Το Μέσο Τεχνικής Στήριξης (ΜΤΣ - TSI), το οποίο αποτελεί διάδοχο του Προγράμματος Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων SRSP που προσφέρθηκε τα προηγούμενα χρόνια, είναι ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) που παρέχει εξατομικευμένη τεχνική εμπειρογνωμοσύνη στα κράτη μέλη της για το σχεδιασμό και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Αποτελεί ένα σημαντικό πυλώνα της πρωτοβουλίας της ΕΕ να βοηθήσει τα κράτη μέλη να μετριάσουν τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία COVID-19. Το Πρόγραμμα διαχειρίζεται η Γενική Διεύθυνση Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ και η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης αποτελεί την Συντονιστική Αρχή στην Κύπρο. Το συνολικό χρηματοδοτικό κονδύλι για την υλοποίηση του ΜΤΣ πανευρωπαϊκά, για την περίοδο 2021-2027 ανέρχεται σε €864.4 εκ.
Η παρεχόμενη στήριξη από το Πρόγραμμα (TSI) αφορά μόνο στην προσφορά εμπειρογνωμοσύνης για την ετοιμασία μελετών για υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Προωθούνται έργα που προτείνει το Κράτος και το κόστος καλύπτεται εξ’ολοκλήρου από τον Μηχανισμό χωρίς να απαιτείται εθνική συγχρηματοδότηση. Οι μεταρρυθμίσεις όμως θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν είτε από εθνικά μέσα ή άλλα κονδύλια της ΕΕ, όπως το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Το πεδίο εφαρμογής του Προγράμματος περιλαμβάνει τομείς που σχετίζονται με τη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, την εκπαίδευση και κατάρτιση, την αγορά εργασίας, την κοινωνική πολιτική, τη δημόσια υγεία, την πράσινη και τη ψηφιακή μετάβαση και τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να ζητήσουν τεχνική στήριξη για:
- να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στο πλαίσιο της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, όπως αυτές προκύπτουν από τις συστάσεις ανά χώρα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου,
- την προετοιμασία, τροποποίηση, εφαρμογή και αναθεώρηση των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,
- την εφαρμογή των Προγραμμάτων Οικονομικής Προσαρμογής (Economic adjustment programmes) και
- την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που έχουν αναληφθεί με πρωτοβουλία των κρατών μελών.
Η διαδικασία υποβολής των αιτημάτων αρχίζει με την υποβολή από τα κράτη μέλη στη Γενική Διεύθυνση Μεταρρυθμίσεων ιεραρχημένων κατά σειρά προτεραιότητας αιτημάτων με καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους την 31
η Οκτωβρίου κάθε έτους. Στη συνέχεια, η Επιτροπή αναλύει τα αιτήματα που υποβλήθηκαν και σε συνεχή επαφή και διάλογο με τις εθνικές Συντονιστικές Αρχές αξιολογεί τα υποβληθέντα αιτήματα βάση κριτηρίων και αρχών αξιολόγησης που καθορίζονται στο Άρθρο 9 του Κανονισμού για το ΜΤΣ και σχετίζονται με την ωριμότητα και το βαθμό επείγοντος του αιτήματος, την ανάλυση κοινωνικοοικονομικών δεικτών, τηρουμένων των αρχών της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και της χρηστής διοίκησης. Σε μεγάλο βαθμό λαμβάνεται υπόψη και η προτεραιοποίηση των αιτημάτων που γίνεται από τα κράτη μέλη κατά την υποβολή τους.
Στο Πρόγραμμα TSI, πέραν της δυνατότητας υποβολής αιτημάτων σε ευρύτερους τομείς, προκηρύσσονται κάθε χρόνο εμβληματικά έργα τεχνικής στήριξης (flagship projects), τα οποία αφορούν σε προτεραιότητες της ΕΕ και στοχεύουν στο να στηρίξουν την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που ήδη υλοποιούνται από τα κράτη μέλη. Επιπρόσθετα, μία καινούργια καινοτομία αποτελεί και η δυνατότητα υποβολής πολυεθνικών (multi-country) και περιφερειακών (multi-region) αιτημάτων, όπου ένα κράτος μέλος υποβάλλει αίτημα εκ μέρους και άλλων κρατών μελών ή γίνεται συντονισμένη υποβολή ιδίων/παρόμοιων αιτημάτων από διαφορετικά κράτη μέλη. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει η δυνατότητα παροχής στήριξης στο κοινό αίτημα των κρατών μελών, καθώς και στήριξη σε εξατομικευμένες ανάγκες τους.
Τα αιτήματα της Κύπρου για το τελευταίο Πρόγραμμα TSI 2023, το οποίο έχει πανευρωπαϊκό προϋπολογισμό €119εκ. υποβλήθηκαν στην Γενική Διεύθυνση Μεταρρυθμίσεων στις 27.10.2022 σε ειδική πλατφόρμα. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα για τα επιλεγμένα από την Επιτροπή αιτήματα αναμένεται να κοινοποιηθούν στα κράτη μέλη το Δεκέμβριο του 2022, ενώ η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Επιτροπή τον Μάρτιο του 2023. Τα επιλεγμένα έργα αναμένεται να αρχίσουν να υλοποιούνται από τον Απρίλιο του 2023.
Περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα Τεχνικής Στήριξης μπορείτε να βρείτε στη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εδώ.