logo


Οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), αποτελούν συμβάσεις μακράς διάρκειας μεταξύ ενός Δημόσιου και ενός Ιδιωτικού Φορέα, για την εκτέλεση έργων και την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες και έχουν εφαρμοστεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης, καθώς και διεθνώς. Είδη ΣΔΙΤ που χρησιμοποιήθηκαν στην Κύπρο περιλαμβάνουν Κατασκευή - Λειτουργία - Μεταβίβαση ή Β.Ο.Τ (Build, Operate and Transfer) και Μελέτη - Κατασκευή - Χρηματοδότηση - Λειτουργία ή DBFO (Design, Build, Finance and Operate).

Η εφαρμογή της υλοποίησης έργων με τη μέθοδο ΣΔΙΤ συνεπάγεται θεσμικές και οργανωτικές αλλαγές λόγω της διαφοροποίησης του ρόλου του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ο δημόσιος τομέας αναλαμβάνει την αξιολόγηση προτεινόμενων έργων ΣΔΙΤ, τα οποία, αφού υποβληθούν στην διαδικασία της προεπιλογής και αξιολόγησης και εγκριθούν ως βιώσιμα και προσιτά για ένταξη στον κρατικό προϋπολογισμό, υποβάλλονται σε μια επιπρόσθετη αξιολόγηση οικονομικής ανταποδοτικότητας για να διαφανεί κατά πόσο συμφέρει η υλοποίησή τους με ΣΔΙΤ.

Ο Περί της Δημοσιονομικής Ευθύνης και του Δημοσιονομικού Πλαισίου (Ν 20(Ι) 2014) Νόμος καθορίζει το πλαίσιο αξιολόγησης και επιλογής έργων ΣΔΙΤ. Η μεθοδολογία της αξιολόγησης έργων ΣΔΙΤ περιλαμβάνεται στο Εγχειρίδιο που έχει ετοιμαστεί από τη Διεθνή Τράπεζα και στις Οδηγίες του Υπουργού Οικονομικών. Οι ΣΔΙΤ μπορεί να εφαρμοστούν σε τρεις μορφές έργων:

  • έργα, όπου τα έσοδα του ιδιώτη προέρχονται από πληρωμές των χρηστών, π.χ. αεροδρόμια.
  • έργα όπου τα έσοδα του ιδιώτη προέρχονται από το κράτος (από αγορά υπηρεσιών), π.χ. νοσοκομεία, σχολεία και φυλακές
  • έργα όπου τα έσοδα του ιδιώτη είναι συνδυασμός των δύο πιο πάνω, δηλαδή προέρχονται από πληρωμές των χρηστών και του κράτους

H πολιτική που θα διέπει την υλοποίηση ΣΔΙΤ στη Κύπρο καθώς και ο καθορισμός των ρόλων και των αρμοδιοτήτων των διαφόρων Υπηρεσιών βρίσκονται υπό ανάπτυξη. Δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις για το ποιοι δημόσιοι φορείς θα είναι υπεύθυνοι να παρέχουν υπηρεσίες στα καθ' ύλην αρμόδια Υπουργεία για σχεδιασμό, διαπραγμάτευση και συνομολόγηση των συμβάσεων ΣΔΙΤ, ούτε ποιοι φορείς θα παρακολουθούν τις συμβάσεις. Στο παρόν στάδιο, οι διαδικασίες σχεδιασμού, διαπραγμάτευσης και συνομολόγησης συμβάσεων ΣΔΙΤ γίνονται με ad hoc διευθετήσεις από τα αρμόδια Τμήματα, με διορισμό επιτροπών και με την χρήση εξωτερικών συμβούλων.



No documents found


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα