται το 2020, στα €52,8 εκ. εκ των οποίων οι δαπάνες που αφορούν τις μισθοδοσίες να είναι στα €10,8εκ.

H ΔΛΧΔ του Υφυπουργείου καλείται να διαχειριστεί αρκετές πληρωμές με τον πιο ορθολογιστικό τρόπο για όλες τις πιο πάνω ενέργειες, με γνώμονα τη διασφάλιση με τον καλύτερο και ορθότερο τρόπο των δαπανών, καθώς και λήψη μέτρων και υιοθέτησης νέων διαδικασιών για αύξηση της εισπραξιμότητας των καθυστερημένων εσόδων.

Η αλλαγή του θεσμού από ημικρατικό τομέα (πρώην ΚΟΤ) σε δημόσιο οργανισμό, επιφορτίζει με επιπλέον ενέργειες τη ΔΛΧΔ, στο να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί πάγιες για χρόνια διαφορετικές καταστάσεις, σε ένα πιο «υγιές» δημόσιο περιβάλλον, πλαισιωμένο με οδηγίες και εγκυκλίους τόσο του Γενικού Λογιστηρίου, όσο και των άλλων Υπηρεσιών.

Τα τρέχοντα θέματα που ασχολείται το Υφυπουργείο και εν συνεχεία η ΔΛΧΔ στη παρούσα φάση, αφορούν τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοιού μετά και από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 15/4/2020, με ολοκλήρωση των ενεργειών που αφορούν τη φιλοξενία των τουριστών και επαναπατρισθέντων συμπατριωτών μας, καθώς και για επανεκκίνηση του τουρισμού στον τόπο μας.

Μετά την απόφαση για κλείσιμο των αεροδρομίων καθώς και των ξενοδοχειακών μονάδων όλοι οι ξένοι τουρίστες που διέμεναν στην Κύπρο μετακινήθηκαν με άμεσες ενέργειες και συγκεντρώθηκαν σε συγκεκριμένες ξενοδοχειακές μονάδες στις οποίες φιλοξενήθηκαν μέχρι και την αναχώρηση τους. Ακολούθως τα μέτρα αυτά επεκτάθηκαν και κάλυψαν τους επαναπατρισθέντες Κύπριους συμπολίτες μας, διαδικασίες οι οποίες έφεραν τη ΔΛΧΔ στο προσκήνιο για λήψη ανάλογων ενεργειών και συντονισμού επιπλέον εργασιών πέραν των συνήθων που εκτελούνταν.

Η ΔΛΧΔ συνέβαλε μεταξύ άλλων τόσο στη διαχείριση των συμβολαίων με τους διάφορους ξενοδόχους καθώς και τις ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης λαμβάνοντας άμεσες ενέργειες εξασφάλισης εγκρίσεων και πρόσθετων πιστώσεων από το Υπουργείο Οικονομικών και τη Βουλή των Αντιπροσώπων και εν συνεχεία με τη διαχείριση του πρόσθετου όγκου των πληρωμών που επέφεραν τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μέσα στα πλαίσια των αλλαγών που υιοθετούνται, η ΔΛΧΔ του Υφυπουργείου σε συνεργασία με τη ΔΛΧΔ του Υπουργείου Εξωτερικών έχει επεξεργαστεί πλαίσιο αλλαγών όσον αφορά τη διαχείριση των πληρωμών των Γραφείων Τουρισμού που λειτουργούν στο εξωτερικό, οι οποίες γίνονται με τη χρήση λογαριασμού προκαταβολών, γεγονός το οποίο προϋπόθετε ανάλογες ενέργειες για ξεκαθάρισμα του.

Μετά και τη συμφωνία που επήλθε, πλέον το Υφυπουργείο θα διαχειρίζεται τις πληρωμές των τιμολογίων με απευθείας χρέωση των άρθρων του προϋπολογισμού, χωρίς να απαιτείται η χρήση λογαριασμού προκαταβολών. Η εν λόγω αλλαγή θα εφαρμοστεί από 1/7 και θα συμβάλει τα μέγιστα στην αμεσότητα και ορθότητα των λογιστικών ελέγχων και διαδικασιών.





    Show details for ΔΛΧΔ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΩΝΔΛΧΔ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΩΝ



    Show details for ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ



    Show details for ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ



    Show details for Τομέας Μισθολογικών Υπηρεσιών-Προϊστάμενος: Γιώργος ΣάββαΤομέας Μισθολογικών Υπηρεσιών-Προϊστάμενος: Γιώργος Σάββα



    Show details for Τομέας Συντάξεων- Προϊσταμένη: Χριστιάνα ΧατζηγεωργίουΤομέας Συντάξεων- Προϊσταμένη: Χριστιάνα Χατζηγεωργίου



    Hide details for ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ
Προϊσταμένη: Αίγλη Κωνσταντίνου
Στόχος της πιο πάνω Διεύθυνσης είναι η:

• Συνέχιση της έγκαιρης εξυπηρέτησης του Δημόσιου Χρέους

• Μείωση των πιστωτικών κινδύνων που απορρέουν από τις Κυβερνητικές Εγγυήσεις, μέσω της στενής παρακολούθησης των Κυβερνητικών Εγγυήσεων και ειδικά των Εγγυημένων Μη Εξυπηρετούμενων δανείων

Εξελίξεις/νέα της Διεύθυνσης
Παρακολούθηση της υλοποίησης του Σχεδίου Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων δανείων που εκδόθηκαν με έγκριση του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών και είναι εγγυημένα από την Κυβέρνηση ή/και παραχωρήθηκαν με Κυβερνητικά Κεφάλαια

Παρακολούθηση των τρεχόντων εξαγγελιών της Κυβέρνησης σε θέματα που αφορούν Σχέδια επιδότησης επιτοκίων ή/και παραχώρηση πρόσθετων Κυβερνητικών Εγγυήσεων



    Show details for ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ



    Show details for ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΓΟΡΩΝΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΓΟΡΩΝ



    Hide details for ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ


Προϊσταμένη: Σταύρη Ττόφα

Το ΓΛτΔ, εμπλέκεται με τέσσερεις τρόπους στη διαχείριση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (με εξαίρεση το ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης):

· ως Αρχή Πιστοποίησης

· ως κεντρικός φορέας διοικητικών επαληθεύσεων δαπανών

· ως Αρμόδια Αρχή Εξουσιοδότησης Επαληθευτών για τα Προγράμματα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας και

· ως AFCOS (Anti-Fraud Coordination Structure)

Μέσω αυτής της εμπλοκής του, συμβάλλει ουσιαστικά στην αποτελεσματική χρηματοοικονομική διαχείριση των προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ.

Η αποδοτικότητα στον τρόπο διαχείρισης των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων στην Κύπρο, χωρίς εκπτώσεις στη νομιμότητα και στα αποτελέσματα, αποτελεί πλέον παράδειγμα καλής πρακτικής για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλα Κράτη Μέλη.

Έχουμε ήδη συμβάλει στην απλούστευση των διαδικασιών, ανάμεσα σε άλλα, σε όλα τα Σχέδια Απασχόλησης του Τμήματος Εργασίας, στο Σχέδιο Καινοτομίας του ΥΕΕΒ, και στα σχέδια RESTART του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, περιορίζοντας τις απαιτήσεις που επιβάλλονται προς τις επιχειρήσεις για υποβολή όγκου υποστηρικτικών στοιχείων και επικεντρώνοντας τους ελέγχους στα αποτελέσματα των δράσεων και σε τομείς οι οποίοι αξιολογούνται ως υψηλού κινδύνου.

Εξελίξεις/νέα της Διεύθυνσης

Πέραν των μεθοδολογιών που έχουν ήδη αναπτυχθεί, η ΔΕΠ προωθεί την υποχρεωτική χρήση απλουστευμένων επιλογών σε σχέδια χορηγιών, μέσω διαβούλευσης με τη Διαχειριστική Αρχή και των υπόλοιπων Φορέων Διαχείρισης, στη βάση των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ για το επόμενο χρηματοδοτικό πλαίσιο (2021-2027) και συμβάλλει ενεργά στο σχεδιασμό νέων σχεδίων χορηγιών που θα ενσωματώνουν απλουστευμένες μεθοδολογίες και διαδικασίες.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα και μέχρι τον Ιούλιο του 2021, η ΔΕΠ θα συνεισφέρει στην επαλήθευση, πιστοποίηση και ανάκτηση πόρων από την ΕΕ για όσες δράσεις εκτελούνται από Κύπριους φορείς μετά από την εξαγγελία της ΕΕ πακέτου μέτρων για αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του Κορωνοϊού COVID-19 – (Επενδυτική Πρωτοβουλία επί των επιπτώσεων του Κορωνοϊού) και οι οποίες θα ενταχθούν στα Προγράμματα ευθύνης της.



Hide details for ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ (ΚΕΑΑ)ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ (ΚΕΑΑ)

Προϊστάμενος: Στράτης Ματθαίου

Η ΚΕΑΑ αποτελεί το τελικό αρμόδιο όργανο χειρισμού αλλαγών και απαιτήσεων για δημόσιες συμβάσεις που βρίσκονται στο στάδιο εκτέλεσης τους. Πρόεδρος της ΚΕΑΑ είναι η Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας ή εκπρόσωπός της, και μέλη είναι εκπρόσωποι της Γενικής Διεύθυνσης ΕΠΣΑ, του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, του Τμήματος Δημοσίων Έργων, του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων και του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, ενώ συμμετέχει και εκπρόσωπος του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας ως Παρατηρητής. Ενίοτε, ως παρατηρητής συμμετέχει και εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.


Με την ψήφιση των κανονισμών ΚΔΠ 138/2016, οι αρμοδιότητες της ΚΕΑΑ επεκτείνονται πέραν του κεντρικού Κράτους και στις συμβάσεις που συνάπτονται από όλες τις Αναθέτουσες Αρχές/Αναθέτοντες Φορείς του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα (Δήμους, Κοινοτικά Συμβούλια, Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου και Οργανισμούς Κοινής Ωφελείας).


Με την πιο πάνω επέκταση των αρμοδιοτήτων της, η ΚΕΑΑ έχει συμβάλει ουσιαστικά στην ομαλή διαχείριση των θεμάτων που προκύπτουν κατά το στάδιο εκτέλεσης των συμβάσεων και της ομοιογένειας του τρόπου χειρισμού τους.


Στόχος της ΚΕΑΑ είναι η αποτελεσματική και αποδοτική διαχείριση των συμβάσεων που συνάπτονται για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.


Εξελίξεις/Νέα


Η ΚΕΑΑ, εξετάζοντας τις συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και τις επιπτώσεις της στις υφιστάμενες δημόσιες συμβάσεις, μετά από σχετικές διαβουλεύσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς, έχει εκδώσει δύο εγκυκλίους τις ΚΕΑΑ 15 και ΚΕΑΑ 16.


Επιπρόσθετα προωθείται η τροποποίηση των κανονισμών για πιο εύρυθμη λειτουργεία της Επιτροπής και αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων της.





ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
    Show details for ΕΡΓΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣΕΡΓΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ



    Show details for ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ



    Show details for ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ



    Show details for ΕΡΓΟ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣΕΡΓΟ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ




    Show details for ΤΟ ΗΞΕΡΕΣΤΟ ΗΞΕΡΕΣ








Κατεβάστε το αρχείο τύπου Acrobat 01 Investing in Human Capital (GOLD May '20 issue).pdf